ДКЕВР е неефективен регулатор, НЕК изкупува прескъп ток

Прокурорската проверка разкри сериозни нарушения в енергетиката
Обновена: 3 апр 2013 12:46 | 3 апр 2013 12:46,
113
ДКЕВР е неефективен регулатор, НЕК изкупува прескъп ток
Снимка: Европейска комисия

Пропуски в дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) установи прокурорската проверка, съобщи заместник-главният прокурор Камен Михов, цитиран от БТА.

Резултатите от проверката показват, че регулаторът не е съставял актове за нарушения на електроразпределителните дружества за това, че не отчитат потребената енергия на всеки 30 дни. Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите, декларирани от трите дружества, обясни Михов.

Освен това комисията не е контролирала и качеството на енергията, не е бил изготвен и механизъм за разглеждането на жалбите на потребителите. Анализът на прокурорите показа, че от над 4 хил. жалби срещу ЧЕЗ например са били разгледани малко над хиляда.

Въпреки препоръките на прокуратурата все още няма и издаден акт срещу някое от електроразпределителните дружества, обясни още Михов.

Що се отнася до нарушенията в НЕК, прокурорът Борислав Джамбазов, отчете, че енергийната компания е задължена да изкупува 100% от енергията, произведена от ТЕЦ "Марица Изток"1 (AES "Гълъбово") и ТЕЦ "Марица Изток" 3 (КонтурГлобал), независимо от нуждите на пазара. В дългосрочен план това би довело до негативи, констатира екипът, натоварен да провери дейността на държавната компания.

Договорите обаче няма как да бъдат прекратени, защото това ще коства сериозни средства, призна още Джамбазов, цитиран от агенция "Фокус". Според него нарушения има и по отношение на ценообразуването през годините - цената се е повишила с между 10 и 25%, а като цяло НЕК изкупува енергията на тези централи на цени по-високи от допустимите.

Джамбазов допълни още, че налице са действия от страна на представители на НЕК, които са довели до договаряне на неблагоприятни клаузи, и са довели до загуби за НЕК. Това не може да се установи сега, но може да се установи в рамките на едно досъдебно производство, където да се направят експертни оценки.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е бездействало при нарушения на ЧЕЗ, е установила още прокурорската проверка, съобщи прокурор Нели Златкова. Сред най-големите разходи по дейността на чешката компания са външните услуги. Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да бъдат наречени енергийни, а те са възлагали повечето от своите поръчки на другите дъщерни дружества.

Сключени са и допълнителни договори, които са на стойности, както следва - договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева, договор за общи условия - 340 милиона лева и договор за избор на доставчици - 9,9 милиона лева. Според проверката тези договори са се отразили на цената на електроенергията.

Има и опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, е установила още проверката. Според прокурор Златкова през 2011 и 2012 година "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" са имали неразпределена печалба в размер на съответно над 3 млн. лева и над 5 млн. лева. Заради престъпно бездействие от страна на служители в МИЕТ държавата не се е възползвала от правата си като акционер в ЧЕЗ, смята още прокурорът.

При EVN не са открити нарушения, докладва прокурор Роман Василев, натоварен с проверката на дружеството. "Енерго Про" също е нарушавало Закона за обществените поръчки, но това е ставало с благословията на ДКЕВР, допълни още той.

Припомняме, че проверката на прокуратурата започна в края на февруари – на 26 февруари прокурорски екипи направиха координирани обиски в офисите на трите електроразпределителни дружества. По сигнал на вече бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в обхвата на проверката попадна и Националната електрическа компания (НЕК), а Върховната административна прокуратура започна анализ на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

На 11 март Добрев внесе и сигнали за нередности с договорите между ТЕЦ "Марица Изток"1 (AES "Гълъбово") и ТЕЦ "Марица Изток" 3 (КонтурГлобал) и НЕК. Бившият министър обяви, че в договорите има клауза, според която инвестициите в тези централи са гарантирани с бъдещите доходи от продажбата на електричество, т.е от сметките на клиентите.

Предстои и цялостен международен одит на енергийната ни система, а сметките за битовите нужди и самите дружества по веригата се проверяват и от Сметната палата.

