НЗОК плаща едно, отчита друго, твърди здравният министър

Надзорният съвет на касата не работи добре, смятат пациенти
12
НЗОК плаща едно, отчита друго, твърди здравният министър
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева се срещна с пациентски организации. Снимка: БТА

В интернет страницата на НЗОК са публикувани едни суми, които са били платени на болниците, но се оказва, че в лечебните заведения са получили други суми, не се заплащат стентове, не се заплащат и процедурите по ин витро, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от БТА.

Не се знае какво се случва в НЗОК, допълни тя и изрази притеснението си, че от касата отказват каквато и да било информация.

На страницата на НЗОК са публикувани платените средства на болниците, но те не отговарят на истината, каза и директорът на болница "Св.Анна" и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров. За здравнонеосигурените пациенти, преминали през реанимацията на болницата, също не са преведени средствата, уточни той.

Още по темата

Средствата, които са предвидени в бюджета на НЗОК за дентални услуги за гражданите, стигат за минимално лечение на 22-30 на сто от хората над 18-годишна възраст, обясни д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз след среща с министър Андреева.

По думите му няма нито една дентална дейност, която гражданите да не доплащат, уточни той. Ако и в следващия Национален рамков договор се заложи същата сума, тогава отговорност за денталното здраве на населението ще носи този, който го е подписал, каза още д-р Миланов.

Андреева се срещна днес с пациентски и съсловни организации по повод нежеланието на Българския лекарски съюз да преговаря с НЗОК за Националния рамков договор за следващата година.

Представителят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов каза, че от февруари се наблюдават деформации в работата на Надзорния съвет на НЗОК - няма готовност за провеждане на заседанията на Надзорния съвет, липсва навременна информация за членовете на съвета, липсват протоколи заседания, отлагат се заседанията. По думите му е имало и невярна информация, подавана на членовете на надзорния съвет. Тази практика е продължила до май, като и на последното заседание е имало опит за подмяна на документи, допълни Таушанов.

От шест методики, по които работи НЗОК, три са отменени от съда, каза председателят на съсловната лекарска организация д-р Цветан Райчинов. Това е резултат от действията на управителя на НЗОК и неподписването на рамковия договор предходната година, допълни той.

За да няма рамков договор, основната причина бяха тези методики, от които лекарите се притесниха и не го подписаха, обясни той. Д-р Райчинов допълни, че Българският лекарски съюз няма да промени становището си относно искането за оставката на управителя на НЗОК.

Въпреки че и Таня Андреева поиска оставката на управителя на НЗОК Пламен Цеков, днес увери, че няма намерение да кадрува в касата.

Според здравния министър ин витро процедурите, интензивните грижи, ваксините и някои други дейности, за които сега плаща Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ трябва да се върнат към бюджета на Министерството на здравеопазването, защото са ангажимент на държавата.

По тази тема предстоят разговори с НЗОК и съсловните организации, като вероятно до септември дейностите ще бъдат върнати в МЗ, но ще се финансират от ведомството от 1 януари следващата година, уточни Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БравоБраво за поредната манипулация.Щом са толкова експедитивни да вземат да направят анализ на трудоустроените малцинства и по колко пъти лежат в болниците за да източват здравната каса с мними заболявания.Шефовете на болниците от БСП си вървят с контингента. Хората го виждат и знаят и персоналът на болниците го знае.
10
3
 
7
 
! Отговори
Браво преди 10 години
на здравният министър! За пръв път ясно и точно се поставят въпросите за изкривяваната с години от НЗОК практика за финансиране на доболничната, спешната и болнична помощ и денталнот здраве, поради некадърността на предишните министри здравеопазването и безконтролното статукво на НЗОК, което доведе до нагло преливане на неразходваните средства от здраваната каса в бюджета на държавата.
9
2
 
11
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
тази НЗОК трябав да се закрие и МЗ да поеме нейните функции, а на хората които се осигуряват всичок да минава по личните сметки. Това е една гигатсак черна каса.
8
3
 
4
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До ИНТЕРНЕТ_ЛУМПЕН_Ти нали си професионален безработен, какви здравноосигурителни вноски си правил?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако един човек има нещо общо със механизмите на здравеопазване в България и в същото време става свидетел на поголовното разболяване на нацията, би трябвало да си сложи въжето, ако имаше поне малко достойнство и чест. А то какво става напрактика - още повече се натискат да лапат, защото печалбата е правопропорционална на болните.
6
5
 
11
 
! Отговори
20 дни стигат преди 10 години
Пресен пример от вчера. 5 дни престой в болницата преди операция, след което изписване. Абсолютно никакво лечение. Никакви медикаменти. Никакви манипулации. Епикризата:Лечение: Еди какви си медикаменти 5-6 на брой, съответно и манипулации.Вярното беше да се напише: Никакво лечение. Никакви манипулации.Това е единичен случай. Нали се сещате за какво грандиозно точене на здравната каса става дума?
5
1
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
На бедна държава,каса не й...трябва;ще бъде окрадена на...момента.И факира Мити би завидял на ловкоста на...лапачите-чиновници.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо да събират подписи срещу Волен Сидеров да се съберат подписи за закриването на този тумор наречен "Здравна каса" !
3
3
 
25
 
! Отговори
ИНТЕРНЕТ_ЛУМПЕН_ преди 10 години
Самата НЗОК е една от най големите далавери в историята на Българското Здравеопазване - типична ЧЕРНА КАСА( подобна на тези,заради които се развихри един от най големите скандали в Италианското футболно първенство навремето! ) , която е като бездънна яма за нашите "здравни осигуровки",вливащи се в определени джобове на високопоставени кадри ! Аз почти НЕ познавам Българин,които тези "здравни осигуровки" да са му свършили някаква работа при посещение на лекар или болница! Но си ни ги теглят,нали?
2
1
 
16
 
! Отговори
666 преди 10 години
Това е най-голямата глупост, измислена досега в здравеопазването!Пристанище за некадърници и кариеристи!
1
2
 
28
 
! Отговори
АААА преди 10 години
ЦЯЛАТА НИ СИСТЕМА ТАКА-ОБЯСНЕТЕ МИ КАК БЕЗРАБОТЕН ЧОВЕК ДА СИ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИТЕ КАТО НЯМА 1 ЛЕВ ПРИХОД -ПОСЛЕ ХОРАТА СА ИМ ВИНОВНИ ИНАЧЕ ДЪРЖАВАТ НА ВСЕКИ ЛЕВ ПРИХОД СИ ПРИБИРА ДАНЪКА-ДЪРЖАТА КАЗВА ВИЕ МЕ ПРЕЦАКВАТЕ НО И АЗ ЩЕ ВИ ПРЕЦАКАМ ....ПО КОИ НАЧИН БЕЗРАБОТЕН ДА СИ ПЛАТИ ОСИГУРОВКИ НЕ РАЗБИРАМ....СИСТЕМАТА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ НИКОГА ТРЯБВА ПО ДЪЛБОКИ МЕРКИ И ПРОМЯНА В ЦЯЛОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО...А ЗДРАВНАТА КАСА Е ДОКАЗАЛА 4Е РАБОТИ ПРОТИВ ХОРАТА МНОГОКРАТКО...КОЛКОТО ПО МАЛКО ЖИВИ ПО ДОБРЕ