Броят на загиналите пешеходци у нас – под средния за ЕС

От днес до 12 май се провежда седмица за пътна безопасност на пешеходците
Обновена: 6 май 2013 18:29 | 6 май 2013 18:29, Красимир Ангелов
56
Броят на загиналите пешеходци у нас – под средния за ЕС
Броят на загиналите пешеходци у нас е под средния за ЕС. Снимка: Булфото

Броят на загиналите пешеходци при катастрофи в градските райони в България е под средния за Европейския съюз, сочат данни, разпространени днес от Европейската комисия.

Средно за нашата страна загиналите пешеходци в градски катастрофи са 20 процента от пострадалите, докато за ЕС средно количеството на жертвите достига 37 процента. С по-добри резултати от България е единствено Холандия - 18 процента.

Най-много жертви при посочените условия се няблюдават в Ирландия - 57 на сто. Данните са от 2011 година, се уточнява в съобщението, свързано с днешния Европейски ден на пътната безопасност.

У нас през първите три месеца на 2013 година са настъпили 484 тежки пътни инцидента, загинали са 23–ма и са ранени 485 пешеходци, сочи статистиката на МВР. 17 от загиналите са на възраст над 64 години.

През 2012 година  са настъпили 2028 пътни инцидента с участие на пешеходци, загинали са 135 и са ранени 567. На пешеходни пътеки са настъпили 406 инцидента, загинали са девет пешеходци и 422 са ранените.

Поради отнемане на предимство на пешеходци от водачи през изминалата година са настъпили 1012 катастрофи, при които са загинали 40 пешеходци и 1011 са ранените.

От днес до 12 май ще се проведе втората глобална седмица за пътна безопасност „Безопасност на пешеходците” по инициатива на Организацията на обединените нации. През този период и през целия месец юни служителите на Пътна полиция ще контролират най-рисковите участъци и кръстовища. Те ще следят за спазването на правилата за пресичане и движение както от страна на пешеходците, така и на водачите на моторни превозни средства.

Според еврокомисаря по транспорта Сийм Калас в световен план ЕС има изключителни показатели в областта на пътната безопасност. Дори един смъртен случай е твърде много, коментира той.

Според статистиката от около 30 000 смъртни случая по европейските пътища годишно (28 000 през 2012 г.) средно 21 на сто са сред пешеходците, 7 процента са сред велосипедистите и 18 процента са сред водачите на мотоциклети и мотопеди. Общо 70 на сто от загиналите пешеходци са намерили смъртта си в градски райони.

Статистиката сочи, че през последните 10 години броят на пешеходците, загинали при пътни произшествия, не е намалял в същата степен като общия брой на загиналите по пътищата. Почти половината от всички смъртни случаи при пътни произшествия в градските райони са с пешеходци или велосипедисти.

Комисията отчита, че сред заплахите за пешеходците и велосипедистите в градовете са липсата на отделни ленти за движение, високата скорост на движение на автомобилите и опасното поведение на участниците в движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: пешеходциинциденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mi to tuka vseki s kola, bez trotoari, kal, lai.... Che to nqma peshehpdci.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами малко жертви пешеходци..защото куцо и сакато е шофьор...като види само човек отчета за ПТП през денонощието :)
21
2
 
11
 
! Отговори
Изродска статистика преди 11 години
Бравос. Хвалби с убити хора, защото са под средното... Изродщина!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Бойко Бор. се хвали, че всички еврофондове сме ги усвоили!!!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кажете нормата на Брюксел, че трябва да наваксваме!
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не пускайте такива новини, че ще вземем да се помислим за шофиори и ще минем средният брой...
17
3
 
2
 
! Отговори
Фокусник преди 11 години
До hailКато пресичаш неправилно, както сам признаваш, нормално е да те отнесат. Няма всички да карат с 30 км/ч заради разни ***, които пресичате като офце.
16
3
 
5
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Ами да не ни глобяват като караме по тротоарите и ще стигнем и подминем ЕС по жертви. Няма са излагаме я.
15
8
 
3
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
До 3.Ами те и преди си бяха намалели, ама това не пречеше да вакарат "ФАРОВЕТЕ"По твоята логика сега пешеходците трябва, като са намалели с тях, да са с миньорска лампа!!А камерите се вкараха не защото са нужни,а защото всички актове се оспорваха в съда,заради неграмотността на неговите подчинени.И хпрата си мислеха ,че на камера непременно се плаща!!ХУбаво но разбраха ,че и това се оспорва в съда!!Така, че много сте още простите хора тука!!!
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Броят на самоубилите си у нас заради управлението на ГРОБ е много по-голам от средния за страните от целия свят!
13
8
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Доста под средното ниво сме на ЕС. В Италия всеки ден се самоубиват по няколко човека от кризата. А от Холандия и Белгия нагоре самоубийствата даже не ги отразяват в медиите, там си е част от живота. Ако не вярваш, провери. Тия, които не вярват да проверят преди да ми цъкат минуси.
12
2
 
12
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ЯВНО ИРЛАНДСКОТО УИСКИ Е ПО СИЛНО ОТ БЪЛГАРСКАТА РАКИЯ....
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До jOHN sMITH - 50-100 кг. човек има ли шанс срещу 2 тона желязо? Питам ей така от любопитство да съпоставим нещата обективно. Задълженията на пешеходците да пресичат на указаните места произтичат от джигитите на пътя, мерки за намаляване на инцидентите. А вие господин Смит-Джигит, карате ли колата си винаги с разрешената максимална скорост? Само не ми казвайте да, защото абсолютно не ви вярвам.
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А по брой самообийства как сме? В златната среда ли ме или надминахме ЕС?
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Причината е все по-застаряващото трудноподвижно население, което си седи у дома и не дава никакви шансове да бъде прегазено.. ;)
8
5
 
24
 
! Отговори
Ч.Дарвин преди 11 години
Броят на загиналите пешеходци у нас под средния за ЕС-------------------------------------------------------------------------СМЯТАЙ КОЛКО СА ЗАДОБРЕЛИ В ОЦЕЛЯВАНЕТО !
7
10
 
3
 
! Отговори
hail преди 11 години
Днеска пресокох неправилно в града, докато един селянин караше поне с 80 и щеше да ме отнесе. Патрулката беше със спуснато предни седалки, а кюфтетата в тях - спаха. Що не снимах.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, според всички изследвания все сме цъфнали и вързали! А, знаете ли, че в скандинавските страни се борят за нулева година, за жертвите от катастрофи? Нито един загинал!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже от телевизиите няма голяма полза поне да вземат да пускат всеки ден кратки филми за повишаване културата на движение по пътищата и за водачите и за пешеходците. И да не забравяме, че цената на бензина е в обратна зивисимост от броя на жертвите по улицата.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
интересно ми е да узная цифрата на загиналите ни съграждани от мъдрото управление на Герб (Гроб)