Уж бюлетините били брак, а надписани по градове!

Контролът в печатницата в Костинброд бил "на нула", каза Цацаров
Обновена: 15 май 2013 17:21 | 15 май 2013 13:44,
693
Уж бюлетините били брак, а надписани по градове!
Снимка: БТА

Част от откритите бюлетини в Костинброд са били абсолютно годни, неохранявани и готови за експедиция, стана ясно на днешната пресконференция на прокуратурата.

Пред журналисти по законовия ред беше направен оглед на веществени доказателства – иззети от печатница „Мултипринт“ бюлетини.

На присъстващите журналисти бяха показани мостри на бюлетини, с които иззетите съвпадаха абсолютно. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че общо иззетото количество от печатницата е 22 палета, като част от тях са на листове и не са готови за употреба, а други са нарязани и залепени в кочани.

Прокуратурата показа и снимки на печатницата в Костинброд, на които се вижда как на нарязаните и опаковани в кочани бюлетини има надписи на конкретни градове – Варна, Кюстендил, Хасково, Кърджали, Благоевград, както и Външно министерство. „Ако приемем, че това е брак, значи има брак за всеки един МИР“, заяви Сарафов. Засега прокуратурата отказва категорично да каже дали намерените бюлетини са брак или надпечат, а просто показа на журналистите какво представляват. 

Още по темата
Друг интересен факт е, че три пъти бюлетини от определените като брак от ръководството на печатницата са били изнасяне за официално ползване. Веднъж в община Триадица са били предоставени 335 бюлетини, тъй като е станало ясно, че има липса за изборния ден. Предаването им е станало на 10 май от икономическия директор на „Мултипринт“ след обаждане на Иво Цонев от администрацията на Министерския съвет. Въпреки че бюлетините са били предадени 2 дни преди изборния ден, констативният протокол е с дата 8 май. Друг случай на използване на бюлетините от т. нар. брак е по искане на ЦИК за мостра. „Ако това беше брак, дали на ЦИК щеше да бъде предоставен за мостра технологичен брак“, иронично попита Сарафов. На 7 май пък след обаждане от областната управа на София-област, от същата печатница са били предоставени 1880 бюлетини. 

Икономическият директор на печатницата е абсолютно категоричен в показанията си, че машините за печат не са били включвани отново при поискването на бюлетините, а необходимите бройки са били взети от намерения  от прокуратурата надпечат. 

Главният прокурор Сотир Цацаров не си позволи да направи оценка дали някой от МС носи отговорност за случая, но намекна, че упражненият контрол в печатницата е равен на нула. По негови думи показаниятa на собственика на печатницата Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, също на моменти са се разминавали и това е станало след телефонен разговор на Бончев. С кого е разговарял собственикът на печатницата обаче, преди да промени показанията си, Сотир Цацаров не уточни с аргумента, че е „висока следствена тайна“. 

Цацаров обясни и хронологията на случая в Костинброд. На 10 май в прокуратурата е постъпил сигнал от бившия народен представител Мая Манолова относно печатница “Мултипринт“. Започнала е проверка на ДАНС и на база справка от проверката са образувани две досъдебни производства. Веднага след първоначалните следствени действия главния прокурор Сотир Цацаров се е обадил на президента Росен Плевнелиев. Това е станало около 22.10 часа в петък.

Президентът беше информиран не защото прокуратурата дължи отчет на някого, а защото на другия ден бе ден за размисъл, заяви още главният прокурор.
Държавният глава е поискал бюлетините да бъдат охранявани, а Цацаров му обяснил, че вече е назначена такава от жандармерията.  Цацаров допълни, че още при разговора си с държавния глава е споменал, че според него информацията за печатницата не бива да се разгласява преди да приключат изборите.

Цацаров коментира и разпространеното днес до медиите писмо, подписано от „група достойни прокурори“. Той обясни, че не вижда нищо обезпокоително в изпратените документи, освен че те са доста селективно подбрани, а Цацаров си позволи да направи заключението, че подателят всъщност едва ли е прокурор. 

„Прокурорите, които са достойни, не са анонимни и са малко по-грамотни“, коментира обвинител номер 1. Той беше категоричен, че изпратените до медиите документи не са изтекли от прокуратурата. Той обясни, че те са били върнати днес на обвинителите, а досега са били в ДАНС. 

