С регистър вкарват родния зарзават в големите вериги

Готвят и наредба за контрол на вноса на селскостопанска продукция
Обновена: 17 авг 2013 13:37 | 17 авг 2013 13:31,
61
С регистър вкарват родния зарзават в големите вериги
Това лято родни производители изсипваха домати в знак на недоволство от ниските изкупни цени. Снимка: архив, Булфото

Нужен е електронен регистър на зеленчукопроизводителите, защото веригите искат да изкупуват българска продукция, но тя трябва да бъде в срокове, определени количества и опаковка. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

По думите му в момента не се знае на какви площи какви количества и какви зеленчуци се произвеждат, както и в какви срокове могат да се доставят до съответните вериги. Тук не става въпрос за облагане с данъци на зеленчукопроизводителите, понеже те се страхуват от това, по-скоро го правим, за да имаме представа какво количество се произвежда, обясни министърът.

По думите му това е необходимо, за да може продукцията да се предлага на веригите и за износ на чужди пазари. В никакъв случай министерството няма да бъде посредник, уточни Греков.

В земеделското министерствосе създава нова дирекция за анализ, контрол и планиране на продукцията на българските производители на пазара.

Вписването в регистъра, който трябва да е готов до 1 октомври, ще бъде безплатно. Това ще става в областните дирекции по земеделие, каза Греков.

Министърът съобщи, че се подготвя наредба за контрол на вноса на селскостопанска продукция. Не става въпрос за тарифи и митнически ограничения, а по-скоро документацията за произход и качество, защото сме свидетели, че голяма част от вносната продукция е евтина, но не и качествена, обясни Греков.

Министърът бе в Пловдив, за да открие пазар на българските производители от района, който ползва безплатно инфраструктурата на голяма търговска верига на Околовръстния път. Още първия месец след встъпването ми в длъжност направих срещи с всички вериги, надявам се, че и другите ще реагират, каза Греков. По думите му те са отворени към българските производители, "но за съжаление повечето зеленчукопроизводители не отговарят на условията както за качеството, така и за опаковки". Според министъра подобни обекти ще позволят да се избегнат надценките на прекупвачите.

Предвидил съм срещи с кметове на големи населени места, с които ще обсъдим възможностите на пазарите да бъдат отделени сергии, за да могат зеленчукопроизводителите сами да предлагат стоката си, каза още Греков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: регистързеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
Някъде по-надолу преди 10 години
имаше твърдение, че този министър и Миро Мършата били различни-различни друг път! И двамата гледат да си вземат заплатка, рушвет или там каквато далавера си отворят, но не искат да приучат нашите производители на ред и дисциплина. Безплатно това, безплатно онова за фермерите, ама безплатно, защото данъкоплатецът го е платил вече. И този с дебелия врат и мозък на кокошка си мисли, че е велик.
9
2
 
13
 
! Отговори
ганю балкански преди 10 години
трябва да си доста зле осведомен доста да се мразиш и да не си уважаваш поне малко здравето и самия себе си за да купуваш плодове и зеленчуци от хранителни вериги!
8
2
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
На 28.07.13 си купих домати от Промаркет в Халите с вкус на химикалиизхвърлих ги. На въпроса дали са български ми отговориха - ДА. Много се съмнявам че бяха български. Веригите магазини предпочитат да внасят големи количества евтин и некачествен продукт.
7
3
 
24
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До потребителЗащото вече сортовете са други, пръсканията и болестите други, въздуха и водата не са както преди 20-30 години - затова вкусът се променя!Иначе БРАВО -най-после трезвомислеещ и съпричастем министър на земеделието, а не мазник като Миро - недоразумение в политиката и в земеделието-бизнесмутромен.
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не ме наема на работа и ми плаща заплатата само защото съм българин. Плащат ми за работа, за знания и умения. така че бълг. производители трябва да предлагат качествена продукция, а не да разчитата само на това , че е българско
5
10
 
24
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Така е. Мен произходът не ме интересува- купувам по-вкусното, дори и да е полско. Това че е българско не значи по-качествено. В редица случаи бълг.производителите злоупотребяват- продават скъпи ***, с надеждата да го предпочетем защото е родно и едва ли не а приори по-добро. Пред месец купих бълг. ягоди- вкус за пет пари нямаха, а гръцките- едни сладки, сочни. Е, аз не пазарувам по национален признак- не намирам парите на пътя, че да ги хвърлям за ***.
4
1
 
13
 
! Отговори
do веско02 преди 10 години
Ами написано е- не са обявявали официално от страх да не плащат данъци хахахаха, искали са чиста печалба. относно македонските и турските зеленчуци и плодове- ЕС има договор с тях за безмитен внос на плодове и зеленчуци. Колкото и да искаме да ги обложим с данък, не става.За гръцките- те са в ЕС,не може да има внос с мита. Проблемът е,че пестицидите тук са много скъпи, за разлика от Гърция например, защото у нас вносът им е монополизиран от гръцки фирми и това оскъпява донякъде продукцията
3
15
 
13
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
А така!Направете в министерството една дирекция, една инспекция,я някое отделче за НАШИ ХОРА!Щото 250 000 работни места трябва да открива правителството!
2
4
 
28
 
! Отговори
потребител преди 10 години
Аз пък питам друго - Защо доматите от Полша са по-хубави на вкус от нашенските. Тази година български домати (изключвам по-скъпите розови), които съм купувал са кофти, с некакви твърди зелении във вътрешността, направо отврат.Последната седмица ядох полски домати и всичките бяха хубави от българските?Искам да консумирам български домати, ама да са качествени, а не да ни пробутват ***!
1
5
 
34
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Как турци,гърци и македонци знаят как да вкарат стока в магазин,а нашите не разбрали.