Контра от МЗХ: Борисов лишил земеделците от стотици милиони

"Нагла лъжа, не можете да управлявате", скочи експремиерът
Обновена: 4 юли 2013 19:57 | 4 юли 2013 19:55,
117
Контра от МЗХ: Борисов лишил земеделците от стотици милиони
Бойко Борисов Снимка: архив, БТА

Бившият премиер Бойко Борисов е ощетил българските земеделски стопани със стотици милиони евро. Това се казва в позиция на земеделското министерство по повод думите на експремиера, че "всеки ден на това правителство означава десетки милиони преки загуби“.

Изказването му беше във връзка с информациите за предвиденото намаление с половин милиард евро на средствата за България по Програмата за селските райони в следващия програмен период.

От МЗХ обаче не закъсняха с реакция.

От ведомството посочват, че размерът на финансирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020г. е част от приетата на 7-8 февруари 2013 г. от министър-председателите на държавите членки Многогодишна финансова рамка.

На заседанието на Европейския съвет, по време на което правителствените ръководители определиха средствата за следващите 7 години по политики, включително и за директни плащания, мерки за пазарна подкрепа и за развитие на селските райони, България бе представлявана именно от премиера Бойко Борисов, подчертават оттам.

Още по темата
В това си качество той е дискутирал и подкрепил  намаляването на средствата за ОСП и най-вече за политиката за развитие на селските райони.

Държавните глави се съгласиха да намалят средства за целия ЕС с 11,3%, се казва в позицията на министерството.

"Нещо повече, още по време на срещата на върха на 7-8 февруари 2013 г., министър-председателите на държавите членки са били индивидуално информирани за разпределението на средствата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., включително и по отделни държави", допълват оттам.

"Държим да подчертаем, че определянето на финансовия ресурс за ОСП не е в правомощията на министрите на земеделието, а средствата бяха договорени от министър-председателите като част от дебата по 7-годишната финансова рамка на Европейския съюз", се казва в съобщението.

МЗХ информира за пореден път, че в рамките на преговорите по бъдещата ОСП, на заседанията на Съвета на министрите на земеделието, въпросите свързани с финансирането не бяха допуснати за обсъждане с аргумента, че вече са договорени на по-високо ниво – правителствени ръководители по време на Европейския съвет на 7 и 8 февруари 2013 г.

"Колкото до 2,5 млрд. лв., за които говори г-н Борисов, трябва да припомним, че те са договорени още при присъединяването на България към Европейския съюз", казват още от МЗХ.

Борисов обаче побърза отново да опровергае информацията на министерството.  "Оставам на позицията си, че като министър-председател договорих повече пари за българското земеделие', казва лидерът н ГЕРБ в изпратена позиция до медиите.

"Категорично не отговарят на истината твърденията, че съм гласувал орязване на средства за селските райони. Подобна груба и нагла лъжа разкрива само и единствено неспособността на тези хора да управляват както сектора земеделие, така и цяла България", категоричен е той.

Експремиерът припомня на сегашния състав на земеделското министерство и на правителството, че на Европейския съвет на 7 и 8 февруари 2013 г. в Брюксел е решено, че въпреки намаляването на общия бюджет на Европейския съюз спрямо периода 2007-2013 г. България ще получава повече средства в следващия програмен период.

"В резултат на това страната ни стана най-големият нетен бенефициент сред държавите от Европейския съюз, като процент от брутния национален доход, с нетен баланс около 4%. В периода до 2020 г. България ще разполага с над 15,2 млрд. евро по линия на еврофондовете. Нетният приход (след приспадане на вноската, която правим в бюджета на ЕС) е 12 млрд. евро. От тях 7 млрд. евро ще са от Кохезионния и структурните фондове при 6,85 млрд. евро за 2007-2013 г. и 7,5 млрд. евро – за директни плащания и развитие на селските райони. Това е с близо 2 млрд. евро повече от средствата, с които разполагаха в предишния програмен период българските земеделски производители", сочат изчисленията на Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престъпникът козината си мени но нрава не. Само ми е чудно как тези около него имат ли морал, може би не, парите са по- силни от морала. А тези без пари , които го подкрепят, мога да си обясня с това, че имат престъпни наклонности или омаяни от харимата му.
6
29
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герберчета, като видите тиквата на снимка, падате на колене и почвате да го славите. Изпадате в екстаз направо, нали?
5
39
 
35
 
! Отговори
Хахо преди 10 години
Е, това червените наистина нямат срам. Как да са договорени тези средства при присъединяването на България към ЕС? По-голяма глупост от това няма. Тези изобщо не са в час. Дали не мислят, че сме 2007 год., когато започнаха поредното съсипване на държавата? Тежко и горко, ако останат още малко време!
4
3
 
41
 
! Отговори
Омръзнахте ми преди 10 години
В повече ми дойдохте с непрекъснатите оправдания и нападки един срещу друг и от ясно по-ясно е, че хич не ви е еня за хората, които мизеруват. За това изобщо никого от Вас господа политици не отразявам в ежедневието си и като Ви видя на телевизионния екран веднага го изгасям, а като видя статия я подминавам и това е моето наказание към Вас - не съществувате в живота ми и искам да Ви изтрия от мозъка си за винаги.
3
36
 
61
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Бокича пак го хванаха в празнодумие! Жалкото е, че има все още лапнишарани, които му вярват!
2
52
 
53
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Борисов се пазареше с Европа и договори 105 % за следващия период. Даже приятел от Мюнхен се обади да каже че са съобщили по телевизията им че България е успяла да договори единствена над предвидените пари, как не ви е срам червените бе.. Лъжци сте и лъжци ще си останете завинаги!
1
30
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
К'о стана бате? Кой се оказа виновен за капещата кръв от сърцето ти, заради кого са загубените пари? Кой ходи и си клевети собствения народ в брюксел?