Контра от МЗХ: Борисов лишил земеделците от стотици милиони

"Нагла лъжа, не можете да управлявате", скочи експремиерът
Обновена: 4 юли 2013 19:57 | 4 юли 2013 19:55,
117
Контра от МЗХ: Борисов лишил земеделците от стотици милиони
Бойко Борисов Снимка: архив, БТА

Бившият премиер Бойко Борисов е ощетил българските земеделски стопани със стотици милиони евро. Това се казва в позиция на земеделското министерство по повод думите на експремиера, че "всеки ден на това правителство означава десетки милиони преки загуби“.

Изказването му беше във връзка с информациите за предвиденото намаление с половин милиард евро на средствата за България по Програмата за селските райони в следващия програмен период.

От МЗХ обаче не закъсняха с реакция.

От ведомството посочват, че размерът на финансирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020г. е част от приетата на 7-8 февруари 2013 г. от министър-председателите на държавите членки Многогодишна финансова рамка.

На заседанието на Европейския съвет, по време на което правителствените ръководители определиха средствата за следващите 7 години по политики, включително и за директни плащания, мерки за пазарна подкрепа и за развитие на селските райони, България бе представлявана именно от премиера Бойко Борисов, подчертават оттам.

Още по темата
В това си качество той е дискутирал и подкрепил  намаляването на средствата за ОСП и най-вече за политиката за развитие на селските райони.

Държавните глави се съгласиха да намалят средства за целия ЕС с 11,3%, се казва в позицията на министерството.

"Нещо повече, още по време на срещата на върха на 7-8 февруари 2013 г., министър-председателите на държавите членки са били индивидуално информирани за разпределението на средствата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., включително и по отделни държави", допълват оттам.

"Държим да подчертаем, че определянето на финансовия ресурс за ОСП не е в правомощията на министрите на земеделието, а средствата бяха договорени от министър-председателите като част от дебата по 7-годишната финансова рамка на Европейския съюз", се казва в съобщението.

МЗХ информира за пореден път, че в рамките на преговорите по бъдещата ОСП, на заседанията на Съвета на министрите на земеделието, въпросите свързани с финансирането не бяха допуснати за обсъждане с аргумента, че вече са договорени на по-високо ниво – правителствени ръководители по време на Европейския съвет на 7 и 8 февруари 2013 г.

"Колкото до 2,5 млрд. лв., за които говори г-н Борисов, трябва да припомним, че те са договорени още при присъединяването на България към Европейския съюз", казват още от МЗХ.

Борисов обаче побърза отново да опровергае информацията на министерството.  "Оставам на позицията си, че като министър-председател договорих повече пари за българското земеделие', казва лидерът н ГЕРБ в изпратена позиция до медиите.

"Категорично не отговарят на истината твърденията, че съм гласувал орязване на средства за селските райони. Подобна груба и нагла лъжа разкрива само и единствено неспособността на тези хора да управляват както сектора земеделие, така и цяла България", категоричен е той.

Експремиерът припомня на сегашния състав на земеделското министерство и на правителството, че на Европейския съвет на 7 и 8 февруари 2013 г. в Брюксел е решено, че въпреки намаляването на общия бюджет на Европейския съюз спрямо периода 2007-2013 г. България ще получава повече средства в следващия програмен период.

"В резултат на това страната ни стана най-големият нетен бенефициент сред държавите от Европейския съюз, като процент от брутния национален доход, с нетен баланс около 4%. В периода до 2020 г. България ще разполага с над 15,2 млрд. евро по линия на еврофондовете. Нетният приход (след приспадане на вноската, която правим в бюджета на ЕС) е 12 млрд. евро. От тях 7 млрд. евро ще са от Кохезионния и структурните фондове при 6,85 млрд. евро за 2007-2013 г. и 7,5 млрд. евро – за директни плащания и развитие на селските райони. Това е с близо 2 млрд. евро повече от средствата, с които разполагаха в предишния програмен период българските земеделски производители", сочат изчисленията на Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гербер = ненамерената връзка между *** и човека
26
16
 
33
 
! Отговори
www преди 10 години
ГАДНА МУТРА...
25
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ КАПИТАЛИСТИ ЖАЖДИ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ ИМА В ЕДНА ДЪРЖАВА, ТОЛКОВА ПО ЗЛЕ Е ПОЛОЖЕНИЕТО - СПРАВКА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 ГОДИНА
24
2
 
