Българите да покажат, че не са "мигранти по бедност"

Еврокомисар Вивиан Рединг призова да не се злоупотребява с ЕС
19 мар 2013 22:32,
156
Българите да покажат, че не са "мигранти по бедност"
Вивиан Рединг Снимка: Reuters

Европейския съюз има права, но и задължения. Затова злоупотребата с правото на свободно придвижване не е допустимо. Така еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг косвено се изказва по актуалния въпрос за "миграцията по бедност" от България и Румъния в интервю за германския всекидневник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", цитиран от "Deutsche Welle".

"Решението за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз бе чисто политическо - свързано не само с разширяването на Общността, но в определен смисъл и с германското единство. Оттук нататък бих искала европейските лидери да стоят зад взетите в миналото решения, а в бъдещите разговори за разширяването на ЕС да обмислят добре последствията от своите решения", каза еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг.

Тя подчертава, че разширяването на съюза обогатява Европа като цяло. Но всяко развитие изисква време - демокрацията не се разбира от само себе си, тя също се нуждае от време. В някои страни демократичните структури още не са достатъчно устойчиви и могат да рухнат и от най-малките предизвикателства.

В Германия или в Люксембург подобно нещо не би било възможно. Вивиан Рединг говори за еволюция, но мнозина - и то точно във времената на криза, говорят за Европа на различните скорости. "Дали това важи и за правната система?", пита изданието.

Още по темата
Семейство, в което има права и задължения

"Гледам на Европа като на семейство" - отговаря еврокомисарката по правосъдието и продължава: "Реалистка съм и знам, че в рамките на Европейския съюз могат да се развият повече и различни модели на интеграция. Интеграцията в рамките на еврозоната със сигурност ще продължи да се задълбочава повече, отколкото сред останалите страни-членки.

Впоследствие Рединг дава за пример въвеждането на засилено сътрудничество между отделни държави по някои специфични въпроси, по които консенсусното решение за момента не е възможно. Например правото на развод в смесените бракове, в които двамата партньори са граждани на различни страни. В първоначалния вариант беше постигнато споразумение за общ регламент само сред 10 държави, а по-късно - те станаха общо 15. Така, според Рединг, е бил постигнат пробив, който позволява поне една голяма част от европейските граждани да се възползват от новите законодателни улеснения. Тя подчертава и това, че като еврокомисар по правосъдието полага всички усилия за укрепване на доверието в правната система. За да възникне то обаче, тази система трябва да функционира навсякъде еднакво ефективно. А за това е нужно време.

Пред германския вестник Вивиан Рединг споделя и отношението си по един проблем, който в момента е наболял - покрай миграцията по бедност. Рединг изтъква, че свободата на придвижване, което е неотменимо европейско право, е свързано и с определени задължения. При това Рединг пояснява, че никое право не може да се абсолютизира.

Така например свободата на придвижване е ограничена до три месеца. След този период всеки пътуващ в чужбина трябва да докаже, че може да се грижи сам за издръжката си и няма да е в тежест на държавата, в която е пристигнал. В противен случай става дума за злоупотреба с един важен принцип на Европейския съюз, пояснява Рединг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: миграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
32
 
! Отговори
от 17 до 30 преди 11 години
Пич, точно ТЕ трябва да ни строят заводи и предприятия и да разкриват работни места защо ТЕ съсипаха икономиката ни! Заради ТЯХ закрихме блоковете на АЕЦ, заради ТЯХ сме залети от гнусната им вносна продукция и пак заради ТЯХ нямаме производство, защото ще е по-скъпо от техните ***. Точно ТЕ трябва да оправят кашата, защото те я забъркаха - а не да вдигат ръце и да пищят "Не ви искаме!"
41
4
 
25
 
! Отговори
пич преди 11 години
До до 17 Абе пич! Кой ни обсипа с Европейски правила и закони,да си затворим заводите,предприятията,кой ни настави да забраним пушенето в заведенията-всички беди дойдоха от измислените Европейски рестрикции!
40
2
 
35
 
! Отговори
Европеец преди 11 години
Аааааа.. не може така! Като искахте да си закрием блоковете от Козлодуй-закрихме ги! Като искахте да си унищожим икономиката-унищожихме я! Заради вас! Сега... Бедняци сме били...! Кой ни докара на този хал? Сърбайте си попарата сега! Ние сме Европейци,имаме си права! Като не спазвате Европейските правила,закони и морал,да се разпадаме тогава!
39
2
 
33
 
! Отговори
WTF преди 11 години
Българите да покажат, че не са "мигранти по бедност"... Супер *** заглавие. Ами да не са мигранти по богатост? Да не са отишли в Западна Европа заради "хубавия" ви климат? Или.... Кво се правят, че не разбират къде е проблема, лицемери долни......
38
2
 
