АФП: България страда от емигрирането на младите

Напускането на страната от млади висшисти има драматични последици
Обновена: 8 май 2013 22:07 | 8 май 2013 21:54, Елка Василева
115
АФП: България страда от емигрирането на младите
Всяка година между 20 000 и 25 000 души на възраст между 25 и 39 години напускат България. Снимка: архив, Reuters

България, където в неделя ще се произведат предсрочни парламентарни избори, страда от масовото емигриране на млади висшисти. Това напускане има драматични последици за икономиката и обществото на страната, която остава с нискоквалифицирана работна ръка и застаряващо население, пише агенция Франс прес в кореспонденция от София.

26-годишната Румяна Ганева работи в кол-център въпреки магистърската си степен по икономика в най-добрия университет в София. "Това можех да го правя и без диплома", казва тя горчиво.

Румяна обмисля да запише втора магистратура във Великобритания. Баба й ще продаде апартамента си, за да финансира следването й.

Всяка година между 20 000 и 25 000 души на възраст между 25 и 39 години напускат тази страна - най-бедната в ЕС според изследване на синдиката "Подкрепа", отбелязва Франс прес.

По-слабообразованите работят в строителството, ресторантьорството или се грижат за възрастни хора, главно в Германия, Великобритания, Гърция и Италия.

"Повечето ни ученици нямат търпение да вземат дипломата си за средно образование единствено, за да отидат в Европа", посочва Гинка Станчева, преподавател в една от най-добрите софийски гимназии.

Ако се завърнат в България след завършване на висшето си образование, те обикновено могат да разчитат на месечна заплата от 1000 лева (500 евро), отбелязва АФП.

Кореспондентката на агенцията Весела Сергева цитира в. "Труд", който неотдавна написа, че "Основната причина за любовта на българите към Европа е възможността да избягат там".

Освен заплатата има и други страни от живота в България, които подтикват човек да си потърси късмета другаде.

"Грубата сила, парите и арогантността са издигнати в култ. Да подкупиш лекар или полицай е нещо обичайно. Купуват се изпити и дори дипломи!", възмущава се Христо Михайлов, завърнал се в България, след като е следвал право във Франция.

След падането на комунистическата диктатура през 1989 г. около 1,5 милион българи са емигрирали, а сегашното население е 7,3 милиона.

Особено засегнат е секторът на здравеопазването – според ресорния синдикат 57 процента от студентите по медицина искат да емигрират.

Други, често пъти роми, се възползват известно време от социалните помощи в чужбина, преди да бъдат репатрирани, отбелязва кореспондентката на Франс прес.

Загубата на работна ръка, а при оставащите – университетско образование, което често пъти не е пригодено за трудовия пазар, създават "отровен коктейл" за икономиката, заявява президентът на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Той се безпокои от недостиг на инженери, чиято професия стана непопулярна поради упадъка на индустрията след падането на комунизма преди 23 години, отбелязва АФП.

Неграмотността придобива тревожни размери сред ромското малцинство (което е 10 процента от населението на страната), въпреки че то ще съставлява 23 процента от работната ръка в страната към 2020 г., по прогноза на Световната банка. Според БСК при национално равнище на безработица от 12 процента, при младите на възраст под 30 години това равнище е 38 процента от активното население, отбелязва Франс прес.

Емиграцията на българите в Европа ще продължи, предупреждава Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания в София. "Ще са нужни десетилетия, преди българското общество да може да предложи условия на работа и живот, сравними" с тези в Европа, смята той.

Това може само да влоши дългосрочните демографски перспективи, които вече са най-мрачните в Европа.

През 2012 г. пенсионираните българи бяха близо 24 процента от населението, а ненавършилите трудова възраст млади хора - малко над 14 процента, по данни на Националния статистически институт.

Пенсионната система се огъва под тежестта на 2,2 милиона души от третата възраст, от които малко над половината получават пенсии между 150 и 200 лева (между 77 и 102 евро), по данни на правителството.

"Завися от сина си за плащането на тока и лекарствата ми. Сегашната криза не променя кой знае какво", въздиша 80-годишната Димитрина Желязкова, имайки предвид масовите демонстрации тази зима, които доведоха до оставката на консервативното правителство на Бойко Борисов.

"Стягаме коланите повече от 20 години в името на реформи, дето краят не им се вижда", казва тя горчиво.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧУВСТВА СЕ МНОГО СИЛНО НАВСЯКЪДЕ ..... ЗАЕМАТ РАБОТНИ МЕСТА НЕКАДЪРНИ ХОРА, НЕГРАМОТНИ, НЕКОМПЕТЕНТНИ, ПРОСТИ, ЕЛЕМЕНТАРНИ .Само у нас те приема чиновник, говори с теб и яде ябълка, !!!!, пие кафе и не може да разбере, защо отгоре на всичко трябва да спазва и работно време.много сме зле, много.....
69
1
 
17
 
! Отговори
някой преди 10 години
През последните 1-2 седмици научавам от сина ми, в 6-ти клас, за емигрирането на семействата на две негови приятелчета. Тук бял човек май наистина няма да остане... И без това се броим на пръсти вече.
68
0
 
