Ако с АЕЦ "Козлодуй" намалят цената на тока, ще фалира!

Това не е трайно решение на проблема, смята Мария Капон
Обновена: 26 фев 2013 11:03 | 26 фев 2013 10:53, Веселина Йорданова
278
Ако с АЕЦ "Козлодуй" намалят цената на тока, ще фалира!
Мария Капон. Снимка: архив, БулФото

Намаляване на цената на тока чрез включването на АЕЦ „Козлодуй” в енергийния микс на страната не е трайно решение на проблема с високите сметки. Ако това се случи, до няколко месеца централата действително ще фалира. Това заяви председателят на ЕНП Мария Капон пред bTV по повод обявеното намерение на кабинета в оставка да намали с 8% цената на тока от 1 март чрез вкарване на евтина електроенергия в микса за частните потребители.

По думите й на първо трябва да се има предвид, че държавата е в технически фалит – фискалният резерв е под минимума, а Националната електрическа компания е във фактически фалит.

Мария Капон посочи, че централата в Козлодуй има нужда от много средства за техническа поддръжка, за удължаване живота на реакторите, които идват от печалбата - около 150 млн. лева на година от продажбата на ток на свободния пазар.

Затова според нея трябва да се намери друго балансирано решение на проблема със скъпия ток. Такова предложили преди ден от КНСБ – държавата да намали таксата за пренос на електроенергия.

Според Капон монополите не са само при ЕРП-тата. „Какво стана с монопола при газа, с картели за цената на хляба, на олиото? Ако правителството подаде оставка, то олигарсите и картелите не са, те са си все там”, добави тя.

Според Надежда Сандолова, член на Европейската сметна палата, проблемът, породил протестите у нас, е скъсаната връзка между политиците и суверена, темата за отговорността и кризата на политическия морал.

„Излишно е да коментираме за какво протестират хората – толкова е широк спектърът, толкова е преляла чашата. Хората се чувстват никой, гласът им не се чува. А реално имаме възможности за браншови организации, за реална гражданска намеса в законодателството”, смята Сандолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Мария Капоненергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти какво направи за държавата г-ж0, освен да я грабиш и да ядеш по 26 кюфтета наведнъж? Нещо друго да си направила? А да...сетих се...Обогатила си тоалетната фауна...
211
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 11 години
Какъв фалит бе ? Най- скъпи услуги и стоки за народа и накрая фалит.Кой и защо фалира? КРАЖБИ ,КРАЖБИ и необосновано високи заплати за някои., и много , много чиновници.
210
0
 
4
 
! Отговори
pinko преди 11 години
do 243: ти като си остър си сложи един вентилатор и един фотоволтаик на покрива и се осветявай и отоплявай със "зелената" измама. можеш ли? не моооожеееееш. защото това са някакви утопии дето не са за нашия хал. като станем като дания и норвегия може да направим цялото Ч. Море ветропарк. сега сме скъсани и не можем да си позволим лукса да се правим на ЕКОЛОЗИ.. "зелената енергия" да си я врът в мишата дупка!
209
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
241 *** си като пантерата пинко
208
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
240 и моментално няколко десетки хиляди работници са на улицата и няма как да се подържат заместващите мощности и ако утре аварира едини ректор на Козлодуй страната става дискотека .В икономиката слчуайни неща няма и спрете да се занимавате с нещо което не ви е по силите , иначе казано гледайте си вашата работа.
207
0
 
4
 
! Отговори
pinko преди 11 години
всички са се вторачили в АЕЦ-а. що ще го фалирате бе?! що ше оставите миньорите гладни бе?! спрете "зелената" измама и тока ще си дойде на добера цена. фотоволтаици, вентилатори и други измишльотини... ама те са на тея дето са зад затъмнените прозорци и тях ги броите за даденост, нали?! я им отрежете жиците! те и без това един лаптоп не могат да захранят. и без тях сме живяли десетилетия, а тогава се топлехме с калорифери от по 5-10 кВ.. нямаше инвертори, клас "А" и т.н. и бушоните светеха!
206
1
 
