КЗК отмени поръчка за медицински изделия за кръв

Комисията върна и решение на зам.-министър на отбраната
0
КЗК отмени поръчка за медицински изделия за кръв
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ отмени класирането в обществена поръчка за доставка на медицински изделия за вземане, изследване и съхраняване на кръв и кръвни съставки, съобщиха от пресцентъра на комисията.

КЗК е отменила като незаконосъобразно решение на директора на Националния център по трансфузионна хематология за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет "Периодични доставки на медицински изделия, включително ин-витро диагностични изделия за вземане, диагностициране, преработване и съхраняване на кръв и кръвни съставки, групирани по 51 обособени позиции за нуждите на НЦТХ-София и четирите ЦТХ в страната (РЦТХ-Пловдив, РЦТХ-Стара Загора, РЦТХ-Варна и РЦТХ-Плевен)", в частта по обособени позиции номер 2 и номер 4, по жалбата на "ПИ КЕЙ САЙЪНТИФИК" ЕООД.

Производството е установило, че при назначаване на оценителната комисия е нарушена една от разпоредбите на Закона за обществените поръчки, като включеният външен експерт - юрист, не притежава съответната квалификация съобразно предмета на обществената поръчка.

При определяне на членове на своя помощен орган възложителят трябва да се съобрази с обекта и сложността на обществената поръчка, като включи компетентни лица за съответната дейност, с необходимите знания и практически опит.

Комисията връща процедурата на етап повторно назначаване на помощен орган при съобразяване с разпоредбите на ЗОП.

КЗК е отменила още като незаконосъобразно решение на заместник-министър на отбраната за класиране на участниците и избор на изпълнител в ограничена по вид процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Ремонт, поддръжка на ISDN/IP автоматични телефонни централи (АТЦ) на Министерството на отбраната БА", в частта по първа и трета обособени позиции, във връзка с жалбите на тримата жалбоподатели - "ИТА Инженеринг" ООД, "Eнтърпрайз Комюникейшънс Груп" ООД и "Теко" АД.

Проучването установило, че ценовите предложения на класираните на първо място участници по обособени позиции номер 1 и 3 не отговарят на изискванията на документацията за участие, тъй като съдържат нулеви стойности за дейности по показател "Аварийно техническо обслужване на място", които са определени като възмездни.

КЗК приема за основателно възражението на тримата жалбоподатели, че предлагането на нулеви стойности по тези дейности противоречи на клаузите на проектодоговора, който няма обща цена за изпълнение на целия предмет на обществената поръчка.

Извършените отделни видове услуги се фактурират и заплащат поотделно, както и са предмет на отделните приложения към договора.

Комисията връща процедурата на етап ново разглеждане на ценовите предложения на участниците по обособени позиции 1 и 3, при стриктно спазване на указанията в решението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари