МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист

Ангелов: Несигурното поведение на управлението е лош сигнал
Обновена: 2 юли 2013 13:58 | 2 юли 2013 09:50, Камелия Цветанова
185
МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист
Икономистът Георги Ангелов. Снимка: Булфото, архив

Дупката в бюджета, за която вчера говори премиерът Пламен Орешарски, е изненадваща новина, коментира в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов. Той уточни, че до 31 май или до края на мандата на служебното правителство, имаме излишък. "Не вярвам за един месец така да са изпуснали нещата, че да има 1-2 млрд. лева "дупка", коментира още той.

Неговото обяснение е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.

Ангелов припомни, че самият Орешарски през ноември при дебатите в Народното събрание е заявил, че бюджетът е подценен и с по-добра събираемост от акцизи ще могат да бъдат събрани още 1 млрд. лева. Икономистът попита защо сега не започват действия за реализирането на тези планове, заявени преди изборите.

Преди седмици финансовият министър Петър Чобанов заяви, че бюджетът няма да се актуализира. "За тези, които следят България, несигурното поведение на правителството е лош сигнал", предупреди Георги Ангелов.
Той обясни, че още от първия ден след изборите, преди да бъде съставено правителството и да започнат протестите, са започнали да растат рисковите премии. Според него е въпрос на време да се повишат лихвите по кредитите и вместо икономиката да се съживи, да потънем по-дълбоко в рецесията.

За проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов, решението за актуализация на бюджета е изненада, но само при текущото състояние на бюджета. Пред bTV той обясни, че има няколко основания за теглене на заем.

В смутни времена събираемостта на данъците понижава, а самото правителство има намерение да предложи по-сериозни социални пакети до края на годината.

Проф. Ангелов обаче не препоръчва като първо действие емитиране на дълг. В писмо до премиера Орешарски той предлага "драконовски мерки" за събиране на данъците, както и съкращението с 10% на административните разходи.

Все пак тегленето на заем в размер на между 1-3 млрд. лева не би застрашило икономиката.

Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата, че ситуацията застрашава събираемостта на данъците и посочи, че служебното правителство е успяло да ги събере без пълни правомощия и без действащ парламент зад гърба си. За него най-лесното действие за повишаване на приходите е емитиране на дълг и вероятно към това ще пристъпи правителството.
 

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
15
 
9
 
! Отговори
,,PIPO,, преди 10 години
MNOGO NEADEKVATEN E TOZI ANGELOV ! TEORIQ NA GLUPOSTTA RAZVIVA PO BTV !!! GERB QKO SA GO NADAXALI !!!
73
6
 
35
 
! Отговори
tdmils преди 10 години
С КАФЕ КОМУНИСТ НЕ СЕ СМЪКВА ОТ ВЛАСТ!!!Престъпното червено-турско-нациско правителство с кукловоди Доган,Местан,Сергей и СидерБЕЙ ЩЕ ТЕГЛИ ЗАЕМ ЗА ДА ЗАМАЖЕ ОЧИТЕ НИ С УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДЕТСКИ, СМЕШНО НАМАЛЯВАНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА И ОБЕЩАНИЯ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ!!!ТОВА ВОДИ ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДЕФИЦИТА ЗА СМЕТКА НА ДЖОБА НА БЪЛГАРИТЕ!!!С тези ЗАЕМИ ОРЕШАРСКИОГЛУ ЩЕ ДОВЕДЕ БЪЛГАРИЯ ДО НАЙ-НИСКА КАТАСТРОФАЛНА ТОЧКА!!!НАРОДЪТ СЕ СЪБУДИ И ЩЕ НАНЕСЕ НОКАУТ НА ТЕЗИ МАФИОТИ!!! С КАФЕ КОМУНИСТ НЕ СЕ СМЪКВА ОТ ВЛАСТ!!
72
5
 
25
 
! Отговори
antikomunist преди 10 години
И 10 милиарда да дръпнат пак няма да стигнат да плащат всеки ден по милион само и само Волен да направи кворум. Тези пари няма да стигнат да плащат и за антипротести. Важно е на всяка цена да бъдем във властта независимо от унижението. А нашите деца, внуци и правнуци ще плащат дълговете на комунизма. И след 30 години все ще затъваме и ще бъдем най-бедната страна в Европа където дават помощи на пенсионери - цифров декодер , дърва и храна.
71
3
 
16
 
! Отговори
antikomunist преди 10 години
И 10 милиарда да дръпнат пак няма да стигнат да плащат всеки ден по милион само и само Волен да направи кворум. Тези пари няма да стигнат да плащат и за антипротести. Важно е на всяка цена да бъдем във властта независимо от унижението. А нашите деца, внуци и правнуци ще плащат дълговете на комунизма. И след 30 години все ще затъваме и ще бъдем най-бедната страна в Европа където дават помощи на пенсионери - цифров декодер , дърва и храна.
70
14
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Щом каже нещо Георги Ангелов, значи трябва да се направи обратното.
69
4
 
