За 10 г. броят на жертвите по пътя у нас паднал с 15%

На ден в ЕС загиват по 75 души, сочи доклад на ЕК
19 мар 2013 15:42,
43
За 10 г. броят на жертвите по пътя у нас паднал с 15%
Автомагистрала "Тракия" Снимка: архив, Булфото

България е сред държавите в ЕС, отбелязали най-голямо намаление на броя на жертвите при пътни катастрофи за периода от 2000 година до 2010-2011 г., сочат данни, разпространени днес от Европейската комисия.

За период от 10 години броят е спаднал с 15%, а за периода 2011-2012 г. жертвите на пътя у нас са намалели с още осем процента, показват данните.

Общо в Европейския съюз се отчита най-ниският досега брой на загиналите по пътищата, откакто се води статистика. Броят на смъртните случаи при пътни произшествия в Общността е намалял с девет процента през миналата година.

Намалението за последната година означава, че е бил спасен животът на 3000 човека. Все още на ден в ЕС загиват по 75 човека.

Целта на ЕК до 2020 г. е броят на смъртните случаи по пътищата да намалее с още 50 процента. На всеки смъртен случай по пътищата на Европа се падат по 10 случая на тежки наранявания, например увреждане на главния или на гръбначния мозък.

Статистическите данни по държави от ЕС сочат, че все още има големи различия по отношение на броя на загиналите по пътищата.

Държавите с най-нисък брой загинали при пътни катастрофи остават Великобритания, Швеция, Холандия и Дания, които отчитат около 30 смъртни случая на един милион жители.

Всяка година около 250 000 човека получават тежки наранявания при пътнотранспортни произшествия в ЕС, докато броят на смъртните случаи при такива произшествия през 2012 г. е 28 000.

Макар че броят на загиналите по пътищата намаля с 43 на сто през последното десетилетие, тежко ранените са с едва 36 процента по-малко.

Най-често получилите тежки наранявания при пътни катастрофи са т. нар. уязвими участници в движението – пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти или хора от определени възрастови групи, особено по-възрастните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: КАТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
jojo преди 11 години
Ех много ясно - намалява населението, намаляват и катострофите
34
1
 
3
 
! Отговори
ДЕНДЕНЕВБГ преди 11 години
ЗА СМЕТКА НА ТОВА БРОЯТ НА САМОУБИЙЦИТЕ СЕ Е УВЕЛИЧИЛ С ПОВЕЧЕ
33
0
 
1
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 11 години
За 10 г. броят на жертвите по пътя у нас паднал с 15%......................БЛАГОДАРЕНИЕ НА *МАГИСТРАЛА* ХЕМУС на която почти навсякъде има ограничение 70???км ,ч
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе като пишете с колко е намалял броят на жертвите, светнете ни малко и за броят на мъртвите спрямо живите как се движи. За българите имам предвид, като имам предвид българите - в смисъл българите.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално, то и населението намаля с толкова проценти, че и с повече, без да пътува по магистралите - от хубаво!
30
0
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Чешка република,Дания,Германия-препоръчително,Естония,Исландия,Италия,Латвия,Литва,Унгария,Холандия,Полша,Румъния задължително по автомагистрали и трансевропейски пътни артерии,Швейцария,Словения,Словакия,Финландия,Швеция,Сърбия,НорвегияКакто виждаш, почти цяла Европа е въвела същия закон. Няма ги само иберийците, тъмните балкански субекти и изостаналите съветски републики
29
0
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Ти намери кой да ни дадеш за пример....британците са страшно опак народ и не говоря само за техните правила за движение по пътищата. Знаеш ли, че дори и сега на доста места в Кралството няма смесители за вода? Причината е, че германец(или французин) е създателят на смесителните батерии. Изключително шовинистични...няма една мерна единица да съвпада с континенталните.
28
1
 
2
 
! Отговори
30 преди 11 години
Една кола, без да се кара, просто да си стои пред блока, излиза минимум 250 лв! Айде сега си кажете на себе си давате ли толкова пари за здраве?! Ей така, да отидете на преглед, бил той стоматологичен или при лични лекар. Казаха ни, че колата ни е по-скъпа от здравето и ни заболя, защото това е истината. А катастрофи се ограничиха заради подобрените закони за движение в страната. Може би единствените даващи положителни резултати.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тея простотии че никой не пътува ги разправяй на леля си! Затова София не се вижда като се качиш на Витоша и всяка сутрин има километрични опашки из целия град. Същата е работата и в другите градове. Защото никой не пътува и за това няма къде да се спира пред блоковете и се газят зелените площи. Затова и синята зона в градовете е на макс пълна...Бензина и 5 лв да стане пак ще се карат колите, защото българинът ходи на кафе с колата, до магазина с колата, на работа с колата, на заведение с колата
26
1
 
2
 
! Отговори
az преди 11 години
LUJA
25
2
 
4
 
! Отговори
Плами преди 11 години
Защото вече никой няма пари и не пътува никъде!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
паднал е щото не останаха шофьори
23
0
 
13
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Увеличете с още един лев бензина и колите ще изчезнат въобще от пътя ! Тогава ще имате най-прекрасната статистика в света ! *** лакоми ,гадни !
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не заради нещо друго ами щото най бруталните каскадьори се поизтрепаха малко.За тия години повече българи умряха в ПТП отколкото американските войници умират в Иак и Афганистан от военни действия.Но не губете надежда.Има още мнооого *** :)
21
1
 
4
 
! Отговори
dochka преди 11 години
benzina mnogo skyp horata veche ne karat koli za udovolstvie
20
0
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Да, но за сметка на това зачестиха самоубийствата!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10 години след 89та населението масово се моторизираше! Дет се вика 'куцо, кьораво и сакато' се сдоби с кола и айде юруш!Съответно с времето се появиха елементарни наченки на някаква култура и толерантност.Повечето хора осъзнаха общата полза от тези непразни понятия.Да не забравяме и състоянието на пътищата преди 10-5 години и сега. Колкото и да сме далече от истината има значителен прогрес.МВР и КАТ общо взето имат най-малък дял в тази положителна статистика.
18
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До nemam nervi И какво ти пречат светлините? Ток ли ти хабят много. Абсолютно 100% съм сигурен че допринасят положително за безопасността.
17
1
 
6
 
! Отговори
nemam nervi преди 11 години
Това е благодарение на Партията Герб и нейните всеотдайни ръководители, а най-вече и с шофирането на къси светлини през цялата година.Най-интересното е че в мъгливата и облачна Англия хората си вкл светлините когато искат
16
4
 
8
 
! Отговори
Хел преди 11 години
Всъщност НАСЕЛЕНИЕТО на България е намаляло за последните 10 години, а не жертвите! Процентно нищо не се е променило!