МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист

Ангелов: Несигурното поведение на управлението е лош сигнал
Обновена: 2 юли 2013 13:58 | 2 юли 2013 09:50, Камелия Цветанова
185
МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист
Икономистът Георги Ангелов. Снимка: Булфото, архив

Дупката в бюджета, за която вчера говори премиерът Пламен Орешарски, е изненадваща новина, коментира в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов. Той уточни, че до 31 май или до края на мандата на служебното правителство, имаме излишък. "Не вярвам за един месец така да са изпуснали нещата, че да има 1-2 млрд. лева "дупка", коментира още той.

Неговото обяснение е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.

Ангелов припомни, че самият Орешарски през ноември при дебатите в Народното събрание е заявил, че бюджетът е подценен и с по-добра събираемост от акцизи ще могат да бъдат събрани още 1 млрд. лева. Икономистът попита защо сега не започват действия за реализирането на тези планове, заявени преди изборите.

Преди седмици финансовият министър Петър Чобанов заяви, че бюджетът няма да се актуализира. "За тези, които следят България, несигурното поведение на правителството е лош сигнал", предупреди Георги Ангелов.
Той обясни, че още от първия ден след изборите, преди да бъде съставено правителството и да започнат протестите, са започнали да растат рисковите премии. Според него е въпрос на време да се повишат лихвите по кредитите и вместо икономиката да се съживи, да потънем по-дълбоко в рецесията.

За проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов, решението за актуализация на бюджета е изненада, но само при текущото състояние на бюджета. Пред bTV той обясни, че има няколко основания за теглене на заем.

В смутни времена събираемостта на данъците понижава, а самото правителство има намерение да предложи по-сериозни социални пакети до края на годината.

Проф. Ангелов обаче не препоръчва като първо действие емитиране на дълг. В писмо до премиера Орешарски той предлага "драконовски мерки" за събиране на данъците, както и съкращението с 10% на административните разходи.

Все пак тегленето на заем в размер на между 1-3 млрд. лева не би застрашило икономиката.

Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата, че ситуацията застрашава събираемостта на данъците и посочи, че служебното правителство е успяло да ги събере без пълни правомощия и без действащ парламент зад гърба си. За него най-лесното действие за повишаване на приходите е емитиране на дълг и вероятно към това ще пристъпи правителството.
 

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
8
 
26
 
! Отговори
49! преди 10 години
До АнонименИ къде ги видя тези 6 млд. дълг....май само в на Станишев речите. Да отбележа само, че много ''мразените'' Дянков и ГЕРБ направиха за тази година най-големия бюджет за последните 23 г. и си го изпълняваха с 0.4 дефицит, та и излишък за края на май. Сега виждаме какво се случва!!! Пак си ги избере тия ***, то вашето си е чист Стокхолмски синдром!
93
13
 
8
 
! Отговори
Пожарникар може вс. преди 10 години
До optimistХей ти, ГЕРБ-ер благоуханен, нямаш ли друга работа, например да купуваш разни неща и да лобираш за шефа ти-мутра, ами си седнал да съдиш избора на хората? Хората не искат нито сегашните, нито предишните крадци и измамници... Не разбра ли, че ГЕРБ е фасада, зад която се перат пари от най-големите нарко-, оръжейни и човешки канали в страната, че дори и на Балканите? Освести се! Очарова те охранителят на Т. Живков, и сега не можеш да се отлюбиш май.. ОСВЕСТИ СЕ!
92
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧУДНА РАБОТА- ОРЕШАРСКИ ОСТАВИ 8 МИЛИАРДА ИЗЛИЩЪК, ПЛЮС ДВА МИЛИАРДА В СРЕБЪРНИЯ ФОНД, ПЛЮС ДВА МИЛИАРДА В ЗДРАВНАТА КАСА, ПОСЛЕ ДЯНКОВ ИЗТЕГЛИ ОЩЕ ДВА МИЛИАРДА ВЪНШЕН ДЪЛГ И СЕГА НЯМА ЕДНА СТОТИНКА НИКЪДЕ И ВСИЧКО Е ПРЕД ФАЛИТ. НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ОРЕШАРСКИ, ЗАЩОТО В ТАЯ ОПОСКАНА СИТУАЦИЯ ДРУГ ПОЛЕЗЕН ХОД НЯМА. А ТОВА, ЧЕ КРАСИВИТЕ И УМНИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ НЕ ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОХОДИТЕ, МЕН НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА.АЗ СЪМ УЧИТЕЛКА И ОТ ВРЕМЕТО, КОГАТО ТРОЙНАТА МИ ВДИГНА ДВОЙНО ЗАПЛАТАТА,ДРУГО НЯМА
91
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само по дълговете на БДЖ и АЕЦ Белене държавата ще трябва да събере допълнително 3-4 милиарда лева, за да плати дългове и лихви на банките. НОИ и здравната каса също са във фактически фалити и хората не могат да се лекуват и пенсионират заради политиките на ГЕРБ.
90
1
 
