Лятното недоволство на средната класа

"Вашингтон пост" пише за протестите в Турция, Бразилия и България
30 юни 2013 12:44, Петя Славова
52
Лятното недоволство на средната класа
Снимка: БТА

Гневът на средната класа разпали протестни движения в Турция, Бразилия, България и другаде. Под това заглавие в. "Вашингтон пост" публикува вчера обширна статия на Антъни Файола и Паула Моура за вълната от протести по света.

По цялата планета това е лятото на недоволството на средната класа, особено в развиващия се свят. От Истанбул до Рио де Жанейро, от България до Босна, натрупалото се разочарование на ангажираните граждани бива взривявано от поредица от наглед несвързани събития, отбелязва вестникът, като припомня за избухването на протестите в Турция и Бразилия, пише БТА.

"Общото между тях е, че един малък инцидент подпалва фитила в общества, които, свързани със социални медии и години на подобряващ се жизнен стандарт в развиващия се свят, сега искат повече от своите демокрации и правителства", пише "Вашингтон пост". "Докато в Турция изригваше недоволството, а протестите бяха на път да избухнат в далечна Бразилия, Асен Генов седеше в офиса си в българската столица, в едно облачно утро на 14 юни, канейки се да натисне клавиша на компютъра, който щеше да разпали Българска пролет", започват статията си двамата журналисти. "Само няколко месеца по-рано, общественият гняв срещу високите сметки за ток беше свалил тогавашното правителство, но Генов видя повече причини за недоволство, когато новото правителство назначи сенчест медиен магнат начело на службата за национална сигурност. Побеснял, Генов отправи във Фейсбук призив за протест в София, макар че се съмняваше дали ще се съберат много хора за демонстрация, свързана не с портфейлите им, а с корупцията и връзкарството в правителството", пише "Вашингтон пост".

Вестникът цитира 44-годишния Генов, който разказва как смятал, че на протести ще излязат към 500 души, но когато отишъл на площад "Независимост", видял хиляди да се стичат. Оттогава протестите са всеки ден, с нарастваща сила, целящи да свалят правителството.

"Ние всички сме свързани, България, Турция, Бразилия. Туитваме на английски, за да можем да се разбираме един друг, и се подкрепяме взаимно по други социални медии", казва пред вестника 29-годишната Ивета Чернева, която е една от много хора, които протестират за първи път. "Ние се борим по различни причини, но всички ние искаме правителствата ни най-после да работят за нас. Ние черпим вдъхновение един от друг", казва Ивета.

Вестникът помества също подробни репортажи за протестите в Бразилия и Турция и отбелязва, че след Арабската пролет, движенията на "възмутените" в Испания и "Окупирай" в САЩ, някои наблюдатели виждат появата на нова категория протести. "Ако през 60-те години ставаше дума за разбиване на културните норми и против водените в чужди държави войни, а през 90-те години - срещу глобализацията, то след 2010 г. исканията са за отговорни правителства, както и за социална и икономическа свобода", отбелязва "Вашингтон пост".
Вестникът привежда мнението на директора на базирания в Лондон мозъчен тръст "Чатъм хаус", Робин Ниблет, според когото сегашните бунтари са хора с по-добро образование и свързани чрез технологиите. "В някои страни от развиващия се свят има нова средна класа, за която определението за успех в живота не е оцеляването. Става дума за качество на живота, бъдещи възможности и свобода на изразяване", отбелязва Ниблет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Хорус преди 10 години
Няма как да падне правителството,защото ще се върнат Мутро-милиционерите на власт,а те са най голямото зло за страната! Протестиращите са правно-неграмотни и за 15дни не можаха 1 искане да формулират...фанете прочетете някой закон ИНТЕРНЕТ_ЛУМПЕНИ ЗОМБИРАНИ и кажете нещо конкретно!Тея орбитаци на площада изглеждат все по жалки и неадекватни. Окичили 3-годишни дечица с плакати "Мразя ви безплатно""***"..засрамете се Герберски *** и оставете столицата намира защото ни писнаха тъпотиите ви
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СелтакЛичи си, че си ***.На мен никой не ми е плащал.Но, няма как да проумеете това с тъпите си комунистически глави.Или сеирджийски такива.Знаете само да плете и отричате всичко и всеки и гледате само вие да сте си добре.Такива като теб не формират гражданско общество. Консуматорското мислене- аз да съм добре, не ме интересува кой управлява, аз се нагаждам спрямо всеки е най-пагубното за държавата.Но, какво ли ти обяснявам...
44
2
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
откога сме в категория "Развиващи се страни."
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В последното изречение на тази статия се съдържа много, много истина.
42
2
 
