Уж бюлетините били брак, а надписани по градове!

Контролът в печатницата в Костинброд бил "на нула", каза Цацаров
Обновена: 15 май 2013 17:21 | 15 май 2013 13:44,
693
Уж бюлетините били брак, а надписани по градове!
Снимка: БТА

Част от откритите бюлетини в Костинброд са били абсолютно годни, неохранявани и готови за експедиция, стана ясно на днешната пресконференция на прокуратурата.

Пред журналисти по законовия ред беше направен оглед на веществени доказателства – иззети от печатница „Мултипринт“ бюлетини.

На присъстващите журналисти бяха показани мостри на бюлетини, с които иззетите съвпадаха абсолютно. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че общо иззетото количество от печатницата е 22 палета, като част от тях са на листове и не са готови за употреба, а други са нарязани и залепени в кочани.

Прокуратурата показа и снимки на печатницата в Костинброд, на които се вижда как на нарязаните и опаковани в кочани бюлетини има надписи на конкретни градове – Варна, Кюстендил, Хасково, Кърджали, Благоевград, както и Външно министерство. „Ако приемем, че това е брак, значи има брак за всеки един МИР“, заяви Сарафов. Засега прокуратурата отказва категорично да каже дали намерените бюлетини са брак или надпечат, а просто показа на журналистите какво представляват. 

Още по темата
Друг интересен факт е, че три пъти бюлетини от определените като брак от ръководството на печатницата са били изнасяне за официално ползване. Веднъж в община Триадица са били предоставени 335 бюлетини, тъй като е станало ясно, че има липса за изборния ден. Предаването им е станало на 10 май от икономическия директор на „Мултипринт“ след обаждане на Иво Цонев от администрацията на Министерския съвет. Въпреки че бюлетините са били предадени 2 дни преди изборния ден, констативният протокол е с дата 8 май. Друг случай на използване на бюлетините от т. нар. брак е по искане на ЦИК за мостра. „Ако това беше брак, дали на ЦИК щеше да бъде предоставен за мостра технологичен брак“, иронично попита Сарафов. На 7 май пък след обаждане от областната управа на София-област, от същата печатница са били предоставени 1880 бюлетини. 

Икономическият директор на печатницата е абсолютно категоричен в показанията си, че машините за печат не са били включвани отново при поискването на бюлетините, а необходимите бройки са били взети от намерения  от прокуратурата надпечат. 

Главният прокурор Сотир Цацаров не си позволи да направи оценка дали някой от МС носи отговорност за случая, но намекна, че упражненият контрол в печатницата е равен на нула. По негови думи показаниятa на собственика на печатницата Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, също на моменти са се разминавали и това е станало след телефонен разговор на Бончев. С кого е разговарял собственикът на печатницата обаче, преди да промени показанията си, Сотир Цацаров не уточни с аргумента, че е „висока следствена тайна“. 

Цацаров обясни и хронологията на случая в Костинброд. На 10 май в прокуратурата е постъпил сигнал от бившия народен представител Мая Манолова относно печатница “Мултипринт“. Започнала е проверка на ДАНС и на база справка от проверката са образувани две досъдебни производства. Веднага след първоначалните следствени действия главния прокурор Сотир Цацаров се е обадил на президента Росен Плевнелиев. Това е станало около 22.10 часа в петък.

Президентът беше информиран не защото прокуратурата дължи отчет на някого, а защото на другия ден бе ден за размисъл, заяви още главният прокурор.
Държавният глава е поискал бюлетините да бъдат охранявани, а Цацаров му обяснил, че вече е назначена такава от жандармерията.  Цацаров допълни, че още при разговора си с държавния глава е споменал, че според него информацията за печатницата не бива да се разгласява преди да приключат изборите.

Цацаров коментира и разпространеното днес до медиите писмо, подписано от „група достойни прокурори“. Той обясни, че не вижда нищо обезпокоително в изпратените документи, освен че те са доста селективно подбрани, а Цацаров си позволи да направи заключението, че подателят всъщност едва ли е прокурор. 

„Прокурорите, които са достойни, не са анонимни и са малко по-грамотни“, коментира обвинител номер 1. Той беше категоричен, че изпратените до медиите документи не са изтекли от прокуратурата. Той обясни, че те са били върнати днес на обвинителите, а досега са били в ДАНС. 

