Уж бюлетините били брак, а надписани по градове!

Контролът в печатницата в Костинброд бил "на нула", каза Цацаров
Обновена: 15 май 2013 17:21 | 15 май 2013 13:44,
693
Уж бюлетините били брак, а надписани по градове!
Снимка: БТА

Част от откритите бюлетини в Костинброд са били абсолютно годни, неохранявани и готови за експедиция, стана ясно на днешната пресконференция на прокуратурата.

Пред журналисти по законовия ред беше направен оглед на веществени доказателства – иззети от печатница „Мултипринт“ бюлетини.

На присъстващите журналисти бяха показани мостри на бюлетини, с които иззетите съвпадаха абсолютно. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че общо иззетото количество от печатницата е 22 палета, като част от тях са на листове и не са готови за употреба, а други са нарязани и залепени в кочани.

Прокуратурата показа и снимки на печатницата в Костинброд, на които се вижда как на нарязаните и опаковани в кочани бюлетини има надписи на конкретни градове – Варна, Кюстендил, Хасково, Кърджали, Благоевград, както и Външно министерство. „Ако приемем, че това е брак, значи има брак за всеки един МИР“, заяви Сарафов. Засега прокуратурата отказва категорично да каже дали намерените бюлетини са брак или надпечат, а просто показа на журналистите какво представляват. 

Още по темата
Друг интересен факт е, че три пъти бюлетини от определените като брак от ръководството на печатницата са били изнасяне за официално ползване. Веднъж в община Триадица са били предоставени 335 бюлетини, тъй като е станало ясно, че има липса за изборния ден. Предаването им е станало на 10 май от икономическия директор на „Мултипринт“ след обаждане на Иво Цонев от администрацията на Министерския съвет. Въпреки че бюлетините са били предадени 2 дни преди изборния ден, констативният протокол е с дата 8 май. Друг случай на използване на бюлетините от т. нар. брак е по искане на ЦИК за мостра. „Ако това беше брак, дали на ЦИК щеше да бъде предоставен за мостра технологичен брак“, иронично попита Сарафов. На 7 май пък след обаждане от областната управа на София-област, от същата печатница са били предоставени 1880 бюлетини. 

Икономическият директор на печатницата е абсолютно категоричен в показанията си, че машините за печат не са били включвани отново при поискването на бюлетините, а необходимите бройки са били взети от намерения  от прокуратурата надпечат. 

Главният прокурор Сотир Цацаров не си позволи да направи оценка дали някой от МС носи отговорност за случая, но намекна, че упражненият контрол в печатницата е равен на нула. По негови думи показаниятa на собственика на печатницата Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, също на моменти са се разминавали и това е станало след телефонен разговор на Бончев. С кого е разговарял собственикът на печатницата обаче, преди да промени показанията си, Сотир Цацаров не уточни с аргумента, че е „висока следствена тайна“. 

Цацаров обясни и хронологията на случая в Костинброд. На 10 май в прокуратурата е постъпил сигнал от бившия народен представител Мая Манолова относно печатница “Мултипринт“. Започнала е проверка на ДАНС и на база справка от проверката са образувани две досъдебни производства. Веднага след първоначалните следствени действия главния прокурор Сотир Цацаров се е обадил на президента Росен Плевнелиев. Това е станало около 22.10 часа в петък.

Президентът беше информиран не защото прокуратурата дължи отчет на някого, а защото на другия ден бе ден за размисъл, заяви още главният прокурор.
Държавният глава е поискал бюлетините да бъдат охранявани, а Цацаров му обяснил, че вече е назначена такава от жандармерията.  Цацаров допълни, че още при разговора си с държавния глава е споменал, че според него информацията за печатницата не бива да се разгласява преди да приключат изборите.

Цацаров коментира и разпространеното днес до медиите писмо, подписано от „група достойни прокурори“. Той обясни, че не вижда нищо обезпокоително в изпратените документи, освен че те са доста селективно подбрани, а Цацаров си позволи да направи заключението, че подателят всъщност едва ли е прокурор. 

„Прокурорите, които са достойни, не са анонимни и са малко по-грамотни“, коментира обвинител номер 1. Той беше категоричен, че изпратените до медиите документи не са изтекли от прокуратурата. Той обясни, че те са били върнати днес на обвинителите, а досега са били в ДАНС. 

По думите на Цацаров целта на това писмо е да засенчи изнесените данни от държавното обвинение. На авторите на това писмо ще кажа, че прокуратурата ще си свърши работата, заяви Цацаров, загатвайки, че ще започне разследване кой е подателят. Той също така навърза действията на прокуратурата от последните дни – намерението за искане на имунитета на Цветан Цветанов, днешната пресконференция и изявленията на Бойко Борисов пред в. „Труд“, че държавното обвинение е свалило 5-6% подкрепа на ГЕРБ. Цацаров беше категоричен, че прокуратурата изобщо не е споменавала конкретна политическа партия.

„Не ми е ясно защо една партия се идентифицира и обвинява прокуратурата, че е свалила изборния резултат“, заяви Цацаров. Той за пореден път обяви, че ръководената от него институция ще играе ролята на пасивен наблюдател. Цацаров обаче не си спести критиките и относно изявленията на други политически сили. По негови думи те са използвали ситуацията, за да извлекат определени дивиденти.

Главният прокурор отново намекна, че ранното оповестяване в медиите за операцията в печатницата в Костинброд е попречила на прокуратурата да стигне в действията си докрай. Той категорично отхвърли изявленията на политически представители, че е възможно иззетите от прокуратурата бюлетини да не са цялото количество и все пак до избирателните секции да са достигнали определени бройки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


693
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе някой провери ли брака в печатницата за протоколите която е собственост на човек от БСП?Нееее, Цацаров реагира само на сигнали от БСП.
411
3
 
3
 
! Отговори
psn преди 11 години
До гостНикой няма и да го обясни. Смята се, че тези бюлетини е трябвало да бъдат използвани в изборния ден. Но това е недоказано и е не е ясно дали изобщо е доказуемо. Всичко е в сферата на хипотезите. И виждам, че има хора, които цъкат минуси на постовете, описващи изборния процес и отчитането на гласовете. Но и никой от тези хора няма да обясни как би се случила подмяната, няма и да обясни, защото няма отговор на това.
410
6
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 11 години
Сега ще се окаже , че тези бюлетини са били за БСП и ДПС, защото *** бяха сигурни в победата ама народа е взел да поумнява. Дано истината излезе такава каквато е, но нали се сещате колко ресурс е необходим да се разнесат, отбележат тези бюлетини , след това да се попълнят в избирателните списъци.На тази комунистическа манипулация само наивниците се хванаха. БСП добре усещат че народа не ги иска но...............
409
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наречете го параноя но съм убен че тези бюлетини са напечатани по поръчка на БСП точно за да бъдат открити в деня за размисъл и да предизвикат скандал. Собственика на печатницата преди да стане гербер е бил БСПар. Какво му пречи да обърне ветропоказателя отново към БСП като вижда нкъде духа вятъра.
408
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА Е БЕЗУМИЕ!!!Всеки с по читав принтер може да си напечата колкото си иска от черно-белите им бюлетини, който е ясно как изглеждат от 1 месец.Това са пълни глупости. Без печати и в урната тези "бюлетини" са просто хартийки
407
4
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Не са важни бюлетините ,защото в РИК никой неги брои. Важен е протокола. А коя фирма ги печаташе? На БСП. Защо не се коментира никъде това? Защото някои нямат интерес. Добре ,ще се подменят бюлетините ,там смяна на чували ,на бройки. Нали в комисията са от различни партии. Това може да стане само в регионите на ДПС. Била съм в комисия. Уж членовете от различни партии ,пък като отворихме урната даже те са гласували за ДПС. Няма как да реагираш. Сам сред вълци. Така се печелят избори вече 23 г.
406
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 11 години
до psnaми той прокурорa не обясни и кaк нaмерените бюлетини зaстрaшaвaт политическите прaвa нa грaждaните, a едното обвинение е товa., не обясни кaк с тях може дa се подмени вотa, не знaм кaкво е имaл в предвид a товa нaистинa е вaжно, но зa жaлост никой от журнaлистите не го попитa и сaмо си гaдaем, когaто повдигне обвинението може би 6е рaзберем повече
405
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Влизаш в фабриката за ножове и о чудо, установяваш ча в склада се съхраняват палети с ножове. Ахаааа, значи някой готви масово убийство. Елементарно Уотсън!
404
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като се започне от 1944 г до сега една партия се занимава с фалшификации на избори.преди 1944 с атентати и саботажи
403
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Иво 481 А, случайно да знаете колко бюлетини трябва да са в кочан? Трябва да са 30. А наемното лице каза, че са били 14 в кочан. Хайде кажете ми сега, ако са по-малко бюлетините в кочана, той редовен ли е или нередовен?
402
4
 