По думите на Цацаров целта на това писмо е да засенчи изнесените данни от държавното обвинение. На авторите на това писмо ще кажа, че прокуратурата ще си свърши работата, заяви Цацаров, загатвайки, че ще започне разследване кой е подателят. Той също така навърза действията на прокуратурата от последните дни – намерението за искане на имунитета на Цветан Цветанов, днешната пресконференция и изявленията на Бойко Борисов пред в. „Труд“, че държавното обвинение е свалило 5-6% подкрепа на ГЕРБ. Цацаров беше категоричен, че прокуратурата изобщо не е споменавала конкретна политическа партия.

„Не ми е ясно защо една партия се идентифицира и обвинява прокуратурата, че е свалила изборния резултат“, заяви Цацаров. Той за пореден път обяви, че ръководената от него институция ще играе ролята на пасивен наблюдател. Цацаров обаче не си спести критиките и относно изявленията на други политически сили. По негови думи те са използвали ситуацията, за да извлекат определени дивиденти.

Главният прокурор отново намекна, че ранното оповестяване в медиите за операцията в печатницата в Костинброд е попречила на прокуратурата да стигне в действията си докрай. Той категорично отхвърли изявленията на политически представители, че е възможно иззетите от прокуратурата бюлетини да не са цялото количество и все пак до избирателните секции да са достигнали определени бройки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


693
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Надписани а не отбелязани за определена партия.Това означава че може да са отпечатани и като резерва трябва да проучат всички варианти.Най лесно е да кажат че е нарочно с цел подправяне на вота.
511
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБЕ ИЛИ ПОВДИГАЙТЕ ОБВИНЕНИЕ АКО ИМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЛИ СЕ НАТИКАЙТЕ В *** ГЪ* АКО НЯМА! сТИГА МИГАЛ КАТО ЦАЦА ЗАД ЦАЙСИТЕ!
510
4
 
3
 
! Отговори
Агент 007 преди 10 години
Чували сме всички приказката "гузен - негонен бяга" :) те тва стана и с ГЕРБ :) Никой предварително не ги е нарочил за виновни, ама те нали са виновни, веднага се разпознаха и започнаха с оправданията :))))
509
2
 
3
 
! Отговори
мето преди 10 години
Значи, много е просто: Вземате за кои области са надписани бюлетините и виждате кой губи в тях и си ги е приготвил, *** не успял да ги вземе...
508
0
 
3
 
! Отговори
Svetli преди 10 години
Предлагам цялата секция трета в Измир - 324700155, да бъде наградена за особено добрият ред който е осигурила при гласуването. Там са постигнати завидни резултати в организацията, които безспорно се дължат на усилията на целият екип на този СИК. Успели са за 13 часа/от 7 до 20 часа/ да гласуват 1630 гласоподаватели. Простата математика показва, че 13 часа по 3600 секунди правят общо 46 800 секунди, разделено на 1630 човека, дава по 28 секунди и 71 стотни за всеки глас. Евала за организацията.
507
2
 
3
 
! Отговори
PITANE преди 10 години
А БЕ КАКВО СТАВА СЪС СПЕЦ СЪДА И СПЕЦ ПРОКУРАТУРАТА - ШПИЦКОМАНДАТА НА БОКО И ЦЕЦО - НЕЩО НЕ СЕ ЧУВАТ НЕ СЕ ВИЖДАТ , НЯМА ИЗЯВЛЕНИЯ , ИЗОЛИРАХА ГИ ОТ ВСЯКАКВИ РАЗСЛЕДВАНИЯ - ЩО ТАКА БЕ ............ЦЕЦО
506
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nai posle edin prokuror koito si vurshi rabotata ane kato Kokinov koito si pieshe kafeto pri Bashticata , tozi prokuror e nai hubavoto koeto napraviha GERB !
505
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може Главен прокурор да мята думите като бъбрива сврака без да помисли за всички възможни варианти за тяхното интерпретиране и то от заядлива аудитория!Да вземе пример от Президента. Как може да изпускаш думи които вменяват вина!?------Може. Така е устроена държавата, че на прокуратурата няма кой да и търси сметка и може да прави каквото си иска. Ако имаха нещо, досега трябваше да са повдигнали обвинение. Едни напечатани бюлетини нищо не значат, ако ще и да са имали на тях адреси.
504
1
 