7
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 11 години
Госпожо Кап*т, ааа... извинете, Капон, никой не предлага да се намали цената на която се изкупува тока от Козлодуй, а тя е 45 лв/мвтч. Предлага се цялото количество произвеждано от АЕЦа да влезе в микса, а не както е сега само 40%... Останалите 60% се изкупуват от посредници на същата цена, а се продават в чужбина. Така че, ако има опасност някой да фалира - това са посредниците! А може би вие точно за това надигате вой и плашите с фалит?
205
0
 
9
 
! Отговори
DARK преди 11 години
АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене са необходими централи за евтин ток.Всичките приказки че нямало да има пазар за тока от АЕЦ Белена са поради мафиотските договори със ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 които осигуряват около 20% от годишното производство на електричество.Отделно цената и от 3-те ТЕЦ-а в това число и евтиния Марица Изток 2 е висока заради друг мафиотски договор с Каолин за доставка на варовик на 17лв. на тон за ТЕЦ 2 и 28лв. за ТЕЦ 1 и 3 при пазарна цена 4лв. за тон!!!!!!Варовика е за сероочистване
204
3
 
2
 
! Отговори
????? преди 11 години
Само съд за виновните и давърнат комисионните които са взели от тези мръсни зделки /защого вероятно са много за да са тйни/ и то по бързата процедура за да няма протакане във времето като се вземе и предвид даденото за Цанков камък и белене защото сега и това ни оскъпява тока и парното затова и Капон е права Когато дойде време за избори помислете дали пак ще гласувате за тез червени *** които се канят пак да управляват
203
0
 
8
 
! Отговори
Кан-кан преди 11 години
Цената на тока от АЕЦ е на достатъчно разумна цена в момента, просто трябва ние да си го консумираме,вместо да го знасяме зад граница. От намаление на цената му ще се облажат досегашните гадове, които търгуват с него.
202
1
 
7
 
! Отговори
чарли преди 11 години
Марето не разбра ли,че не искаме стари муцуни да виждаме повече.Живей си някъде с откраднатото и не се показвай повече.
201
0
 
6
 
! Отговори
До инкасатор преди 11 години
Да за съжаление истината е такава: от 100 лв.-9 лв.за ЕРП и 16 лв.за Нап (няма лошо - плащат дължимите данъци и пълнят бюджета).Това представлява 25% от тези 100 лв., а къде потъват останалите 75 лв. Тези 75% са тежест за потребителя (граждани и бизнес) която е необходимо да се се преразгледа и корегира и от там да дойде намалението на крайната цена.Всичко останало (гонене на инвеститор, евтин ток от АЕЦ и т.н.) са неизпълними по икономически и политически причини и прах в очите на хората.
200
0
 
4
 
! Отговори
простака преди 11 години
На таз маргиналнa чифyткa кой и дава думата?
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мария *** , да си затваря плювалника и да си омита крушите в посока крадливия цар.
198
0
 
3
 
! Отговори
хасан преди 11 години
кадиев казва ще фалира топлофикация ,вие казвате ще фалира атона централа ,а българския народ отдавна е фалирал и голям процент живеят под прага на бедноста,тогава как ще се живее в тази страна България?каква е политиката на другите държави,как ползват ел. енергия ,как се топлят и как могат да преживяват а ние неможем?цените няма да паднат ,заплати и пенсии няма да се увеличават, кой ще купува продукта ви или мафията само ще изнасяте?кога ще станем нормална еропейска държава или ще напуснем БГ?
197
0
 
2
 
! Отговори
емо преди 11 години
чапката-чупката като борисов
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аец продава електроенергия навън на ниска цена по договори.ако спрат за да намалят цената за вътршния пазар ще има неустойки които ще го фалират .а енергията от скъпите алтернативни източници не е решение.престъпниците от ес и подлогата им борисов са си осигурили печалби във всички случаи
195
4
 
4
 
! Отговори
бате борисов преди 11 години
Р. Овчаров каза; "ще построим АЕЦ Белене без пари и ще печелим милиарди" с тях ще поддържаме Козлодуй и евтина енергия. Слушайте и избирайте учения специалист.
194
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ояло се тъпо и грозно прасешко животно без 1 гр акъл в главата си, ББ е титан на мисълта в сравнение с това
193
0
 
4
 
! Отговори
чупката преди 11 години
грозна женска русофилистична мутра и тьотка