Българите да покажат, че не са "мигранти по бедност"

Еврокомисар Вивиан Рединг призова да не се злоупотребява с ЕС
19 мар 2013 22:32,
156
Българите да покажат, че не са "мигранти по бедност"
Вивиан Рединг Снимка: Reuters

Европейския съюз има права, но и задължения. Затова злоупотребата с правото на свободно придвижване не е допустимо. Така еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг косвено се изказва по актуалния въпрос за "миграцията по бедност" от България и Румъния в интервю за германския всекидневник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", цитиран от "Deutsche Welle".

"Решението за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз бе чисто политическо - свързано не само с разширяването на Общността, но в определен смисъл и с германското единство. Оттук нататък бих искала европейските лидери да стоят зад взетите в миналото решения, а в бъдещите разговори за разширяването на ЕС да обмислят добре последствията от своите решения", каза еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг.

Тя подчертава, че разширяването на съюза обогатява Европа като цяло. Но всяко развитие изисква време - демокрацията не се разбира от само себе си, тя също се нуждае от време. В някои страни демократичните структури още не са достатъчно устойчиви и могат да рухнат и от най-малките предизвикателства.

В Германия или в Люксембург подобно нещо не би било възможно. Вивиан Рединг говори за еволюция, но мнозина - и то точно във времената на криза, говорят за Европа на различните скорости. "Дали това важи и за правната система?", пита изданието.

Още по темата
Семейство, в което има права и задължения

"Гледам на Европа като на семейство" - отговаря еврокомисарката по правосъдието и продължава: "Реалистка съм и знам, че в рамките на Европейския съюз могат да се развият повече и различни модели на интеграция. Интеграцията в рамките на еврозоната със сигурност ще продължи да се задълбочава повече, отколкото сред останалите страни-членки.

Впоследствие Рединг дава за пример въвеждането на засилено сътрудничество между отделни държави по някои специфични въпроси, по които консенсусното решение за момента не е възможно. Например правото на развод в смесените бракове, в които двамата партньори са граждани на различни страни. В първоначалния вариант беше постигнато споразумение за общ регламент само сред 10 държави, а по-късно - те станаха общо 15. Така, според Рединг, е бил постигнат пробив, който позволява поне една голяма част от европейските граждани да се възползват от новите законодателни улеснения. Тя подчертава и това, че като еврокомисар по правосъдието полага всички усилия за укрепване на доверието в правната система. За да възникне то обаче, тази система трябва да функционира навсякъде еднакво ефективно. А за това е нужно време.

Пред германския вестник Вивиан Рединг споделя и отношението си по един проблем, който в момента е наболял - покрай миграцията по бедност. Рединг изтъква, че свободата на придвижване, което е неотменимо европейско право, е свързано и с определени задължения. При това Рединг пояснява, че никое право не може да се абсолютизира.

Така например свободата на придвижване е ограничена до три месеца. След този период всеки пътуващ в чужбина трябва да докаже, че може да се грижи сам за издръжката си и няма да е в тежест на държавата, в която е пристигнал. В противен случай става дума за злоупотреба с един важен принцип на Европейския съюз, пояснява Рединг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: миграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
20
 
! Отговори
атом преди 11 години
Присъединяването на държавите от бившият варшавски договор е икономическо,и чак тогава политическо решение.По този начин бяха ограбени ресурсите на тези държави,производственните им им мощности бяха ликвидирани за да се даде път на стоките от Ес.Така европейските фирми ликвидираха конкуренцият си в централна и източна европа.местното население остана без препитание и когато тръгнаха да търсят спасение по широкият свят вратите се хлопнаха под носа им.подбиването цената на труда от гастарбайтерит
61
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МИ ОТ БЕДНОСТ СМЕ НОМАДИ *** ***.Я СЕ ВИЖ,ДА НЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ НА СЕКС ТУРИЗЪМ
60
0
 
14
 
! Отговори
kris.siderova преди 11 години
Този европейски съюз подлъга не една държави, колко хора изпаднаха в отчаяние и безработица, да не говорим за Кипър, където едва не стана трета световна война, заради намерението на Меркел да посегне на 'офшорките' и да ореже депозитите на руснаците.. явно европейският съюз, си е чисто германско недоразумение, от което всички трезвомислещи държави трябва да бягат надалеч!!!
59
0
 
23
 
! Отговори
kris.siderova преди 11 години
Г-жа Рединг нещо взе, че се обърка сякаш..не може да сравняваш ЕС със семейство, семеството никога не дели децата си, било то за храна или дрехи, семейството е сплотено и се оби4ат.. това в германските умове го няма и затова не виждат по-дале4 от носа си..защо например като се създаде съюза, не се регламентира с еднакви закони във вси4ки страни, с еднакви заплати, с еднакви съдилища и съответно да подпомагат всячески по-бедните, осигурявайки им работа и препитание..
58
2
 
13
 
! Отговори
1234 преди 11 години
До АнонименАбсолютно си прав и това е вярното решение,НО това няма да се случи, защото ние сме продадени като роби и нямаме шанс да се освободим сами...Те чак сега уж видяха,че сме бедни, след като ни унищожиха държавата, лошото е,че не сме като брадчедите, да се юрнем масово да се заселим по Европа, а тук да си останат СерГея, ***, Царя, Кундева и останалата продажна пасмина.....Мечтииии
57
1
 
