С регистър вкарват родния зарзават в големите вериги

Готвят и наредба за контрол на вноса на селскостопанска продукция
Обновена: 17 авг 2013 13:37 | 17 авг 2013 13:31,
61
С регистър вкарват родния зарзават в големите вериги
Това лято родни производители изсипваха домати в знак на недоволство от ниските изкупни цени. Снимка: архив, Булфото

Нужен е електронен регистър на зеленчукопроизводителите, защото веригите искат да изкупуват българска продукция, но тя трябва да бъде в срокове, определени количества и опаковка. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

По думите му в момента не се знае на какви площи какви количества и какви зеленчуци се произвеждат, както и в какви срокове могат да се доставят до съответните вериги. Тук не става въпрос за облагане с данъци на зеленчукопроизводителите, понеже те се страхуват от това, по-скоро го правим, за да имаме представа какво количество се произвежда, обясни министърът.

По думите му това е необходимо, за да може продукцията да се предлага на веригите и за износ на чужди пазари. В никакъв случай министерството няма да бъде посредник, уточни Греков.

В земеделското министерствосе създава нова дирекция за анализ, контрол и планиране на продукцията на българските производители на пазара.

Вписването в регистъра, който трябва да е готов до 1 октомври, ще бъде безплатно. Това ще става в областните дирекции по земеделие, каза Греков.

Министърът съобщи, че се подготвя наредба за контрол на вноса на селскостопанска продукция. Не става въпрос за тарифи и митнически ограничения, а по-скоро документацията за произход и качество, защото сме свидетели, че голяма част от вносната продукция е евтина, но не и качествена, обясни Греков.

Министърът бе в Пловдив, за да открие пазар на българските производители от района, който ползва безплатно инфраструктурата на голяма търговска верига на Околовръстния път. Още първия месец след встъпването ми в длъжност направих срещи с всички вериги, надявам се, че и другите ще реагират, каза Греков. По думите му те са отворени към българските производители, "но за съжаление повечето зеленчукопроизводители не отговарят на условията както за качеството, така и за опаковки". Според министъра подобни обекти ще позволят да се избегнат надценките на прекупвачите.

Предвидил съм срещи с кметове на големи населени места, с които ще обсъдим възможностите на пазарите да бъдат отделени сергии, за да могат зеленчукопроизводителите сами да предлагат стоката си, каза още Греков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: регистързеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До потребител: Защото внасят евтини домати отвън, на митницата ги внасят без високи такси, а на родните производители им купуват стоката на безценица. Родните производители нямат печалба и за да наваксат с количеството на продукцията опорочават качеството.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАСИЛЕНИ ТАРИФИ НА ВНОС ОТ ЧУЖБИНА И ТАВАН НА ЦЕНИТЕ ПО МАГАЗИНИТЕ - ТОВА Е НАЧИНА. ЩЕ ГИ КАРАМЕ ДА ИЗКУПУВАТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ И ДА НЕ НИ ГИ ПРОДАВАТ СКЪПО.
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях в Кюстендил и си купих стрaшни домaти,aмa СТРAШНИ бългaрски розов домaт нa 1,30лв. килото, предстaвяте ли си,a в София 4,00 лв. кг. и то по-зле кaто кaчество.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на днешната власт!!! Ако направят тези стъпки ще се ограничат проблемите с вътрешнообщностните доставки.
26
1
 
9
 
! Отговори
titoti преди 10 години
Що ревете бре?Без извинение ..*а му мамата на родното производство. Ама така трябва да е, нали сме член на ЕС. Демек ще ядем каквото те ни дават и ще слушкаме.Друг е въпроса, че нашите политици / червени, сини, ПЕНБЕНИ / през оная им работа.Важното е те да се напапкат.
25
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
"Направих среща с всички вериги" .Греков разбира ли за какво иде реч?
24
3
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Между другото аз постоянно съм на 20 км от София, ако не възразяваш.
23
5
 
4
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До чичо пейоКакъв БЛОК, бе?:)))На пазара има всякакви домати.
22
2
 
11
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
аллллоо шопа стига лъжи че носа ти вече оре замята-я мръдни 20 километра от софия и виж пазарите,ама тия същите производители до софиииския пазар не стигат...... не е въпрос за цена ,а за изкусвено наложен блок за нашето производство
21
6
 
6
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
А досега на кого е било забранено да си купува български домати?
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО !!!!!!САМО БЪЛГАРСКИ ЗАРЗАВАТ.НЯМА ПО -ХУБАВ ОТ НАШИЯ ЗАРЗАВАТ.ПРЕДИ ГОДИНИ ИЗНАСЯХМЕ ЗА КАДЕ ЛИ НЕ.ДА ЖИВНАТ МАЛКО СЕЛСКОСТОПАНСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.АЗ СИ КУПУВАМ САМО ТАКЪВ.
19
4
 