14
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Другари сметката е проста-на месец крада 3млд.Вие скъпи поданици имате 35млд.спестени значи ми трябват около 10 месеца да Ви управлявам,за да изпълня плана си.Е ако давате зор мога експертно да преразгледам някои срокове,а ако и изпадне нещо от Брюксел то ще е само бонус.Така оставка давам август 2014,ама били сте протестирали и какво от това ,заемите трябва да се изхарчат.
89
23
 
16
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
А този псевдоикономист къде беше, когато ГЕРБ теглиха милиарди заеми, от които нито лев не отидоха при хората? Къде беше, когато ГЕРБ актуализираха бюджета Дянков? Алооо, оставете хората да работят!
88
2
 
24
 
! Отговори
777 преди 10 години
Не, че сега липсват , а толкова смятат да си преразпределят и малка част за роми и бедни.Трябват и спешно, защото нормалните хора искат да ги свалят от власт и това ги плаши!!!Оня Стойнев всеки ден говори как ГЕРБ подписали 6 анекса за АЕЦ Белене , защо не покаже поне един ЛЪЖЕЦ !!!
87
6
 
23
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Орешарски: Ситуацията е изнервена, отразява се негативно--върху далаверите ми, имам да ви прибера професионално още 35млд спестявания и си отивам доброволно.
86
3
 
12
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
еслучайно казах, че въпреки че АЕЦ "Белене" е замразен, е продължавано да се плаща именно за такива консултантски услуги. Плащани са много пари, при положение, че АЕЦ "Белене" е замразен, възложил съм проверка. По този начин управлението на енергетиката не може да продължава. Асен Василев е знаел какво се случва, имало е фактури. Не може, когато си спрял конкретен проект да продължаваш да плащаш за нещо, за което нямаш нужда, това е източване на системата.
85
26
 
8
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
ГЕРБ подписали 6 допълнителни анекса за гьола АЕЦ "Белене"
84
7
 
10
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
до Анонимен-891. Така наречените "***" не са за никакви ***, а само за работещи майки на база 24-месечни осигурителни вноски.2.3.4...................n-1.n.Няма да си губя времето да опровергавам останалите ти глупости защото хората разбраха колко ти е акъла.
83
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До optimistДа бе помниме го Борисов, увеличи дълга с близо 6 млрд. за 3 години, а два дни преди да си отиде дръпна още 800 млн.
82
4
 
20
 
! Отговори
49! преди 10 години
До АнонименПриятел, тях Брюксел ни ги преведе още март месец, и ако Дянков бе останал отдавна да са погасени!
81
7
 
29
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Да видите сега колко е лош Борисов... Тъй като спомена за управлението на ГЕРБ е още пресен, лесно може да се направи сравнение със сегашното правителство. Така че дано сте доволни от избора си или от това че не гласувахте съответно.
80
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя платен икономист го знаем!!може да е кадърен но......
79
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички на бунт!!!България на българите, а не на ***,турците и помаците.
78
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно, къде бяха тези светила на икономическата мисъл, когато в края на управлението вДянов емитира над 800 млн дълг с падеж август месец ????
77
7
 
32
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
Много се проточиха тия протести и изгубиха инерция. Вижте в Египет кво правят хората. Даже армията е с хората, а тука се пият кафета и разни лиготии. Ей затова Коалиция атака за права и свободи ще ни язди
76
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега стана ли ясно на всички ***-турски-псевдонационалистически *** как ще се финансира намалението на тока с 5%, увеличението на ***, помощите за първолаците и други социални придобивки за нискообразованите и мързеливи слоеве от населението (електората на БСП и ДПС), фалиралата заради заемите за Белене НЕК (упс, от БСП се извиняваме се, че ви подхлъзнахме по надолнището)? Данъкоплатецът от средната класа да му мисли как ще изхранва толкова много хрантитници!
75
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съветникът на 3 правителства Иван Агелов/че и професор/ е експерт по предизвикване инфлация и хиперинфлацията.Защо такива псевдоучени се канят за такива дискусии?Ккаъв професионален авторитет или статут може даи *** икономист за социализма с такива"подвизи"-от кой нафталин изпълзя отново той.?