Още новини от икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До Анонимен:Това е най-лесното което може да направи 1 гражданин- като му дойде по нагорнище, да избяга в друга страна, където живота е сигурен и лесен...... Защо младите избират лесния път да избягат, а не останат тука да се борят за страната си... Много е лесно да избягаш или да се запали човек, българския народ никога не се е чуствал толкова слаб дори и при 2 робства
18
5
 
11
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До Анонимен 15, Не, Боко Тиквата изобщо не е виновен за нищо. Той със сигурност не е знаел какво прави Семерджиев или Добрев, не, не изобщо! Моля, никой да не обвинява за нищо, Боко, защото той не е слънце, за да огрява навсякъде!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 3 - Не е така- просто им дават такива заплати и такива права че рушветите стават безмислени .Това за големите ръководители, а на тях никой не им знае бройката.
16
1
 
4
 
! Отговори
гейдар преди 11 години
Искам да ме изнасилят.... оп, то вече го направиха. В сметката за тока.Ех... надявах се някъде другаде да ме опънат. Нищо! Има и следващ път.
15
3
 
12
 
! Отговори
гошо от курило преди 11 години
Едни хора с бели дрехи.с въже и кола с решетки търсят Странджата!Бил избягал от някакво лечебно заведение.Хората казват ,че не е въоръжен,но бил изключително опасен-най-вече за себе си!
14
9
 
10
 
! Отговори
Петкова преди 11 години
Договорите не са сключвани по време на управлението на ГЕРБ именно тази партия внесе в прокуратурата сигналите за неизгодно сключените договори и е редно да се потърси съдебна отговорност от тези ,чиито подписи стоят под тях.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДКЕВР НЕ Е РЕГУЛАТОР !!!ТОЙ Е ИНСТРУМЕНТ НА МОНОПОЛИТЕ !!!
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на тях - У ду-***!
11
6
 
16
 
! Отговори
ША СЪ ОПРАИМ преди 11 години
Заради престъпно бездействие от страна на служители в МИЕТ държавата не се е възползвала от правата си като акционер в ЧЕЗ, смята още прокурорът.Ха такааааа, пак гласувайте за Герб!
10
1
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
АБЕ КАКВО НИ ЗАНИМАВАТ С ТЕЗ ЧАКАЛИ!ИМАМЕ ПОГОВОРКА"НЕ Е ЛУД ТОЗ КОЙТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА,А ТОЗ КОЙТО МУ ГО ДАВА"!КОЙ ДАДЕ ЗЕЛНИКА В.ЩА МАМА!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече нищо не ме учудва.Нищо не остана в тая държава всичко е продадено разграбено.Спасение няма да има.Обещанията са смешни.Единствения вариант е да бягаме.Аз лично ще се пробвам в Канада.
8
2
 
11
 
! Отговори
tnt преди 11 години
До Анонимен 4-Колега,понеже споменаваш "Цанков камък",искам да попитам дали някой е чул историята на тоя обект ,но не от Боко и Цоко,а от специалисти-кога е взето решение за изграждане,поради какви нужди,кой е строил и за колко,има ли ефект от построения обект и пр.
7
19
 
2
 
! Отговори
браво странджа преди 11 години
само Бойко .ура, .ура, .ура
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В края на краищата кой е ВИНОВЕН????? Тези комисии,министерство,компания,дружества не са виновни сами по себе си,ВИНОВНИ са ХОРАТА които ги управляват!!!!! И после някакъв *** ще ми говори,че заплатата му била 5-цифренна!!!!!!!
5
11
 
37
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До СТРАНДЖАТАУра за Бойко! Човекът, който разграби и продаде и малкото, което беше останало в България, и то само за 3.5 години на власт! Такъв успех на управляващата партия досега не бяхме имали!
4
0
 
26
 
! Отговори
Мавродиев преди 11 години
Сега да се обзаложим ли дали ще има вкарани хора в затвора а? Разбира се, че няма да има. Нали всички са навързани като свински черва!
3
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДКЕВР е неефективен , защото ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН блъскат бруталните рушвети на там ръководещите !!! Костов продаде Мариците и циментира договри за нерелна цена на тока към НЕК.НЕК се изнасилва от монополите и техните политически лобите !!!
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега какво? Битият- бит, ....ят - ....ан ?
1
5
 
40
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Сега дали тази герберска ***, Семерджиев, ще бъде разследван и сложен там където му е мястото, а именно в затова? Аз лично силно се съмнявам, защото видяхме какво стана с Аврамов...сигурно и с Найденов ще стане същото...