8
 
! Отговори
ст преди 11 години
Браво на Главния. За пръв път имам усета за възмездие. Поздрави!
401
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ... 486 Кажете ми как щяха да се използват бюлетините! Моля! Но ако може преди да ми пишете някакви глупости, вижте изборния кодекс да видите процедурата на изборите и тогава ми кажете КАК ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ТЕЗИ БЮЛЕТИНИ?
400
0
 
6
 
! Отговори
Оптимист преди 11 години
КАКВОТО и да си говорим и спорим тук истината е една!Бълагите сме разединени и противопоставящи се еднин на друг!Сега БСП срещу ГЕРБ!Преди пак така!В сремежа си едни да лапат други да стоят и гледат се изпокарахме и отрекохме един от друг! Брат брата е гоотов да смаже за пари и облаги!Няма я ценностната система в нас!Праволинеини станахме и не мислим за децата си които всеки ден напускат родината за търсят щастие другаде!ТРЯБВА да се осъснаем и вземем в ръце!Иначе лошо!
399
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tozi kakvo se pljun4i ili sa vinovni ili ne , kakvo 6ikalkavi, ama i toi ne si slaga glavata v torbata.
398
7
 
1
 
! Отговори
ГЕро преди 11 години
До Мосю СаметВие също сте изключително ***. Значи това, че национална телевизия гърми цял ден как ГЕРБ "подменяли изборите", това че бсц, дпс и други престъпни организации дават пресконференции в денят за размисъл и от прокуратурата се пускат съобщения, които само наливат масло в огъня, без да дават яснота по въпроса и никой в тази държава не може да направи връзката с ГЕРБ? Писах вече - злобата убива, като преди това се оглупява от нея! А, Вие сте доста злобен!
397
4
 
2
 
! Отговори
psn преди 11 години
До гостИ в този ред на мисли се чудя по какъв начин точно ще подменят вота от чужбина. Тъй като днес на пресконференцията на една от снимките се видя, че имаше бюлетини отбелязани за чужбина. Чисто технологично се чудя как би могъл при това положение да се подмени вота на избирателите извън България. И ни приемам обяснение на гл.прокурор защо не са проследили дали, кой и къде ще достави въпросните спорни бюлетини.
396
3
 
6
 
! Отговори
Владо преди 11 години
До Анонимен 500 - Защо да ги пращат в чужбина, бе аланколу. Достатачно е да подменят пристигащите от чужбина с правилните Костинбродски "нова реколта 10.05.2013."
395
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че ще се надписани по градове. Когато печаташ различни бюлетини за бургас, варна, казанлък, софия и т.н. и т.н. е нормално да имаш брак от бургас, варна, казанлък, софия и т.н.
394
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наложителна е пълна чистка! Щом някои хора поставят служенето на Борисов, Цветанов и цялата бандитско-полицейска хидра пред служенето на Републиката, напълно заслужават да им се бие дузпата.
393
4
 
2
 
! Отговори
ГЕро преди 11 години
До Напротив 439Моля Ви, мислете преди да пишете подобни глупости. В чужбина е важен протокола от изборната секция, както и тук в България. Ако тези бюлетини не бъдат поставени в изборните урни, подпечатани с два печата , те са невалидни. БЮЛЕТИНИ СЕ БРОЯТ САМО ВЕДНЪЖ - В ИЗБОРНАТА СЕКЦИЯ ( където НАВСЯКЪДЕ ОПОЗИЦИЯТА ИМА МНОЗИНСТВО) и след това се попълва протокол, който се подписва, снима , сканира и качва в интернет лед време. И всеки от комисията може да провери дали това е протокола. ТОВА Е