Дядо Николай към политиците: Чуйте съвестта си, ако имате такава

"Живеем във времена на безвластие, времена на липса на държавност"
Обновена: 6 авг 2013 18:47 | 6 авг 2013 18:46,
130
Дядо Николай към политиците: Чуйте съвестта си, ако имате такава
Митрополит Николай. Снимка: Булфото

Възлюбеният Бог не даде властта никому, на никой от тези, които се опитваха да управляват България през тези над 20 години, защото те не я заслужават, обяви пловдивският митрополит Николай по време на проповед в храма "Свето Преображение Господне".

"Живеем във времена на лукави, на изпитания, времена на разделение на нашето общество, на агресия, на безвластие, времена на липса на държавност. Времена на протести, на несъгласие, на липса на справедливост, времена на липса на мир в душите, в семействата, на обществото, в което живеем и се трудим", допълни дядо Николай.

Според него тези хора, които искат църквата да отправя молитви за единение и благоденствие на нашия народ, не знаят, че вече 1100 години Българската православна църква не спира да отправя молитви за българския православен народ.

"Ние не спираме да се молим за мир и единство на народа ни, единство на основата, не на някаква политика или бизнес интереси, а на основата на божествената истина", каза митрополитът.

След това владиката отправи остри упреци към политиците и управниците, които са забравили, че трябва да бъдат солидарни със своя народ.

"Когато изпращат близките си да се лекуват в чужбина в модерни болници, мислят ли за онези милиони българи, които нямат възможност да се лекуват в чужбина и остават тук. Когато изпращат децата си да учат в чужбина, мислят ли за тези деца на българския народ, които остават в страната ни?", попита митрополитът.

"В тези 20 години на промени, когато силните подритваха слабите, мислиха ли, че ще дойде време, когато слабите ще дойдат да ги изритат", добави той, цитиран от "Фокус".

По думите на владиката тези същите управници, когато вдигат ръката да се гласува за закони, уж за доброто на своя народ, са забравили да се вслушат в най-важния закон – Божия.

"Забравили са да се вслушат в гласа на съвестта си, ако имат такава. Църквата няма да каже нищо ново на българския народ въпреки тежките времена на протести. Ако придобиеш цял свят и погубиш душата си, каква полза", попита митрополитът.

Според него нашите управници като че ли искат да придобият целия свят, но да погубят не само своята, но и душите на своя народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
8
 
41
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 10 години
ПОЛИТИК и СЪВЕСТ. АБСУРД В БЪЛГАРИЯ. ДВЕ НАПЪЛНО НЕСЪВМЕСТИМИ НЕЩА.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И БЕДНИЯ Й НАРОД!
96
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тоз колко кинти му обещаха да се меси и в политиката- Боже, нищо свято не остана вече, щом и поповете не служат на Бога, а си врат гагите в светския живот!!!
95
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дедовото, точно ти ли намери да говориш за съвест?!?! Б***хти артистите, миманса и зрителите!
94
15
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само ще ви кажа че дядо Николай не е БОГ и тои няма право да говори за съвест!!!
93
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИКОЛАЙЧО ЧАКАШ НОВ РОЛЕКС ОТ ГЕРБ МАЙ ААА???
92
17
 
44
 
! Отговори
Emil преди 10 години
Първия смислен коментар от представител на БПЦ за последните 20 години.Много им беше добре когато обаче на първи ред в църквата се пъчеха децата на онези които взривяваха и рушаха църкви 45 години, що тогава още не ги изгониха от храмовете тези лицемери ?
91
8
 
36
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Имат, но не я ползват./цитат/
90
13
 
41
 
! Отговори
Дръндер 116 преди 10 години
До православенСъгласен съм със свещенника, но ти приятелю яко си се объркал, хората трябва да вярват в Бог не в църквата, преди да проповядваш, вземи почети малко тая Библия!
89
9
 
39
 
! Отговори
до 111 преди 10 години
а ти ли си най-големия светец?
88
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дядо дядо стар бял дядо.Говориш смирено за съвест но и ти драги не можеш да си платиш тока в св. Марина.Явно кризата е подхванала всички и трябва да се промени нещо коренно.Все така не може да се продължава все затъваме.И какво предлага дядо-само морални речи извън контекста.Но какво да работят и да ядат тези хора-мнозинството от провинцията.Църквата трябва да помага на слабите като обществени трапезарии и раздаване на дрехи.А не само отчитане на курбанчета и присвояване на средства.
87
8
 
47
 
! Отговори
Хората преди 10 години
Хората към Поповете и политиците : Чуйте съвестта си, ако имате такава"Живеем във времена на безвластие, времена на липса на държавност"
86
11
 
52
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Няма християнска църква, която да е по-далеч от проблемите на народа си, от източно-православната.А нашата е рекордьор в това отношение.(Така че тия ояли се типове са толкова далеч от истинското християнство, колкото аз съм от луната).
85
15
 
46
 
! Отговори
Анатема преди 10 години
Дядо Нниколай Анатемосай ги политиците, те са врагове на хората.
84
17
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! Аз също се присъединявам към едно мнение по нагоре. Тая мантра за Боко Тиквата е ясна, само че истината е, че дядо владика е човек на БСП, близък приятел на Георги Гегов, на Бареков и цялата шайка измамници на прехода. Пък няма как да ми мрънкате, че България била такава и онакава, като през цялото време управляваха те, с малки изключения. Ако има проблем в България, той е един и винаги ще си остане този - израстъците на комунистическата партия и ДС.
83
14
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дядо Николай ти къде търсиш у политик съвест? Те такава нямат.
82
16
 
41
 
! Отговори
Гарабед преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Ти си болен .От колко време му е часовника и колата?Защо манипулираш?А сега да те видя как ще обясниш кога бяха спирани предавания по ТВ.Не защитавам Герб.Политици с морал?Ще *** умориш от смях.Приятен ден.
81
17
 
41
 
! Отговори
Гъбаря преди 10 години
БМВ 7-ца и една Еврейска измама..
80
18
 
46
 
! Отговори
до №95 преди 10 години
Надали църквата ще ни поведе срещу болшевизма!Какъвто ни е народа,такава ни е и църквата и то именно благодарение на народа!Оня горе на снимката е мразен от мнозина именно защото никога не е бил агент на ДС!Да ме прости Господ но разни там агенти на ДС като Патриарх Неофит и почившия митрополит Кирил минават за хора от народа именно защото са агенти на ДС!Пък и народа в БГ е един вярващ!Като чуе думичката Бог испада в панически страх и ужас а при думичката сатана си вика че това е наш човек!
79
9
 
37
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Бог не дава,всеки е част от първоизточника,без самосъзнане и поглед навътре,проблеми не се решават.
78
10
 
45
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Библията - книга на книгите е претърпяла най-много издания. Тя не е леко четиво и много малко са онези, които се наричат християни и са я прочели - а още по-малко онези, които са я разбрали. Тя не е четиво за онези, които ходят да палят свещи по църквите и да целуват ръка на попа. Тя е събрала вековечна мъдрост и носи познание, на онзи, който иска да вникне в написаното . На който не я е чел, препоръквам да започне от Книга на Еклесиаста или Проповедника, препоръчвам я най-вече на политиците.