5
 
! Отговори
БАЙ ВИ ГАНЯ преди 11 години
НЕ СТИГА ЧЕ СА БЕДНИ А И ВИСОКООБРАЗОВАНИ В СЪЩОТО ВРЕМЕ И *** ЗНАЧИ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА Е ГРЕШНА ИНАК ОТДАВНА БГ ДА Е НА НИВО ТО КАТО ЗНАЕШ АФРИКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ И КВО НЕМЕЦА ПЪК ДАЖЕ И БГ КЪДЕ ЕСЕГА НАУЧАВА
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
затвориха евтината АЕЦ и ни набутаха скъпите фотоволтоваци
55
1
 
29
 
! Отговори
РАШКО преди 11 години
НА ГОСПОЖА ВИВИАН РЕДИНГ ЩЕ И ПРИПОМНЯ САМО ПЪРВИЯТ И РАБОТЕН ДЕН В ЕВРО ПАРЛАМЕНТА КЪДЕТО СЕ Е КЛЕЛА,ОБЕЩАВАЛА И СЪГЛАСЯВАЛА С ,,ХАРТАТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В ЕВРО СЪЮЗА'' ТАКА НАРЕЧЕНАТА ,,ЕВРО КОНСТИТУЦИЯ'' КОЯТО ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА,ЕДИННА ЕВРОПА И НАЙ-ВЕЧЕ НА ,,ЕВРОПА БЕЗ ГРАНИЦИ''СТРУВА МИ СЕ ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ДЕСКРИМИНАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ СТРАНА НА ВСИЧКИ ЕВРО КОМИСАРИ,ПРИ ТЕЗИ ОТКРОВЕНИ ШАНТАЖИ БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ТРЯБВА ДА РЕАГИРАТ ИЛИ ДА СЕ ОТЗОВАТ ОБРАТНО.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
н*биха ли ви го кипърците казаха ли ви - аут хахахах
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Към изброените по-долу, ще добавя още една приина за обедняването ни - добавките "зелена енергия" към сметките ни за ток. Начтресаха ни ги пак по искане на ЕС.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова злоупотребата с правото на свободно придвижване не е допустимо***************************************************************моля?????????????????????????ами затворете ни в лагери, и само ни вземайте вноските за евросъюза
51
2
 
5
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
я си *** майкатаясно е написано к'во е и аре стига ми се обяснява си мазната ***
50
1
 
4
 
! Отговори
HENZEL I преди 11 години
свободата на придвижване е ограничена до три месеца. След този период всеки пътуващ в чужбина трябва да докаже, че може да се грижи сам за издръжката си. TOVA GO PROPUSKAHTE V PROPAGANDATA PREDI 20-30 GOD.PRAVEHTE ILUZII ,SEGA TEZI ILUZII SE TRANSFORMIRAT V REALNOST, NE MOJE SAMO LAPANE PRAVATA TREBE DA SE IZPALNIAVAT. KEF-KEF
49
1
 
19
 
! Отговори
meri преди 11 години
Така е, като са ни *** политиците. Я ги накарайте да плащат дебело за всеки *** който внасят в страната, скъсайте ги от проверки за качество и ще се светнат. Защо не субсидират нашите селскостопански производители? Ама субсидират техните, които отглеждат коне....После конското им дошло от Румъния...Не двойни, а тройни стандарти имат в ЕС. А какво Германия прави по отношение на Сименс - най-корумпираната компания в света - Плащат огромни суми под масата за всяка сделка.
48
3
 
7
 
! Отговори
anpnimen преди 11 години
KATO SME EDNO SEMEISTVO ZA6TO KATO SE OJENIXME ZA VAS NI GEPMAHTE VSI4KO A SEGA NI SE SMEETE 4E SME BEDNI I NE DAVATE PARI .KAKVO SEMISTVO SME TOGAVA NIE BEDNI I S EDINIQ KRAK VAN.6TE VI TEGLQ EEDNA MAINA
47
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кризата дойде от САЩ и ЕС в България, а не от България към САЩ и ЕС.
46
6
 
18
 
! Отговори
Ама че сте глупави! преди 11 години
Изчетох внимателно статията.Изчетох внимателно и всички коментари по-долу...Не четете внимателно дами и господа,не четете...И не вниквате в тънкият смисъл на казаното от тази евролелка!А смисълът е елементарен!Той е:българи и румънци,ако започнете много-много да прииждате и да имигрирате по икономически причини в нашите уредени и богати държави,ще ви върнем пак там,където си бяхте преди 10 години!Демек,ще ви изгоним от ЕС,ако след 1 януари 2014 дойдат тълпи от българи и румънци!Елементарно...
45
3
 
25
 
! Отговори
Руско преди 11 години
Само ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА ще ги сложи отново на мястото им!
44
3
 
45
 
! Отговори
ЕС лицемери преди 11 години
Вече не е ясно кой е беден и кой богат след като ЕС не иска да дава помощи за бедните българи и иска валутен борд за България, а в същото време ЕС раздаде 300 милиарда евро помощи за богатите гърци.
43
5
 
34
 
! Отговори
Кирилик преди 11 години
Да забраним в Източна Европа всички гадни компании като Кока-кола-имаме си билкови напитки,да забраним Кентъки-имаме си домашни кокошки,да забраним Мак-доналдс-имаме по готини прусурки,даже и за тяхното погребение,Съб уей, Всички измислени кафенета...всичко Западно да блокираме! От България,Сърбия,Македония,до Узбекистан,Китай Виетнам,Монголия и ВЕЛИКА РУСИЯ! Само така ще ни клекнат! На колене ще ни застанат!