23
 
! Отговори
Кочо преди 10 години
До СТРАНДЖАТА IIIЧак пък възмездие... 23 години не видехме възмездие... А и гарван гарвану око не вади, видехме многократно...
23
9
 
8
 
! Отговори
Кочо преди 10 години
Хърбел... Щърбел... Сопа... Права лопата... Гръб... 100...
22
11
 
17
 
! Отговори
Ветеринар преди 10 години
Какво да каже МЗХ,бяхме на преговори в Брюксел онзи ден,ама понеже сме нови и не сме наясно за какво става на въпрос не успяхме да отреагираме,всъщност по същият начин при същото управление през 2007г.пак същите сектори в земеделието останаха без евро финансиране.Следващият четвъртък тютюнопроизводителите излизат на национален протест,а до тогава МЗХ имат достатъчно време да хвърлят мъгла в медиите.
21
17
 
22
 
! Отговори
smehurko:)))))))))) преди 10 години
:) Явно много тук са с промити мозъци или им липсва.Много бързо забравиха кой преватизираше тез средства батко-братко и сие компания БСП+ДПС+НДСВ+СДС+ Моника ,Костое,Овчаров Кунева и плеяда от техните редица:))))))))).Но не се учудвам Ботев го е казал много добре на за благо на народа а за собствена облага такива и дупетата си подават.Отричат дори Факта ,че в Германия дори го потвърдиха Борисов успя и договори повече от другите .........Изводите си направете сами ПЛАТЕНИ ДРЕСКАЧИ
20
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Toзи *** дето иска да е ***, че да го мислим за Ентелегентен, докато ще си мисли, че живеем в бананова република и не можем да го хванем в лъжите?!?!
19
28
 
35
 
! Отговори
boikoumri преди 10 години
Тикво не говори,че пак ще станеш за резил.Когато не знаеш какво да кажеш мълчи.Това Герберугите не правите връзка между мозъка и езика.
18
12
 
11
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
ДО КуроландесДа ,подчертавам 105 ,защото нямаш акъл да разбереш,какво означава ЕДИНСТВЕНА, НАД ДОГОВОРЕНИТЕ ПАРИ , което се приема за 100 %
17
24
 
33
 
! Отговори
спал на заседанието преди 10 години
Не му се сърдете на агент Буда. Той е спал на заседанието. Както в Осло!
16
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бочко не е виновен, англииският е виновен! Ако ония шмекери говореха български, Бочко щеше да им обере мънгите, ама пустият ингилизки! Гееерп!
15
26
 
29
 
! Отговори
ГЕРБ преди 10 години
Червени *** Червени *** Червени *** Червени *** Червени *** Червени *** Червени *** Червени ***
14
28
 
33
 
! Отговори
БОЙКО=Левски преди 10 години
ЧЕРВЕНИ *** !ОСТАВКА !!МАФИЯ !!!
13
12
 
6
 
! Отговори
BGN преди 10 години
до 15Без коментар, двамата със Сидеров в .................
12
16
 
33
 
! Отговори
BGN преди 10 години
Милия, не ги е разбрал к'во му говорят на 7-8 февруари!!!
11
30
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено че комунистите ще го контрират, интелигенцията гласува за борисов. Бабичките и мутрите за бкп. Турците за доган, а маломуните за сидеров. Тези, които се поддадоха на платената *** на сергей не гласуваха и му осигуриха победа. Това е положението...
10
44
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко ли направи Бойко Борисов за България? Как не ви е срам да нямате уважение към този достоен човек?!
9
27
 
31
 
! Отговори
ай, канари преди 10 години
То се вижда кого ще режат от ЕС :)Ха-хаНяма да е ГЕРБ
8
15
 
23
 
! Отговори
човек преди 10 години
герб изпоряза животновъдите с напълно субективно премахване на легитимния слой 2010 г. субективно и тенденциозно се отнесе и към възраженията на засегнатите , глобявайки ги съгласно регламента , без да вземе в предвид дори проверки от 2009 г. на инспектората на разплащателна агенция . интересно ми е къде са отишли тези около 200 милиона лв.