32
 
! Отговори
Berlin преди 11 години
На тази само изкуственото чене струва колкото поминъка на едно четиричленно българско семейство за две години.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отваряйте си границите за мизерните ни стоки, но ги затваряйте за мизерните си жители!! и ми яжте циците
36
2
 
23
 
! Отговори
djaf-djaf преди 11 години
Тези надменни 'създания",разбират "равностойността",така:Засипват ни безнаказано,с безконтролни банки и монополи,с търговски вериги.Когато стане въпрос за обратния процес,който включва почти само движение на хора,тогава те си запазват правата на ментори,да избират кого да пропускат и кого,не и освен това непрекъснато да ни заливат със съществуващи и несъществуващи обвинения,сякаш сме най-големите престъпници на света.Време е да имтеглим една майна и да се махаме от пикливия им съюз.
35
1
 
12
 
! Отговори
743 преди 11 години
Тая се хили и знае защо го прави.Наште обаче като се ухилват не знаят какво правят.Тая както се ухилва може такъв "*** шамар"да ти вкара,че да не се опомниш и години наред.
34
7
 
10
 
! Отговори
326 преди 11 години
Тази госпожа много точно и ясно ни казва.Това че сте член ЕС нищо не означава,докато не докажете,че сте равностойни на нас,привилегии няма да имате.Заглавието ,Българите да покажат,че не са "мигранти по бедност"от това колко по-ясно да ни го кажат.
33
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
46 години не станахме член на Съюза Съветски, но само за 15 се натресохме на Съюза Европейски.
32
3
 
18
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
Ох, как вече не мога да ги понасям тея вечно ухилените!
31
0
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
И партньорът ми е на същото мнение. Прав е и той, въпреки, че на последък малко ме ядосва със изневерите си и то със жена!
30
0
 
15
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
МНОГО ЛЕСНО ГО НАПРАВИХА....ПОКАЗВАШ 100 000 ЕВРО И МИНАВАШ ГРАНИЦАТА...
29
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей такива като тази кафявозъбеста лелка на снимката без един работен ден в живота си, настанила се в европарламента на 16 000 евро месечна заплата си няма и хабер за какво става въпрос, за нея бедността се изразява само в някакви числа и статистики, без да разбира самата същност на ежедневието в бедните страни и че тези хора там са ПРИНУДЕНИ да имигрират, иначе - на нашите в хотелите им за 350 лв. И на всичко отгоре взела да дава акъли...
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС първо да изгони турците и останалата мюсюлманска пасмина от Европа, която живее без да работи - "на социал" - пък тогава да дава съвети на бедните и незначителни българи!
27
7
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Пич, прочети се, замисли се и ще видиш, че говориш като *** от махлата."Постройте ни заводи, че да работим" ??? Кой ни е длъжен, че да ни строи заводи или да ни строи каквото и да е ?Човек може да си стъпи на краката, ако престане да хленчи и се заеме да свърши нещо полезно за себе си. Допускам, че това важи и за държавите.
26
22
 
9
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
За съжаление жената е напълно права. Права е най-малко на 100 процента, че даже и на 200.Когато се ожениш, ставаш член на семейство. Тогава поемаш съответните задължения.Не може да се ожениш като си купиш булка от пазара, както правят ***, после да я караш да ти пере, глади, готви и чисти, и децата да ти гледа, а ти само да и ги направиш.Ето - това са българите в момента. По-големи *** от истинските ***.Натискахме се да влезем в ЕС, сега не ни харесва ...
25
0
 
7
 
! Отговори
dimitar преди 11 години
balgarite byagat ot rodinata si zashtoto varluva strashna chuma koyato se kazva BSP i ima mnogo varianti(DPS,DSB,SDS,GERB,ATAKA,VMRO i drugi vproces na izliupvane).
24
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите когато нямат рестрикции, и работят работа като другите и тяхната заплата е като на другите, ще престанат да бъдат бедни и ще са наравно със всички. Просто премахнете ограниченията които ги заставят да работят на черно, така заплатите бързо ще се изравнят с другите европейци. Не може да дискриминираш работниците умишлено, и после да се чудиш защо имали по-малко пари и с малките си заплати подбивали цената на труда, или защо работели на черно. Ами дайте им право да работят нормално !
23
1
 
24
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Държавата си я унищожихме НИЕ. Някои с действията си, някои с бездействията си, но всички обединени от няколко общи черти, а именно - претенциите ни винаги са ГОЛЕМИ и все си мислим, че някой ни е длъжен. И докато чакаме някой такъв, дето го мислим че ни е длъжен - да ни оправи, ни "оправят" вече 20-години, ама в един по-друг смисъл на думата.