Калин Христов: Няма опасност за бюджета

В края на годината фискалният резерв ще е над минимума
Обновена: 21 апр 2013 19:06 | 21 апр 2013 19:00,
101
Калин Христов: Няма опасност за бюджета
Калин Христов. Снимка: БТА

Финансовият министър Калин Христов е категоричен, че няма заплаха за изпълнението на бюджета за тази година и по предварителни данни за първото тримесечие на 2013 г. приходите се реализират с незначителни отклонения от планираните. Христов не очаква да се наложи актуализация на бюджета след изборите.

Фискалният резерв в момента е в размер на около 5 млрд. и 300 млн. лв. и дори и след плащането през август на шестмесечната облигация, пусната на вътрешния пазар, за да бъдат финансирани субсидиите на земеделските стопани, резервът в края на годината ще е над минимално изискуемото ниво по закон.

Единственото, което ускорява растежа на една икономика, е провеждането на структурните промени, а не харченето на фискалнисредства, заяви в интервю за БТА министърът на финансите.

Структурните реформи водят до растеж, а харченето на средства - до временно раздуване на икономиката до момента, в който пазарите спрат да финансират дефицитите и тогава икономиката се свива драматично, каза Христов. Това наблюдаваме в Гърция, Испания и Кипър. Има голямо неразбиране въобще в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето и раздаването на средства може да стимулира икономиката, добави финансовият министър.

Светът като цяло има голямо ниво на задлъжнялост на публичния и частния сектор, съчетано със структурни проблеми и в Европа, и в Америка, а това потиска икономическия растеж в световен мащаб, коментира Христов.

Той подчерта, че очакванията за по-бавно възстановяване от кризата не са само наш локален феномен, а се наблюдават и в прогнозите на ЕК, МВФ и други международни финансови институции. В актуализираните от правителството Национална програма за реформи и Конвергентна програма на България (2013-2016) Министерството на финансите предвижда икономически растеж от 1 процент през тази година, ускоряване през следващата година до 1,8 процента и достигане през 2015 г. до 2,9 процента.

Калин Христов посочи, че отлагането във времето на възстановяването на икономиката води и до преоценка на прогнозата за заетостта - през тази година все още ще има спад на заетостта от 2,4 процента, а едва през следващата се очаква минимален растеж на заетостта от 0,4 процента. Прогнозата за инфлацията е за 1,8 на сто средногодишна инфлация за тази година, а за 2014 г. очакваме тя да се увеличи до 2,7 процента, но все още ще остане на много ниски нива, каза Христов.

Промяната в очакването за растежа променя скоростта, с която се върви към балансиран бюджет. Оставаме с дефицит от 0,8 процента до 2016 г., а балансирането на бюджета се измества в 2017 г., каза Калин Христов и допълни, че идеята е, когато икономическата активност е слаба, фискалната политика да не играе проциклична роля.

Това обаче не означава, че страната ни може да си позволи висок дефицит. Реализирането на бюджетен дефицит от три процента е допустимо, когато икономиката е в състояние на значителен спад, а такова в момента нямаме, подчерта финансовият министър.

Ако се допусне увеличаване на дефицита, срещу страната ни ще бъде заведена процедура за неспазване на Фискалния пакт, който сме подписали и който е приложен в Закона за публичните финансите, посочи Христов. Според новите европейски регулации, несъобразяването с изискванията за финансова стабилност е основание за замразяване на европейските фондове, коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: МФкалин христов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ са отвратителни крадливи шебеци и далавераджии, това е същността им
45
0
 
0
 
! Отговори
Станишко късопишко преди 11 години
До РУМЕН221 2. Сложените измерителни уреди на руският монополист Лукойл.3. Връзка на касови апарати и бензиностанции с НАП4. връзка на вендинг автоматите с НАП5. Наредба за плащанията в брой и спиране прането на пари 6. Промени начина за събиране данъците от наем.7. Масови проверки по големите курорти и изкарване Тези мерки доведоха до събиране на 18 милиарда повече приходи и наливането им в икономиката за намаляване ефекта от световната криза . И Станишев го признава. Той не е съгласен с твърдението на Бойко Борисов, че нямало пари за социална политика. За първите три години от
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Структурните реформи водят до растеж, а харченето на средства - до временно раздуване на икономиката до момента, в който пазарите спрат да финансират дефицитите и тогава икономиката се свива драматично, каза Христов. Това наблюдаваме в Гърция, Испания и Кипър..Чакай, та тези страни ги давахте за пример над двадесет години!
43
1
 