1
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До 1 - Ами как за Парата, като човек що да стори? - Продава си и дешата.
41
4
 
22
 
! Отговори
1 преди 10 години
Аре стига свързвате протестиращите с герб че сте смешни вече. Нов изборен кодекс и задължително гласуване е това е истината *** си наглите оправлявашти и за кво дават толкова зор да оправляват че не ми е ясно.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До *** - ще избягаш, ако другите от групата, с които си крал, ти позволят
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"работници от всички страни, съединявайте се"-19 векДнес това звучи така:"работещи* от всички страни, съединявайте се"*работещи като антипод на крадящи.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех мамка му защо прадядо ви не хвана Балкана на 8 септември 1944...
37
23
 
11
 
! Отговори
Мамо, карнавала ли е преди 10 години
Това не са протести, а страх от промяна. ЦЦ и ББ ги е страх от затвора.Приближените и облагодетелствувани от управлението на ББ и ЦЦ ги е страх , че вече няма да има назначения , плюсове , далавери , контрабанди и мангизи. Началниците на различни служби също треперят , че може да ги сменят след провеждане на конкурс.Ваньо Танов се е разболял и не могат да го уволнят.Тези кръгове , облагодетелствани от бившето управление и техните роднини сега правят карнавала, който има само политическо искане!
36
10
 
11
 
! Отговори
Селтак преди 10 години
Добре. Ако приемем че протестите са платени...мхм. Шо не сметнете ''clever guys'' колко пара е оставил Бойко за теz 16 дена протести. Аз го смятам така: 10 000(души средно) х 20(лв.-примерно) х 16(дена-що не) = 3 200 000 лв. Абе не че нещо ама ако някои в наща Родина (щото държава не виждам да има в момента) ги има тия пари да ги дава ей така, значи има още бая. Та при това положение си ги взимам и бегам зад граница. Аз лично не виждам нужда от плащане с тез *** в парламента, яко автоголове.
35
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
средната класа е най-.и.аната класа, щото я таковат и отгоре и отдолу
34
3
 
27
 
! Отговори
azbeasdasdas преди 10 години
В България няма средна класа. :)
33
6
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
СМЯХ влез в статията " Да нарисуваш таласъм " и виж какво може да псотигне една българка в страната на неограничените възможности с труд и талант .Ако искаш да се измъкнеш от блатото в което си , просто трябва да си промениш начина си на разсъждение .
32
9
 
22
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Волен като прес-аташе на Мултигруп между Илия Павлов и Сашо Дончев... иначе е против олигархията... :DИздирете тази снимка има из нета , последователи на Волен
31
12
 
33
 
! Отговори
BEIBI 1 преди 10 години
Ами да вземат да си ходят протестиращите, че да си сложите фесовете на спокойствие и тогава - жална ви майка. Ще има да ви мачкат, рая такава.
30
6
 
13
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До ДобрякБойко ти ли си :))))
29
21
 
20
 
! Отговори
Добряк преди 10 години
АЗ съм за протестите защото ми плащат от ГЕРБ.АЗ съм за Бойко защото той плаща на всички нас.АЗ съм за Цветанов защото той слуша всички вас.АЗ съм за Фидоска защото тя яде за всички вас.АБЕ АЗ съм платен.
28
2
 
5
 
! Отговори
пацо преди 10 години
ситите да преядат
27
2
 
3
 
! Отговори
вЕрващия в таласъми преди 10 години
*** тва СУРАТ ТЕФТЕР голема работа бил!Дремеш си пред компо и делаеш риФолюции......Мале ,мале!Проста да падладейш....../вЕрващия в таласъми/