Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина

Работодателите търсят хора с добра компетенция, заяви Мария Шишкова
6 авг 2013 21:07,
201
Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина
Снимка: Bulgaria On Air

"Проблемът с недостига на висококвалифицирани кадри в България продължава да съществува. Това обаче не се дължи на завишени изисквания от страна на работодателя", коментира в ефира на Bulgaria On Air Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria.

"В последните години се наблюдава нормализиране на критериите, по които се наемат кадрите. В сравнение с изискванията отпреди 15 години има завишение, защото се изравниха с тенденциите на глобалния пазар“, каза Шишкова.

Тя обясни, че най-важните компетенции, които се търсят, са гъвкавост и бързо учене. По думите й за компаниите от по-голяма необходимост са придобитите знания и умения от стажа до момента, отколкото наученото в университетите.

"Работодателите търсят хора с добра компетенция, а тя не означава само знанието, но и умението и отношението към средата", посочи Шишкова.

"Забелязваме една нова възможност в страната – на пазара се появяват много нови чуждестранни компании в различни сфери. Те налагат търсенето на разнообразни придобити компетенции“, каза още тя.

По думите й заплащането в страната не е високо и това привлича чуждите инвеститори, което ще доведе до насищане на пазара и уравновесяване на безработицата. "Очаквам скоро да започне да се понижава броят на хората без препитание", каза тя.

Шишкова посочи и основния приоритет за всеки един, търсещ работа - изучаването на чужд език, независимо в каква област се развива, а за младите – да започват стажове по време на обучението си за висше образование.

"Всеки един, който започва да търси работа след дипломирането си, ще е по-ограничен в доброто си професионално развитие. Стажантските програми са необходими, но не трябва да се въвежда задължително възнаграждение за стажантите, защото много фирми ще прекратят тази дейност“, каза тя.

Според нея е започнала една негативна за България тенденция: "В последните месеци, докато вниманието на всички е насочено към случващото се в страната, започна да се заражда една нова, засилваща се вълна от млади и не чак толкова млади хора, които отиват в чужбина“.

"Най-добрият начин да бъдат задържани кадрите е работодателите да успяват да разкрият пълния потенциал на всеки един, да се разкрие таланта му и да бъде назначен на подходящата позиция. Най-лесно е, ако се приеме, че във всеки един има скрит диамант", каза Шишкова.

Тя посочи, че социалните мрежи се използват максимално от консултантите за подбор на персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Bulgaria ON AIRМария Шишкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
32
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
И ако сте решили да емигрирате от Бг и избирате страна *** италия испания и гърция директно ги зачерквайте. Те от тези страни вече идват тук да живеят.
63
4
 
22
 
! Отговори
имигрант до 70 преди 10 години
Браво. Ей това е истината. Тъкмо гледах преди малко една бг циганга тук как излезе от скъп мерцедес и извади телефон за поне 400 паунда. Добре, че в Англия като цяло ги няма защото бъкел английски не говорят, а тук си никой без език. Мисълта ми беше, че *** е по-тарикат от нас щом заминават масово по чужбините
62
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"но не трябва да се въвежда задължително възнаграждение за стажантите, защото много фирми ще прекратят тази дейност". Госпожата живее в измерение десетилетие назад. Спокойно. Ще ви се съмне скоро. И за чиновнически заплати няма да има приходи.
61
2
 
18
 
! Отговори
пишман дипл.инж ктн преди 10 години
и мойта заплата е едни хиляди евра и ме носят роби в златана рикшаама като се събудих гледам пръстите ми на карака били в контакта
60
4
 
63
 
! Отговори
Електроинженер преди 10 години
До tt2 Да правиш бизнес в България е самоубийство за хора които не са научени да лъжат и крадат. Аз имах в България магазин за GSM-и ама двама с пушки влязоха и ме обраха до шушка. Имах зали с ротативки но трябваше половината от приходите да давам на данъчните та не ми оставаха пари да си плащам акцизите. Имах обществена пералня и перях 16 хотела но не си плащаха. Сега работя в чужбина като електроинжинер в петролна фирма за над 6000 ? /месец и си гледам кефа. Заплатата идва като по часовник.
59
2
 