5
 
! Отговори
Финосови зомбита преди 11 години
Калин Христов е български финансист, дългогодишен служител на БНБ...Благодарение на неговият неуморен и високопрофесионален труд, от България са изнесени над 30 млрд $ за последните 10 години. БНБ дава на частните банкери пари с лихва 1%, те дават на народа заеми от 15% нагоре. 130 000 фалирали фирми и 50 000 загубили апартаментите си....Само при ГЕРБ!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Калин Христов: Няма опасност за бюджета...Плащайте си тока и не се притеснявайте! Пари няма, действайте!
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уф, и тоя е калинка. Аман вече...
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА НЕ ДАВА ГОСПОД,НЕЩО ДА СЕ СЛУЧИ.
39
2
 
0
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Значи в момента сме удавени, ама в края на годината ще излезем над нивото на водата за глътка въздух.
38
7
 
2
 
! Отговори
студент преди 11 години
Намирам комунистическият строй за най висшият начин за управление. Мразя Тодор Живков поради две причини - закриването на лагерите за въдворяване на буржоазна гмеж и не намиране на време, да се удостоят с паметници, дори приживе, героите Мирчо Спасов, Газдов, Горанов и Ръждева.
37
1
 
6
 
! Отговори
до 83 от лекар преди 11 години
не смей да ми говориш за пари, крадецо, още по- малко за клетви някакви ! Работил съм тук 17 години на заплата 680 лв., за да могат такива като теб да си взимат пенсиите , като военни, да си получават пенсии допълнително, като телкирани с първа група инвалидност, да се редят на опашка за помощи, да имат по 3- 4 апартамента, заграбени от държавата, дадени им от партията, да са си осигурили изчадията в чужбина с пари, крадени от мен и т. н., и т. н. ! Смърт на тази " държава " !!!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо да се ходи на избори.Тези младежи ми се виждат свестни и компетентни.Едва ли ще има нещо по-добро .
35
2
 
2
 
! Отговори
ТАКА СИ ГОВОРИ ... преди 11 години
...."КАЛИНКАТА ХРИСТОВ"..ХА,ХА,ХААААААААА----АМА, НАЛИ НЯМА ДА Е МИНИСТЪР ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА....??!!!УСПОКОЯВА НИ ЧОВЕКА ...ХА,ХА,ХАААААААА...ДЕМЕК --СПОКОЙНО ДА ЛАПАМЕ МУХИ, докато отново ни вдигнат тока с 20%...!МНООООООГО , ХИТРО....ХА,ХА,ХАААААААААА.....ГОЛЕМИ ГЯВОЛИ ,БЕ...???!!!!
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей, пишещите комунисти във форума стават все по ***. Паникат в БСП е такава че са ги инструктирали да пишат най-невероятните глупости за които се сетят стига да е плювка срещу ГЕРБ. Колкото повече глупости пишат толкова по-малко им вярва народа обаче. Не се научи тоя Станишев.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой беше тоа?
32
4
 
7
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
Докторе,ти не отиваш в чужбина защото не можеш да си намериш работа или защото парите не ти стигат,а защото си лакомен за повече.Всички лекари сте алчни за пари,точите здравната каса като за последно,гледате пациентите първо в джобовете,а това че сте положили клетва сте го забравили отдавна.
31
7
 
3
 
! Отговори
лекар преди 11 години
отвратен съм от тези нагли некадърници, които се правят на загрижени за здравеопазване, образование , култура и т. н. ! Напускам с огромна радост тази дупка и съветвам всички млади и способни хора да направят същото ! Смърт на тази " държава " !!!
30
1
 
4
 
! Отговори
ДА ,БЕ....ХА,ХА,ХААА преди 11 години
....ТИ И ТОГАВА ЛИ ЩЕ СИ МИНИСТЪР, КАЛИНЧО....????ЕТО НЕЩО , В КОЕТО НЕ ВЯРВАМ....ХА,ХА,ХААААААААААА....ВДИГНАТ ЛИ ТОКА ОТ 1.06.---ПЪТНИК СИ И ТИ ,ДРАГИ....!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
74 ти си 1 и може да напуснеш, но има 1 милиона души които ако напуснат, не могат да си намерят нова работа след като напуснат и се принуждават да работят и по 12-14 часа за 100 лева.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nai loshoto e che prostite xora im viarvat .
27
1
 
4
 
! Отговори
Невежият преди 11 години
Само така, продължавайте с дефицитите до 2016 и всичко ще се оправи. Може и да цъфне! Все умни глави обясняват ни как било и какво да се направи докато са на власт, а после тези дефицити да ги плаща, които иска. Е, народа де! И този човек е подуправител на БНБ. Страшен мироглед за световната икономика. Някой икономики растат с 7-8%, а ние с 1, 1.5 там някъде. Продължавайте да им вярвате и се наслаждавайте на плодовете наречени държавен дълг.