4
 
! Отговори
макаров преди 10 години
Палетите са надписани по градове за Монтана Видин и Кърджали .Там не са изпратени допълнително печатани бюлетини и БСП печели вота.От това по ясно няма.
503
2
 
4
 
! Отговори
Рани преди 10 години
По интересно, е къде са другите бюлетини за другите градове?!
502
4
 
4
 
! Отговори
Дръндер днес до 618 преди 10 години
До Анонимен 618Ау то герберската глава какво може да роди! Ти не можеш ли да четеш или слушаш само избирателно! Имало е 4 палета брак те надписани ли са били? Съжалявам драги герболетки, но имаме прокурор, който спазва закона свърши безвластието на ГЕРБ! И както каза Кокинов-Вие си го избрахте, а сега хак да ви е!
501
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Моля за извинение "изчистят".
500
1
 
3
 
! Отговори
Васо преди 10 години
"Той категорично отхвърли изявленията на политически представители, че е възможно иззетите от прокуратурата бюлетини да не са цялото количество и все пак до избирателните секции да са достигнали определени бройки". Това можеше да се провери за един ден в няколко произволно избрани МИР. Да се направи експертиза за сходимост на печатите и да се изчистат съмненията. Но не стана щото така е по добре за обвиняваните и обвинителите. Те пак са на софрата. Жалко за протестите, изгорялите и измамените.
499
2
 
8
 
! Отговори
Sak преди 10 години
BSP i DPS nqma da se sprat, dokato ne razorqt tazi darjava!!! Vqrvaite im o6te, 4e 6te vi uveli4at pensiite i zaplatite, no sas tova 6te sko4at i vsi4ki ostanali uslugi i stoki, dalaverka, a? I turcite nqmat tarpenie da se u4i turski oficialno v Bulgarski u4ili6ta. Abe koi sa teq prostaci deto glasuvat za tqh??
498
8
 
2
 
! Отговори
luben.pandev преди 10 години
Преди да кажеш и една дума, особено на пост като този, трябва да разбереш много ясно ЧЕ ДУМИТЕ ЗНАЧАТ! Не може Главен прокурор да мята думите като бъбрива сврака без да помисли за всички възможни варианти за тяхното интерпретиране и то от заядлива аудитория!Да вземе пример от Президента. Как може да изпускаш думи които вменяват вина!?Тази ситуация в Костинброд може да е скалъпена точно от тези които грачат. Как ще се извиниш ако се окаже, че е така!? Ще върнеш ли нещо назад?
497
8
 
5
 
! Отговори
Комик преди 10 години
Такова непознаване на на толкова важна материя и такова лековати питания и коментиране от Цацаров и журналистите не съм виждал през живота си. Когато вместо да кажеш "Няма доказана фалшификация" кажеш "Предотвратихме евентуално използване за фалшификация" ти вменяваш някому вина!Храниш лешоядите с възможности да ти задават още по-*** въпроси,като "А изнасяни ли са и за кои партии бюлетини предната нощ". И като отговориш "разследваме да не би да са били изнасяни" ти ПАК вменяваш вина!Цацаров..!
496
8
 
6
 
! Отговори
след Цецо дойде Цацо преди 10 години
тия бюлетини бяха тъпня и половинаможеше да се свърши работа и да се разбере какво ще става с тяхОсвен да се наруши закона и в деня на размисъл да се приказват простотии, за друго не послужиха тия акции .Досега гледахме цирковете на Цецо, а сега ще гледаме цирковете на Цацо
495
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров е просто един паток вързан с корда, дърпат кордата - и той почва- ,,па, па , па , па,,-досега не е осъдил никой и не е доказал нищо , но пък стана временно медийна звезда:)
494
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До равносметкаОт една печатница излизат не знам колко допълнителни бюлетини, а досега е имало 28 регионални печатници и повече.Голямо гласуване е билоСамо сме си мислили, че сме в Европа
493
3
 
8
 
! Отговори
равносметка преди 10 години
Не се разбра кой знае колко за тия бюлетини, но стана ясно едно нещо:Герб са прекъснали порочна практика да се печатат бюлетини във всеки регион , а така 23 години са се опорочавали изборните резултати и това е било основа за осигуряване на властта на местните феодали.Сега много хора ще пищят срещу герб, но тази партия наистина прекъсна много беззакония.Имаше и много грешки, имаше и голями гафове.

Спонсорирани публикации