Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина

Работодателите търсят хора с добра компетенция, заяви Мария Шишкова
6 авг 2013 21:07,
201
Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина
Снимка: Bulgaria On Air

"Проблемът с недостига на висококвалифицирани кадри в България продължава да съществува. Това обаче не се дължи на завишени изисквания от страна на работодателя", коментира в ефира на Bulgaria On Air Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria.

"В последните години се наблюдава нормализиране на критериите, по които се наемат кадрите. В сравнение с изискванията отпреди 15 години има завишение, защото се изравниха с тенденциите на глобалния пазар“, каза Шишкова.

Тя обясни, че най-важните компетенции, които се търсят, са гъвкавост и бързо учене. По думите й за компаниите от по-голяма необходимост са придобитите знания и умения от стажа до момента, отколкото наученото в университетите.

"Работодателите търсят хора с добра компетенция, а тя не означава само знанието, но и умението и отношението към средата", посочи Шишкова.

"Забелязваме една нова възможност в страната – на пазара се появяват много нови чуждестранни компании в различни сфери. Те налагат търсенето на разнообразни придобити компетенции“, каза още тя.

По думите й заплащането в страната не е високо и това привлича чуждите инвеститори, което ще доведе до насищане на пазара и уравновесяване на безработицата. "Очаквам скоро да започне да се понижава броят на хората без препитание", каза тя.

Шишкова посочи и основния приоритет за всеки един, търсещ работа - изучаването на чужд език, независимо в каква област се развива, а за младите – да започват стажове по време на обучението си за висше образование.

"Всеки един, който започва да търси работа след дипломирането си, ще е по-ограничен в доброто си професионално развитие. Стажантските програми са необходими, но не трябва да се въвежда задължително възнаграждение за стажантите, защото много фирми ще прекратят тази дейност“, каза тя.

Според нея е започнала една негативна за България тенденция: "В последните месеци, докато вниманието на всички е насочено към случващото се в страната, започна да се заражда една нова, засилваща се вълна от млади и не чак толкова млади хора, които отиват в чужбина“.

"Най-добрият начин да бъдат задържани кадрите е работодателите да успяват да разкрият пълния потенциал на всеки един, да се разкрие таланта му и да бъде назначен на подходящата позиция. Най-лесно е, ако се приеме, че във всеки един има скрит диамант", каза Шишкова.

Тя посочи, че социалните мрежи се използват максимално от консултантите за подбор на персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Bulgaria ON AIRМария Шишкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
39
 
! Отговори
До 86 преди 10 години
Затова бързаме да се махнем, скоро самото българско правителство ще претендира да затворят границите за Българи. Не забелязвате ли, че не правят никакви постъпи за падане на визите към америка и за отпадане на повечето забрани за работа в ЕС. На българските политици не е изгодно да могат да работят бългрите в чужбина.
83
2
 
44
 
! Отговори
дО 91 преди 10 години
Гнус ме е и от ВСИЧКИ политици ,които си мислят , че като имат достатъчно пари са много над гнустната действителност която създадоха. Не виждат ,че като излязат от вратата на жилището си и те са нагазили до шия. Аз съм една от тези дето живея сравнително добре, на 39 години сме, детето ми учи в платена градина и преди точно един месец решихме, че независимо от всичко се изнасяме. Септември се махаме. Този див фолк в манталитета на хората, и абсолютната липса на идея за излизане от простотията н
82
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради подобни безмозъчни твари, дето слагат минуси на 91 ще се скапвате в България. Скоро ще си ядете ноктите *** долни. Толкова сте смотани и ***, че не знам как успявате да вдишвате въздух без някой да ви командва.... приемете го, за нищо не ставате, само да броите стотинките за поредното пластмасово шише евтина бира. Червеи долни, скапвайте се!
81
1
 
3
 
! Отговори
3goro преди 10 години
8.Координационен център за информационни, комуникационни и управленски технологииИнформация за Координационен център за информационни, комуникационни и управленски технологии. ......Много сериозно звучи9.Национална служба по зърното и фуражитеСпециализирана административна структура към министъра на земеделието и горите. 10.Националната служба за растителна защита /НСРЗ/Специализиран орган на Министерство на земеделието и горите.
80
1
 
5
 
! Отговори
3goro преди 10 години
5.Национална служба за съвети в земеделиетоПредоставя на земеделските производители актуална информация, специализирани съвети и консултации. 6.Агенция по обществени поръчкиПриоритет на Агенцията е да осигури ефективност на системата за обществени поръчки в България. 7.Изпълнителна агенция Железопътна администрацияУпражнява регулативни функции в областта на железопътния транспорт. И още стотици знайни и незнайни държавни чиновници ......
79
1
 
