АФП: България страда от емигрирането на младите

Напускането на страната от млади висшисти има драматични последици
Обновена: 8 май 2013 22:07 | 8 май 2013 21:54, Елка Василева
115
АФП: България страда от емигрирането на младите
Всяка година между 20 000 и 25 000 души на възраст между 25 и 39 години напускат България. Снимка: архив, Reuters

България, където в неделя ще се произведат предсрочни парламентарни избори, страда от масовото емигриране на млади висшисти. Това напускане има драматични последици за икономиката и обществото на страната, която остава с нискоквалифицирана работна ръка и застаряващо население, пише агенция Франс прес в кореспонденция от София.

26-годишната Румяна Ганева работи в кол-център въпреки магистърската си степен по икономика в най-добрия университет в София. "Това можех да го правя и без диплома", казва тя горчиво.

Румяна обмисля да запише втора магистратура във Великобритания. Баба й ще продаде апартамента си, за да финансира следването й.

Всяка година между 20 000 и 25 000 души на възраст между 25 и 39 години напускат тази страна - най-бедната в ЕС според изследване на синдиката "Подкрепа", отбелязва Франс прес.

По-слабообразованите работят в строителството, ресторантьорството или се грижат за възрастни хора, главно в Германия, Великобритания, Гърция и Италия.

"Повечето ни ученици нямат търпение да вземат дипломата си за средно образование единствено, за да отидат в Европа", посочва Гинка Станчева, преподавател в една от най-добрите софийски гимназии.

Ако се завърнат в България след завършване на висшето си образование, те обикновено могат да разчитат на месечна заплата от 1000 лева (500 евро), отбелязва АФП.

Кореспондентката на агенцията Весела Сергева цитира в. "Труд", който неотдавна написа, че "Основната причина за любовта на българите към Европа е възможността да избягат там".

Освен заплатата има и други страни от живота в България, които подтикват човек да си потърси късмета другаде.

"Грубата сила, парите и арогантността са издигнати в култ. Да подкупиш лекар или полицай е нещо обичайно. Купуват се изпити и дори дипломи!", възмущава се Христо Михайлов, завърнал се в България, след като е следвал право във Франция.

След падането на комунистическата диктатура през 1989 г. около 1,5 милион българи са емигрирали, а сегашното население е 7,3 милиона.

Особено засегнат е секторът на здравеопазването – според ресорния синдикат 57 процента от студентите по медицина искат да емигрират.

Други, често пъти роми, се възползват известно време от социалните помощи в чужбина, преди да бъдат репатрирани, отбелязва кореспондентката на Франс прес.

Загубата на работна ръка, а при оставащите – университетско образование, което често пъти не е пригодено за трудовия пазар, създават "отровен коктейл" за икономиката, заявява президентът на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Той се безпокои от недостиг на инженери, чиято професия стана непопулярна поради упадъка на индустрията след падането на комунизма преди 23 години, отбелязва АФП.

Неграмотността придобива тревожни размери сред ромското малцинство (което е 10 процента от населението на страната), въпреки че то ще съставлява 23 процента от работната ръка в страната към 2020 г., по прогноза на Световната банка. Според БСК при национално равнище на безработица от 12 процента, при младите на възраст под 30 години това равнище е 38 процента от активното население, отбелязва Франс прес.

Емиграцията на българите в Европа ще продължи, предупреждава Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания в София. "Ще са нужни десетилетия, преди българското общество да може да предложи условия на работа и живот, сравними" с тези в Европа, смята той.

Това може само да влоши дългосрочните демографски перспективи, които вече са най-мрачните в Европа.

През 2012 г. пенсионираните българи бяха близо 24 процента от населението, а ненавършилите трудова възраст млади хора - малко над 14 процента, по данни на Националния статистически институт.

Пенсионната система се огъва под тежестта на 2,2 милиона души от третата възраст, от които малко над половината получават пенсии между 150 и 200 лева (между 77 и 102 евро), по данни на правителството.

"Завися от сина си за плащането на тока и лекарствата ми. Сегашната криза не променя кой знае какво", въздиша 80-годишната Димитрина Желязкова, имайки предвид масовите демонстрации тази зима, които доведоха до оставката на консервативното правителство на Бойко Борисов.

"Стягаме коланите повече от 20 години в името на реформи, дето краят не им се вижда", казва тя горчиво.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен nee viarno ,vseki se spasiava koi kato moje no povecheto biagat ot bg .
49
4
 
19
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Братя,споко иде нова година а със нея и шенген пада,всичката гной (***) ще се оттече на запад (за което ще им подшушнем ние,колко жилязу има за бране там) и след това раната ще зарастне.
48
5
 
43
 
! Отговори
edin ot BG преди 10 години
От 2 месеца съм във Германия всичко е ок тук храна,обслужване има работа само да ти се работи уважение между хората независимо от религията и цвета на кожата все неща които са табу във България за съжаление.Носталгията я няма може вече това да е нещо нормално...след всичко което се случва във България...
47
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички българи които аз знам работят в държавния сектор само ние турците работиме в частния сектор или се препитаваме на село но нашто население също намалява след време кой ще обработва земята кой ще ви плаща тези държавни заплати не знам
46
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НЕ Е СЛУЧАЙНО. ЕВРЕИТЕ ЧАКАТ ОТ 60 ГОДИНИ ДА СЕ ОСВОБОДИ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЗА ДА Я ПРЕВЗЕМАТ. МЕЧТАТА ИМ ЩЕ СЕ СБЪДНЕ САМО СЛЕД НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ.... МЛАДИТЕ НЕ РАЖДАТ. ВСЯКА ГОДИНА ОТ БГ ИЗЧЕЗВАТ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ МЛАДИ ХОРА. КАК МИСЛИТЕ ПРИ ТОЗИ ГЕНОЦИД КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ КОЛКО НАРОД ЩЕ ОСТАНАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ? АМИ МНОГО ЯСНО ЧЕ НАРОД НЯМА ДА ИМА. ВСИЧКО Е ИЗЧИСЛЕНО ДО МИНУТИ ОТ ТЕЗИ КОИТО ВИ ДОКАРАХА ДЕМОХРАЦИЯТА СВОБОДАТА И УНИЩОЖЕНИЕТО..
45
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ходиш къде ходиш пак за България милееш
44
5
 
30
 
! Отговори
do 54 преди 10 години
До АнонименДа бе, комплекса на некадърниците- все по-кадърните са им виновни.Какво ти е виновна Германия, че ние сме балкански корумпирани субекти и само крадем и не можем да си оправим държавата?Какво им е виновна Германия на Гърция, Испания и Португалия, че не могат да си управляват бюджетите и да водят разумна финансова политика?Какви са тези комунистически простотии, които говориш?Направо е страшно какви профани са останали в България.
43
0
 
20
 
! Отговори
до PSIHOLOG преди 10 години
ти си психо, с изтрит- лог ! Животът си тече тук, под мъртвите сенки на неспокойните духове на хора факли, хвърлящи се от мостове, болници, под влакове, коли и т.н, и т.н. ! " Чудесен живот " си тече тук ! За всичко ще се плаща, рано или късно !!!
42
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До PsihologХората отиват в чужбина, не само за пари, а заради начина на живот, професионалната реализация и др. Светът се глобализира и вече не всички са миячи на чинии.Защото, само в България, съвсем случайно могат да те изядат кучета, да паднеш от обезопасено гробище, да те пребият ***, да те натопи корумпирано ченге, да те рекетира държавата и да не ти дадат обществена поръчка, защото не си платил на някой корумпиран политик.Та...г-н психолог...куца ти анализа.
41
0
 
39
 
! Отговори
До 42 преди 10 години
До PsihologДоста повърхностен анализ.Младите, които се върнат от чужбина, постоят малко тук..видят, че абсолютно нищо не се е променило, а напротив- станало е още по-зле и отново се връщат там, от където са се върнали.Хората, които се върнат от чужбина виждат, че в България е много по-лошо от там, където са били.Искат да развият бизнес или да направят нещо, но осъзнават, че е почти невъзможно.Явно контингента, с който контактуваш е малко по-различен.
40
1
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 10 години
До АнонименДа бе, а ти искаш да си стоиш в България- раят на Европа.Ако си мислиш, че тук си независим...много ти е грешна преценката.Приоритетите също.
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията е много вярна.Показва нещата точно такива, каквито са и показва истината за България.Не разбирам защо някои форумци се засягат.От подобни статии българските псевдожурналисти могат да се учат...как се отразява действителността.Безпристрастно.
38
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Давай Бойко! Накажи кумунизката ***! Тези които бягат защото не са им пълни шкембетата не те заслужават. Но и те ще се върнат с благодарен хленч, веднъж да уморим столетницата! Давай, и десницата ти да не трепва докато разазваш СереГея!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук има маи някакви умопобъркани люде дето се изживяват на ментори описващи нощните си *** .Бедно ми простолюдие .Прочетете първо историята си на рода си ,на държавата ама истинската не тая дето ви разправят алкохолизирани академици които освем да пият нищо друго не научиха във СССР то и друго нямаше кои знае колко.После вижте аджаба от кога и кои поставя границите във тая пуста Европа .Трябва маи да разтрелваме тия дето искат да имигрират както беш при БКП / бсп/ нали другарки
36
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви таковам и на чужбината. Във Франция пълно с араби и ***, всичко излъскано и чисто. Едно буренче няма по тротоара. Въоръжен патрул с показалци на спусъка се разхожда из Париж. В Германия същата работа, само че турци. В Англия да не говорим - там англичани не останаха. НЕ, мерси. Такава чужбина нещем. Който иска да е финансов роб и да има чипче под кожата да фаща пътя за САЩ.
35
20
 
27
 
! Отговори
Psiholog преди 10 години
Емигрантите се убеждават като се върнат, че живота си върви и без тях и на никого не липсват и всячески се стремят да станат център на внимание като демонстрират финансов успех, туристически познания, напиване и заяждане с тукашните нрави и порядки, че не било така в Англия примерно и т.н.И това ги мъчи особено, че живота си те тече и без тях и изобщо не ни интересува колко плащат за ядене,колко им е бензина и че са "на далавера там".Ами това е.
34
1
 
19
 
! Отговори
герболизец храбър преди 10 години
Важно е кокошките да са щастливи.
33
1
 
9
 
! Отговори
БЯГАЙТЕ И НЕ СЕ... преди 10 години
ОБРЪЩАЙТЕ !!! До долупишещия- остани си тук с крадените от нас пари и изгний в твоята родина !!!
32
1
 
24
 
! Отговори
999 преди 10 години
Какво е носталгия?- Желание да се върнеш в Родината за малко и да се убедиш, че не си заминал напразно...
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цяла Европа вкл. Германия застарява.Никой не страда за никого.Не го ли разбрахте. Нали затова има свобода всеки да отива където желае и да си живее живота. Важното е да сте щастливи.Аз съм щастлив в родината си. Бъдете и вие където и да сте!