20
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Управляващото тройно мнозинство е много уродливо с участието на "социалистическа" партия, "националистическа" партия и етническа партия. Първите две са фалшиви, за това са в кавички!
68
4
 
35
 
! Отговори
49! преди 10 години
Сега за 15 г. каквото сте заработили и спестили се пригответе да го дадете на Доган и Станишев и компания, и започвайте пак да спестявате та след 15 г. да си ги изберете отново и пак да им го дадете.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на година можем да раздаваме няколко милиона за субсидии на партии, а накрая и ще теглим заем...
66
5
 
31
 
! Отговори
Трагедия!!! преди 10 години
Нещата са прости. БСП/ДПС им трябват пари за да хранят електората- основно от ромски произход. Контрабандата обаче не я пипат, щото цоцат и блажат. Няма как да вдигнат данъците, щото знаят, че вече с камъни ще ги изгонят. А трябва електорат, трябва да купят, а пари няма. Тогава ще вземат заеми, демек се пускаме по гръцката дупка. Кой ще ги плаща?Нашите деца, т.е. нашите деца ще платят за политическото им оцеляване. Или ще фалираме..Но все още има чугунени червени кратуни, които гласуват за тия р
65
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тегли заема за да погаси Вашия заем изтеглен през февруари с падеж август, ГъРБави неадърници
64
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както и да го гледаш 2 млрд. са си много пари изведнъж да им липсват. Преди седмица казаха, че бюджета не се нуждае от промяна. Изникна нещо спешно май! Евтиния ток ще ни излезе солно май.
63
5
 
21
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Колко пъти да пиша че правителството на Олигарски подкрепено от сритата тройна коалиция на СерГей, Доган(Местан) и новообрязания *** гьотферен сидер ага са експерти по неграмотност, простотии кражби и затриване на българщината. Сега със заеми ще изпълняват социалните си програми от които най-големи изгоди имат ***. Тези некадърници се надяват последните да им останат избиратели и за предстоящите избори. Кой ще изплаща заемите - разбира се работещите българи. Оставка! Да живее България!
62
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Икономист Георги Ангелов...Физик Георги Котев...ядрен специалист Георги Касчиев...откъде идват тия Гошовци, какви са, що именно тях ги пишат...те много физици завъошват висше всяка година, да не говорим за икономисти - тях с лопата да ги ринеш..кви са тия че ти ги сервират по медийте, кой какво казал...какви авторитети са и защо ни ги преподнася, като че ли са Свтите Прорци...Дивотия..
61
3
 
15
 
! Отговори
т преди 10 години
За комунистическите канибали които ни тъпкат като народ вече 70 трябва само едно, FINAL SOLUTION-другото са празни приказки.....
60
5
 
11
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Граждани теглете увреме парите сполуката идва по магистралата и набира все по голяма скорост,а Народния съд се е притаил зад кръстовището и с *** газ ще навлезе в насрещното.
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще тегли заем за мързеливите и необразованите, защото не могат да си намерят работа, тъй като нямат качества. Ние протестираме за достойнство, не за пари. На всички разумни хора предлагам да не обръщат внимание на необразовани и с ниска обща култура хора. Отидете на протестите. Като се върнете си направете по една шопска, извадете по една домашна сливова или гроздова, седнете под асмалъка с жената и .......НАЗДРАВЕ приятели. Който няма асмалък може и на балкона
58
10
 
10
 
! Отговори
dan преди 10 години
Щом и *** от Отровено общество, като Ангелов се показаха наяве, явно малобройните протести не оказват нужния ефект.
57
4
 
18
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Е ова е стандарт, е ова е професионализъм за един месец от 1млд излишък да направиш 2млд дупка.Е ова нигде го нема.На фона на откраднати 3млд. само за месец ,другото е просто като келнерски бакшиш.Само дето още не можеме да загрееме ,че тези милиарди ще ги плащаме ние.СПОЛУКА НИ ОГРЯВА КАТА ДНЕВНО ОТ ВСИ СТРАНИ.
56
2
 
23
 
! Отговори
brankoood преди 10 години
До 44Извинявай ама как да вярвам на другия специалист-икономист гусин професора, който е бил съветник на Луканов и Виденов.Той ги е съветвал за хиперинфлацията, купоните, фалита на банките и всички благини, които ни докараха онези двамцата.
55
13
 
15
 
! Отговори
човечец преди 10 години
Преди известно време имаше една препечатка от един амер.вестник в която се коментираше световните лобита на двете групировки но Ол.Ран и на Дж.Сорос.За огромно съжаление и това момченце е част от тези котила.Автора на статията завършваше с коментара:"двете групировки ИМАТ ЗА ЦЕЛ ДА УНОЩОЖАТ СРЕДНАТА КЛАСА И МРАЗЯТ БЕДНИТЕ"!!!!!!Така че когато се появяват подобни хора с подобни коментари и даващи само акъл в България,а получаващи заплати от САЩ аз преставам да ги слушам. Препоръчвам го и на вас!