По думите на Цацаров целта на това писмо е да засенчи изнесените данни от държавното обвинение. На авторите на това писмо ще кажа, че прокуратурата ще си свърши работата, заяви Цацаров, загатвайки, че ще започне разследване кой е подателят. Той също така навърза действията на прокуратурата от последните дни – намерението за искане на имунитета на Цветан Цветанов, днешната пресконференция и изявленията на Бойко Борисов пред в. „Труд“, че държавното обвинение е свалило 5-6% подкрепа на ГЕРБ. Цацаров беше категоричен, че прокуратурата изобщо не е споменавала конкретна политическа партия.

„Не ми е ясно защо една партия се идентифицира и обвинява прокуратурата, че е свалила изборния резултат“, заяви Цацаров. Той за пореден път обяви, че ръководената от него институция ще играе ролята на пасивен наблюдател. Цацаров обаче не си спести критиките и относно изявленията на други политически сили. По негови думи те са използвали ситуацията, за да извлекат определени дивиденти.

Главният прокурор отново намекна, че ранното оповестяване в медиите за операцията в печатницата в Костинброд е попречила на прокуратурата да стигне в действията си докрай. Той категорично отхвърли изявленията на политически представители, че е възможно иззетите от прокуратурата бюлетини да не са цялото количество и все пак до избирателните секции да са достигнали определени бройки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


693
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
432
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какво пречи да има ФИКТИВНИ ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ? С всичко необходимо на книга, с редовни печати? 900 000 мъртви души от избирателните списъци за какво седят там???
431
0
 
1
 
! Отговори
W преди 10 години
До 540: Споменаха, споменаха. Казаха, че информацията за печата е на диск, и споменаха, че е запечатана машината (доколкото разбрах), и че ще има експертиза на експерт от печатницата на БНБ. И пак казвам, ако след тази експертиза стане ясно, че е имало печат след осми май, версиите на г-н Бончев още веднъж трябва да се сменят. И работата ще стане доста сериозна. А Просто ме беше срам да им слушам нелепите въпроси.
430
1
 
1
 
! Отговори
psn преди 10 години
Поправка: което е възможно тълкуване, не и доказан факт.
429
0
 
3
 
! Отговори
! преди 10 години
До WСъгласна съм. Ключови въпроси не намират обяснение. До сега прокуратурата трябваше да е изяснила дали е имало печат след 08.05.2013 г. Това е основния въпрос. Но нито те споменаха нещо за това, нито журналистите попитаха.
428
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено е че ще са написани тъй като от всяка партида има брак.
427
4
 
3
 
! Отговори
psn преди 10 години
До гостВ рамките на днешната пресконференция се изнесоха факти, свързани с разследването. Но успоредно с това част от прокурорите вмениха изводи, преди да е приключило разследването. Пример: показаха се снимките (без час и дата на тях), на които беше видно че са отбелязани различни градове, включително на една пишеше "чужбина". Сарафов каза едва ли не, че е явно, че те са подготвени за експортиране. Което не просто възможно тълкувание, не и доказан факт.
426
1
 
7
 
! Отговори
W преди 10 години
До 530 "А не е ли възможно в действителност да е било брак именно поради това, че са 14 в кочана, а не 30. " Ми може и да е възможно, ама първо шефът на печатницата трябва да си измисли най-после окончателна версия. До този момент изявленията му са доста противоречиви. Ключовият момент тук е дали е имало печат след осми май. Ако се докаже, че е имало, значи никакво оправдание не може да се измисли. Всъщност ГРОБаджийската амбразура е готова на всичко, за да защити Шефа, та знае ли човек...
425
7
 
8
 
! Отговори
ssssss преди 10 години
ЦИК съобщи към 15.45 часа, че пътят на надпечатаните резервни бюлетини, е от печатницата към РИК.Прочетете новината във Фокус.Тоест и тук Цацаров, май не е на ясно.Ще видите, че накраяще прекратят до съдебното производство.Но все пак шумотевицата обслужи всички други но не и и ГЕРБ.Между другото само *** могат да гласуват за БСП и ДПС, след всичките години на корупция и некадърност.
424
4
 
14
 
! Отговори
Опа преди 10 години
СТОИ не мърдай герберо ***!колкото по..... толокова повече ти влиза!Предаите се бре! Невиждате ли че Цацаров не ви иска,Атака не ви иска,Бсп тоже,за ДПС да не говорим!
423
1
 