4
 
! Отговори
roko преди 10 години
Do 4. Za takiva zaplati triabva da se RABOTI .
58
1
 
18
 
! Отговори
Димитър Бранков преди 10 години
Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков над 60% от заетостта в България е в професии с ниска квалификация - строителство, търговия, услуги, охранителна дейност. И над 30% от работните места са заети от хора с по-висока квалификация от необходимата.
57
2
 
53
 
! Отговори
tarikat преди 10 години
Стаж - безплатна работна ръка за фирмите. Само пълен *** би карал ''стаж'' (експлоатиране) в коя да е фирма. Квалифицирани кадри има и винаги е имало в България, но те няма да ви работят за без пари (те за това са и квалифицирани и интелигентни все пак) - щом имате европейски изисквания, ще давате европейски заплати, ако не ще стоим навън!
56
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто спрете да им работите без пари. Фирмата била на загуба пък купуват нови джипове, апартаменти и любовници издържат. Това си е тяхна работа, а вашата - спирате работа и това е. Лошото е, че сме андрешковци и веднага някой друг "недоволен" ще хукне за вашото място. Манталитет трудно се променя.
55
8
 
4
 
! Отговори
do 61 преди 10 години
айде стига сте писали глупости да подлъгвате напразно хората, бе! Мойта заплата е 19 000 евро, ***!
54
2
 
8
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
50искаш да кажеш, че можеш да работиш само като проектант??? Не, не ценя това, което някой нарича бизнес в България - стремя се да работя за себе си и да съм независим.
53
2
 
8
 
! Отговори
фен преди 10 години
Опа асЩеркати да не ядрен физик работещ в Иран, или ни мажеш ските.
52
1
 
7
 
! Отговори
еволюция на интелект преди 10 години
и о чудо кенефът се превърна в клозет клозетът в нужник
51
11
 
13
 
! Отговори
преди 10 години
дъщеря ми е в Германия и брутната и заплата за миналият месец е 9 000 евро,но е завършила там,не в БГ
50
3
 
61
 
! Отговори
Долу БСП преди 10 години
Всички имаме вина за състоянието на България, когато работим без пари и си траем, когато колегата се скатава и краде от фирмата и си траем. Когато взимаме поръчки на по-ниски цени за да прекараме конкурентна фирма ! Когато нямаме достойнство да поискаме заплащане за извънреден труд. Когато даваме 20 лв на катаджияКогато политиците измислят такси и данъци ,които ни съсипват и си траем. Когато вдигат акциза на горивата , въпреки че цените са непосилни за нас и си траем !! Съдбата на трайчовците
49
14
 
6
 
! Отговори
фен преди 10 години
Абе я да хвшат терминал 1 като не си уважават домът и не милеят за него ВЪН.
48
4
 
3
 
! Отговори
gola voda преди 10 години
Na6ite injineri sa samo knijni plahove, kade sa napravili 1 den staj po spezialnostta dokato sa u4eli s izklju4enie na IT spezialistite i korabnite mehanizi i el tehnizi?
47
2
 
8
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина--------------Тази вълна дето се задава е доста малка,защото е съставена само от политици и бизнесмени и те няма да отидат а ще летят със шут за натам ,г-жо Фидосова номер2.
46
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре де ама тези приказки сме ги чували вече десетилетия и резултата е 0 и клони към 0 през следващата соц. петилетка. Празни приказки, високопарни думи и никакво развитие почти от 1944 г. Висококвалифицирани кадри има, но не искат да работят по 9-10 часа на ден и поне през събота за 500-600 лв. Иб.ете си майката ще си гледам домати на село ама нема да ви бачкам за да ми карате бентлита и да ме ибавате с тия смешни заплати!
45
5
 
0
 
! Отговори
do kak преди 10 години
Emi grabvai si bagaja i otivai v kitai, za6toto te zavzeha pazara, kolko 6te polu4ava6 ne znam ( prigotvi se za min.14 4asov rab den), no pone 6te ima6 rabota