6
 
! Отговори
3goro преди 10 години
1.Държавна агенция за българите в чужбинаОсъществява политиката на държавата спрямо българите и техните общности по света. 2.Агенция за финансово разунаванеСъбира, проучва и анализира информация, свързана със съмнение за изпиране на пари. 3.Българска агенция за експортно застрахованеСъдейства за развитието на българския износ и реализацията на българска продукция. 4.Комисия по образованието и наукатаДокументи и информация за дейността на институцията. Какво ли работят ? На кой се отчитат
78
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
91, споко, сега орешарски ще оправи бъркотиите на мутро-тиквата и отново ще потекат реки от мед и масло както при предишната тройна коалиция.
77
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно сте подбрали заглавието, днес.бг. От цялото интервю това ли е най-важното? Щото аз виждам други по-важни неща.Медиите са един от основните фактори за негативното отношение на българите към заобикалящия ги свят. Може денят ти да е хубав, но си купуваш вестник и четеш, че няма пари, че стават убийства и не знам си кво. През комунизма имаше едно хубаво нещо и това беше контролът над медиите - всички негативни неща минаваха някак си на заден фон.. а сега стоят на първа страница.
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Napuskaite Kloakata barzo
75
3
 
39
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Какви висококвалифицирани кадри бе госпожо тук най- важното условие за да те наемат е да работиш до припадък за без пари. NO THANKS
74
2
 
44
 
! Отговори
Kaka преди 10 години
Когато ми осигурите заплатата, която получавам в Канада, за същата работа, която съм работила и в България, бих помислила да се върна. Но само помислила...:)
73
2
 
47
 
! Отговори
3goro преди 10 години
То хубаво се заражда нова вълна от българи, които отиват в чужбина ,обаче кой ще храни 230 000 държавни служители, 300 000 безработни , 500 000 *** и 1 600 000 милиона пенсионери 1,7 милиона работещи ли (200 хиляди са на минимална работна заплата) ? Мисията невъзможна !!!!Цифрите са близки до реалните !
72
9
 
16
 
! Отговори
Г преди 10 години
Обичам да чета *** статий, които са мн далеч от реалния свят. Само с отварянето на сайт за работа, става ясно, че единствената промяна е, че вече никой не посочва дори и заплащането ... за 500 лева да си го работят те. В чужбина може да миеш чиний, но поне ще е за 2000 лева, а не за 400!
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментар 70 за живота на електроинженера го приемете като аксиома за ситуацията в БГ. Приказките за предприемчивите ги оставете за децата в предучилищна възраст
70
1
 
17
 
! Отговори
Друг имигрант преди 10 години
До имигрантИ аз печеля в Гърция и си ги харча в България ! Обратното ......не става !
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До do 61 uuuufffff ti pa ne moje6 da pi6e6 ,mi zabravil si 00 ,pisal si 19 000
68
2
 
38
 
! Отговори
ЧР преди 10 години
И стига с тия глупости, че не сме работили достатъчно. Важна е принадената стойност на продукта, а за това трябва наука и технологии. Не е въпроса в това, бай Иван колко бързо си мърда ръцете на поточната линия. Иначе, добивната индустрия е песен, но продажните ни политици я харизаха, така че отникъде нищо... Бягайте!
67
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези които са напуснали България да не се дуят с големи заплати.....емигрантите навсякъде по света са прецакани.....ако в България си работил без пари ти и в чужбина ще взимаш по-малко от други на същата позиция...Да след 10-20 години ще си по-добре, но това е с помощта на други хора, които са се борили за по-добро заплащане на труда. И кръв е пролята, с мрънкане само не става......никой пари лесно не дава !!!! Ако искате нормален живот в България работете и се борете !
66
6
 
45
 
! Отговори
ЧР преди 10 години
Международните компании дават по-ниски заплати и от българските. Започнах като ЧР мениджър в такава - извържах 5 месеца. Не знам от алчност ли или наистина е борба за оцеляване, но бюджетите за заплати бяха твърди и неизпълними. Такива фирми имат постоянно обяви, защото никого не могат да привлекат. На всичкото отгоре си придават важности като за световно. Така че, който разчита на инвеститорите, да знае, че за тях сме Бангладеш. Ако искате европейско отношение, мястото е в Европа, не тук.
65
1
 
3
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До do 6119к на година?