3
 
! Отговори
! преди 10 години
До АнонименПримерът ти е несериозен. Има задедено указание да са по 30 в кочан и ако не са, явно указанието не е изпълнено. Както примерно изрично казаха в изборния ден, че като отидеш на гласуваш бюлетината трябва да я отделят от кочана пред теб, а не това да е направено предварително. Има си указания, които трябва да се спазват стриктно.
422
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 10 години
до psnДa никой не кaзвa кaк, но лошото е, че нa специaлнa пресконференция и прокурaтурaтa не го кaзa. Рaзследвaнето или 6е се прекрaти или 6е бъде повдигнaто обвинение . Прокурорa тогaвa трябвa дa дaде обяснение кaкви сa били основaниятa, но нaистинa и aз съмнявaм , че 6е стaне. a се видя и че журнaлистите не го попитaхa .
421
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА СЕ ЗАНИМАВАШЕ С ПРОЦЕДУРА ПО ОТВАРЯНЕ НА БЮЛЕТИНИИ СТОВА,ЧЕ ДОКУМЕНТИТЕ НЕ СА ВСИЧКИТЕ И СА ОТ АНОНИМЕН СИГНАЛА ЧЕ СА ИСТИНСКИ-НЕ Е ВАЖНОИ ЧЕ ГЛ ПРОКУРОР,КОИТО ОБОЖАВА ЕКРАНА ИНАЧЕ КАТО АКТЬОР,Е ЗНАЕЛ 1-2 ДНИ ,ЧЕ НЕ ЯСНО ЗА КОЙ САНО НЕ ИЗЛЕЗЕ ДА УСПОКОИ ПОГНУСЕНОТО И ВТРЕСЕНО ОБЩЕСТВОТИЯ ДНИ ВСИЧКИ ПРОКУРОСКИ ДЕЛА СЕ ПРИКЛЮЧВАТ БЕЗ ПРЕСТЪПЛЕНИЯДАМ.ТУК ЩЕ СЕ ПРИКРИВАТ ЯКО НЕЩАТА С ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СПРЯМО БЪЛГАРИТЕКОЛКО ЛИ СТРУВА ТОВА
420
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ! Ако ти дам една пачка с 40 банкноти, фалшива ли ще е защото не са 100? Или ако напечатам фалшиви банкноти, но ги сложа в пачки по 40, а не по 100 както са на БНБ - значи ли че не правя нищо нередно?
419
2
 
3
 
! Отговори
! преди 10 години
До АнонименА не е ли възможно в действителност да е било брак именно поради това, че са 14 в кочана, а не 30.
418
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Иво 481А, случайно да знаете колко бюлетини трябва да са в кочан?Трябва да са 30. А наемното лице каза, че са били 14 в кочан. Хайде кажете ми сега, ако са по-малко бюлетините в кочана, той редовен ли е или нередовен? -------------- Наченат, е кочана, колега! Наченат! От него са взети бюлетини и са заминали някъде :) *** е че тези бюлетини нямат серийни номера и немогат да се проследят! А трябва да имат (макар че води до друг проблем)
417
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
27% - 18% = 9% .Eто кой купи най-много гласове .Изплашиха противниците и последните им освободиха терените за купуване .Сега те пак са най - 4естните.
416
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЯРНО НЕ СЕ МИСЛИА ТИЯ ЗА ЧУЖБИНА В САМОЛЕТ С ДВОЙНО ДЪНО ЛИПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ ПОДМЕНЯТ И ПРИБАВЯТ КЪМ ПРОТОКОЛИ,КОИТО СА ОТПЕЧАТАНИ В ПЕЧАТНИЦА НА БСП И ДПСЗНАЧИ ДА СЕ КУПИ ЦЯЛА КОМИСИЯ-ТРУДНО Е И НЕ Е СТАНАЛО
415
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мръсен ***-турски-селски ***, ей тва ни е държавата. Политици циркаджии, бизнесмени мутри, младежи лентяи безработни, умиращи пенсионери, и една шепа средна класа, дето храни другите 5 000 00. Как сме живи, още не мога да си отговоря!
414
1
 
5
 
! Отговори
psn преди 10 години
И още един въпрос. Ако лицето Х е застъпник на партията Y и в изборния ден от СИК се сдобива със съответния протокол с резултатите от съответната секция, но в последствие установява, че пубулично обявения протокол не е протокола, който той е придобл в изборния ден. Съответно партията, чийто застъпник е той, ще вдигне врява до Бога. И това ще е скандал, на който обаче ние не сме свидетели и няма и да бъдем.
413
10
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 10 години
Имам приятел от БСП , който ми е сподеял какво са правили техните хора до 2005 година. Казва така Аз съм председател и партията ми отпуска пари по 300 лева на член от комисията.След края на изборния ден оформяме протоколите и бюлетините дават се парите и всеки е доволен. Е такива са БСП то.Партия на злото