5
 
! Отговори
Иване, преди 10 години
колко да е квотата? Някъде към 99% български продукти оправя ли те? Със субсидия, двойна цена спрямо вносния и без данък печалба? А да - и никакви касови бележки, отчетност и други правила, които всички нормални стопански субекти трябва да спазват. Понеже друго си е българското!
18
7
 
4
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
В земеделското министерствосе създава нова дирекция за анализ, контрол и планиране на продукцията на българските производители на пазара.------ Предпоставка за пари в плик. А като сбъркят с планирането, какви ще са наказанията?
17
6
 
3
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Министърът бе в Пловдив, за да открие пазар на българските производители от района, който ползва безплатно инфраструктурата на голяма търговска верига на Околовръстния път-------Моооляяяя?Като е безплатно, министърът каква заслуга има и защо открива той?
16
3
 
15
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
Ей заради такива като 17 няма да се оправи България... Философи, ама дървени... Няма как да се забрани внос изцяло, но пък могат да се наложат квоти, ама ти сигурно не си чувал за това... Това се прави с цел за да се защитят националните интереси, производители и техния бизнес. Не ми говори за качество, защото ако сравняваме като цяло зеленчуци и плодове, то българската продукция е в пъти по-добра от тази, която ти вкарват отвън и която ти така стремглаво защитаваш, ама без покритие....
15
20
 
7
 
! Отговори
...и като как .... преди 10 години
...ЩЕ ЗАБРАНИТЕ НА ХОРАТА ДА КУПУВАТ ГРЪЦКИ И ТУРСКИ ДОМАТИ , ПИТАМ АЗ?И КАК....ЩЕ МЕ УБЕДИТЕ ДА КУПУВАМ СКЪПИТЕ БЪЛГАРСКИ ДОМАТИ...ПРЕД ЕВТИНИТЕ ВНОСНИ ??!!!С министерско постановление или с ПАРТИЙНО ПОРЪЧЕНИЕ НА БКП !?????/...и на мене агнешкото ми е най-вкусно , ама струва скъпо!!!/НЕКОИ ХОРА ТУКА МАЙ ЖИВЕЯТ ОЩЕ В 50-те години на МИНАЛИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЕРИОД!ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НАШИ , ИМАТ ОЩЕ ХЛЕБ ДА ЯДАТ , ДОКАТО СТИГНАТ ЗАПАДНОТО КАЧЕСТВО...ПА И КОЛИЧЕСТВОТО АКО ЩЕШ...!
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това лято наводниха пазарите с розови домати. Розовите домати са 100% български и са на 80 стотинки до лев. Нека им е на прекупвачите. Вкъщи се яде само розов домат. Розовия домат няма как да е вносен. Запомнете го това.
13
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
абе с какви вериги да преговаря. общините да дават места и за бълг производители да са. така е по цял свят . Насред Лозана всяка събота и неделя затварят площада и местни производители на зел, сирена и прочие продават, и по евтино от веригите и по био...Западните вериги нямат интерес те гредат най евтино за да го продадат най скъпо. Вообще не им дреме ,колко нитрати има в пакетираните краставици.
12
1
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
До KOSTAS LINKE"ОТ ГЪРЦИЯ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ЗАБРАНИТЕ...АКО НЯКОИ БЪЛГАРСКИ ЧИНОВНИК СЕ НАПРАВИ НА СМЕЛ И ОГРАНИЧИ ПРАВОТО НА ГРЪЦКИТЕ СТОКИ....ЩЕ ПОКАНИМ ЛЮБЕЗНО БЪЛГАРИЯ В СЪДА ПО ТЪРГОВСКО ПРАВО, И ЩЕ Я ОСЪДИМ ПО ТОЛКОВА, ПО КОЛКОТО ГЪРЦИ ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ." -МНОГО СИ НАГЪЛ ДРУЖЕ - МОЖЕ ДА НЕ КУПУВАМЕ ГРЪЦКИТЕ СТОКИ ПРЕДЛАГАНИ В МАГАЗИНИТЕ НИ!
11
3
 
10
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Как забогатяваме, след като всяка последните 23 години имаме отрицателно салдо от близо 2 млрд. EUR (или общо 46 милиарда евро). За бедна държава като нашата това е огромна сума. Към това като добавим и помощите за ***, възлизащи 3 милиарда годишно, тогава добавяме още 69 млрд. евро. Това всичко се равнява на 115 млрд. евро или 1/3 от парите които гърците са получили като заем да се пъчат, че с богаташи.Това е така, защото позволяваме на БСП и ДПС да ни управляват през всичките тези години.