16
 
! Отговори
до 86 преди 10 години
да няма да го направят ,ама ние сами сме си виновни .всеки политик който се докопа до власта иска да подсигури живота и на пра -внуците си .и го боли фара ,дали ти имаш 5 лева да дадеш на детето си за училище ,или дали леля пенка има пари да си купи лекарствата,или че на бай иван някои *** му е отнел живота за да му открадне телевизора .той (политика ) след 4те си години мандат се изселва я в Америка ,я в Швейцария и само седи и чете форумите и се подсмихва мазно мазно .
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
според мен трябва диктатура в България.да се въведе закон ,според който всяка една фирма ,да плаща примерно 60 % от печалбата си за заплати на служителите си .държавата да започне (дори и с кредити) да инвестира в създаването на печеливши дружества .ето един пример .ако държавата беше инвестирала в създаването на една верига магазини като (метро ,кауфланди др. и др.) сега със сигурност щеше да е по добре.и печалбата да се инвестира в здравеопазване,в пенсионни фондове. примери много ...
66
0
 
2
 
! Отговори
А? преди 10 години
Това, да ричем-да ричем, си го знайми и ниъ. Ама ЗАЩО е така кажетИ. Щоту то и азе вида, че абълката пада, ама Нютон е направил извода. Па и дету каш илядо лева зимам на месцът, чи то дубре. Ама нидей казва на ниугу.
65
3
 
14
 
! Отговори
до 80 преди 10 години
ето идеи от мен .- спиране на всички помощи след 2 дете.-спиране на всички помощи ,ако и двамата родители са безработни.- без данъци ,ако получаваш минимална работна заплата
64
0
 
11
 
! Отговори
истината преди 10 години
Божидар Данев да си гледа хотелите с откраднатите пари от държавния дълг- заедно с Милен Велчев.Защото и той е за прокуратурата но да има ефективна присъда. По колко дни в седмицата работят при него - с договори за 5 дни а работят по 6 дни - да не се прави на двета вода ненапита.
63
0
 
35
 
! Отговори
Гиньо преди 10 години
В провинцията вишисти вземат масово по 500 лева на месец , какви са тези 1000 лева , накоито можело да разчитаме, България не е само София и Софийското поле , дайте да се разберем :)
62
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече почвам да се замислям.. дали наистина не ни управляват хора, искащи да съсипят тази страна?Всички виждат че проблема в България е липсата на млади хора... никои обаче не го еня за тях.Аз найстина не знам след 10-15 години, кой в България ще работи за да внася осигуровки и следователно - да има пари за пенсии?Истината е че -България няма да се оправи - ние вървим по пътека стръмнна надуло - без край. Дори да има 4-5 години растеж... липсата на напусналите милиони МЛАДИ СЕ УСЕЩА ВСЕ ПОВЕЧЕ
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички други теми отворени за коментари, но не и тази за Теди. Съболезнования за починалото дете. Но това заключване на коментари не е ли отнемане на гласовете на хората? Ако просто сте искали да се изкажете, да ръсите епитети "бялата мафия", трябваше да отбележите някъде...
60
0
 
7
 
! Отговори
Студента преди 10 години
Каква приятна новина сутрин рано с кафето и цигарата. Мотивиран съм да отида след малко към университета. Не.
59
7
 
5
 
! Отговори
emcho преди 10 години
Za kakav Boko govorite ili ste maloumni ??? Stado ovci, vnuci na nai prostite upravliavashti v svetovnata istoria - BKP ! 1991 pri kuponnata sistema li biahme po dobre ili sled Jan Videnov kogato bashta mi vzemashe 10 $ zaplata ! Boko e vinoven na komunisticheskite razchitashti na maloumieto na naroda !!
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже няма и да си изчакам дипломата за строителен инженер. Нямам нито време нито пари да плащам на 90 годишни преподаватели да ме обучават за професия, която според българските "предприемачи" дори е и излишна. Да идва 2014 да освободят пазара за труда и Aufwiedersehen, Bulgarien!
57
1
 
17
 
! Отговори
макето преди 10 години
Еми дека да работи един млад инженер и за коко навремето ке умрех от глад кат инженер камо ли семейство да имам и коко зима 4-500 лв начинаещ,нема оправия добре че бегах по чужбината та сбрах некой лев да си купим стадо офци ,ей ора овчаре требат на тая дръжава не инженери доктори с по 2-3 езика
56
5
 
24
 
! Отговори
бай БУДАЛ преди 10 години
КАТО има още БУДАЛИ , да гласуват за БОКО мутрата и ЦЕЦО -лъжецо
55
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки който отиде в чужбина ,всеки се хвали колко е хубаво на вън,но не е вярно много преувеличават .Най-хубаво е да си си в БЪЛГАРИЯ
54
0
 
21
 
! Отговори
I преди 10 години
"АФП: България страда от емигрирането на младитеНапускането на страната от млади висшисти има драматични последици" И ние страдаме от неадекватна България-та затова :))
53
0
 
11
 
! Отговори
мос преди 10 години
Матаматиката е точна наука.Вярвам на цифрите и това което прочетох не е лъжа в статията.
52
1
 
8
 
! Отговори
do Anon преди 10 години
awe ei sme6nik umrql gerberastki pisanoto e to4no kazano mnogo to4no
51
2
 
22
 
! Отговори
Anon преди 10 години
Ми... Не видях нищо невярно в статията... Уви.