Честит Великден на всички българи!

В България има тясно преплитане на християнски и езически обичаи за празника
Обновена: 5 май 2013 10:02 | 5 май 2013 10:00,
122
Честит Великден на всички българи!
Снимка: Bulphoto

Днес е Великден, Възкресение Христово - най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.

Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение.

Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

На Великден е първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело и изразява радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: яйцаВеликденкозунаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 10 години
Честит празник на всички. Желая ви здраве и успехи и ДОБРИНИ ЗА БЪЛГАРИЯ
63
0
 
3
 
! Отговори
М.С. МИЛЕВА преди 10 години
ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ ОТ СЕЛО ПАТАЛЕНИЦА- ПАЗАРДЖИШКО. ЖЕЛАЯ ВИ МНОГО ЗДРАВЕ ,ВЕСЕЛ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ , ПОВЕЧЕ РАДОСТ И БЕРЕКЕТ. БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ.-
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най хубавото нещо ще бъде всички милиционери в България да бъдат сменени с западни ПОЛИЦАИ, именно тогава ще спре агонията на народа. Когато Англия върна ХОН КОНГ на Китай през 1997година всички видяхме как 250 000 китайски полицаи влязоха в ХОН КОНГ и си взеха града за един ден.
61
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Христос Възкресе не за всички - за евреите не е Възкръсвал, те Го убиха. Той не ги призовава, а им казва - баща ви е дявола! Той в дяволското царство иска да бъде само просяк. Христос не предлага спасение на царството им, а го обявява за унищожаване. Ние се приспособяваме в еврейския свят да не дразниме дявола, за да си опазим панелките, и трохите, и правото да се самоубиваме. Могат и да ни го отнемат. При Сталин роднините щяха да заминават на лагер, и самоубийства нямаше да има.
60
0
 
3
 
! Отговори
jivka.pj преди 10 години
nadejda viara liobov tova toi zave6ta ni,no raspnaha go na krasta za da sme nie opravdani.
59
1
 
3
 
! Отговори
Пича преди 10 години
Като гледам на какъв хал е старият, земен Йерусалим, не мисля че нов би свършил по-добре.
58
3
 
5
 
! Отговори
Исус е Господ преди 10 години
Исус Христос возкресе и ще се върне за да унищожи антихриста и слугите му и да събере вярващите в нов,небесен Йерусалим.
57
0
 
10
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 10 години
До Ахмедако искаш да бъде уваавана твоята религия,уважавай и ти вярванията на другите
56
0
 
3
 
! Отговори
БИБЛИЯТА преди 10 години
Как обичаме Христос, с думи ли? Всеки да признае пред себе си СПАЗВА ЛИ ХРИСТОВИТЕ ПОВЕЛИ?Православната църква, другите деноминации и разните религии какво от ХРИСТОВИТЕ ПОВЕЛИ ВИ НАУЧИХА И ЗАЧИТАТ ЛИ ГО? Защо се делят - Христос разделял ли се е, или е Един и Същи тогава, сега и винаги?-------------------------------------------------------------ХРИСТОС ОЗНАЧАВА БОЖИЕТО СЛОВО, КОЕТО СТАНА ПЛЪТ!!!И НИ ЗАПОВЯДА ДА СИ СПОМНЯМЕ НЕГОВАТА СМЪРТ(СМЪРТТА НА ГРЕХА)НЕ НИ ЗАПОВЯДА ДА ПРАВИМ РИТУАЛИ!
55
0
 
7
 
! Отговори
petter.bojinov преди 10 години
Христос воскресе!Честит празник на всички.Честит имен ден на именниците.И всички независимо как славите или не Бога да сте живи, здрави и много весели.
54
0
 
7
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Христос Воскресе!
53
0
 
11
 
! Отговори
Honorik преди 10 години
Христос Воскресе!Честит празник!Пожелавам ви много здраве,щастие,любов и успехи! :)
52
0
 
10
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 10 години
"Защото Бог толкова възлюби света,че даде Своя Еднороден Син,за да не погине ни един,който вярва в Него,но да има вечен живот." - Еванг. от Йоан 3.16Христос воскресе !
51
0
 
17
 
! Отговори
Боби89 преди 10 години
Христос Воскресе!
50
0
 
13
 
! Отговори
turcin преди 10 години
Cestit praznik na vsicki pravoslavni hristiyani..........
49
1
 
22
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Христос Боскресе братя българи - православни християни. Дано Господ ни пази от антихриста който е побеснял.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dai boje vseki da si polychi zaslyjenoto v tazi darjava ..........
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОГАТО НЯКОЙ ПРАЗНУВА ВЪРХУ ГРОБА НА ДРУГ - БОГ ЩЕ МУ ВЪРНЕ СЪЩОТО.НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ХОРА УМИРАТ ДОКАТО ВИЕ ПРАЗНУВАТЕ.
46
9
 
4
 
! Отговори
ЦИТАТ преди 10 години
"Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение."-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ЕЗИЧЕСТВОТО НИКОГА НЕ ИЗЧЕЗНА ОТ ТЕЗИ ЗЕМИ, ЗАТОВА БОГ ЩЕ УНИЩОЖИ ВСИЧКО, КОЕТО НЕ НИ Е КАЗАЛ ДА ПРАВИМ!БОГ НИ Е ДАЛ ДЕСЕТ ЗАПОВЕДИ - ТАМ НЯМА НИЩО ОТ ТОВА КОЕТО НАШИЯ НАРОД ВЪРШИ, А И ИЗОБЩО НАРОДИТЕ И ПЛЕМЕНАТА ПО СВЕТА.
45
0
 
16
 
! Отговори
тракиец преди 10 години
До Христос воскресе!Во Истине Возкресе !!! Здрвве и щастие,мир и любов за всички