Бежанци у нас гладуват, ходят още по джапанки

БЧК: Дарявайте дрехи, обувки, играчки
Обновена: 27 сеп 2013 19:01 | 27 сеп 2013 15:20, Камелия Цветанова
195
Бежанци у нас гладуват, ходят още по джапанки
Сирийски бежанци в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

Бежанците, настанени в софийските квартали "Враждебна" и "Военна рампа", както и в центъра в Елхово, са в изключително тежко положение, няма какво да ядат, а една част от децата все още са по джапанки. За това алармира председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от БТА.

Той съобщи, че хуманитарната организация е помолила за финансова помощ Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) в Женева.

Поисканата помощ е за най-уязвимата група, която наброява 2000 души от общия брой бежанци, търсещи убежище у нас.

Още по темата
Има нужда основно от вода, храна, хигиенни средства, нехранителна помощ - одеяла, чаршафи, обувки, дрехи, памперси за деца.

БЧК ще деблокира от своите резерви комплекти за 1000 души за бежанците, настанени в домовете във Враждебна и Военна рампа, съобщи още Христо Григоров.

Комплектите включват одеяла, чаршафи, възглавници и други. Отделно от това, ще бъдат отпуснати хигиенни материали, памперси, играчки и други необходими вещи за триста деца.

Към момента в центровете за бежанци в страната са настанени 4798 бежанци, а до достигане на абсолютния максимум остават 202 души. Предвид темпото на навлизане на бежанците в страната този максимум ще бъде запълнен за два дни, коментира председателят на БЧК.

От организацията отново апелираха всеки да прояви човечност и да подаде ръка на бежанците, една част от които майки с малки деца, принудени да напуснат домовете си, като се включи в националната благотворителна кампания.

Досега по банковата сметка на кампанията са набрани 5612 лв., като с близо 3000 лв. от тях са купени хранителни продукти за бежанците, настанени в центъра в кв."Враждебна".

Те апелираха към фирмите за детски дрехи, обувки и други принадлежности да дарят, каквото могат, защото част от децата нямат дрехи.

Голяма е нуждата и от общински жилища за хората, придобили статут на бежанци, като от БЧК нееднократно са отправяли молба към Столична община за това.

Председателят на БЧК съобщи, че араби, завършили у нас медицина, са предложили доброволно да отидат на границата, за да помагат на своите сънародници. В разговори с бежанците повече от две-трети от тях твърдят, че искат да се върнат в родината си, каза още Григоров.

От БЧК в момента работят за отпечатването на информационни материали на арабски и на английски език, за да знаят бежанците къде и към кого да адресират своите нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
38
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Ами те и много българи ходят така,ама никой не им праща помощи.
153
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как е тръгнало скоро България ще е провинция на Сирия
152
2
 
45
 
! Отговори
juju преди 10 години
ами купете им ла-косте адидас пума .....а нашите пенсионери с *** и ***
151
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че да ги приютяват американците.Нали те забъркаха тая каша.Или за тях петрола-за нас бежанците.Е,не може да се отрече.Мислят за нас новите ни братя.Нали се оплакваме от демографскатра криза.Ето ти хора колкото щеш,а като прибавим и ***(извинявам се-ромите)с тяхната плодовитост и станахме територия за чудо и приказ.Баш по американски.
150
0
 
19
 
! Отговори
СТАНЧО преди 10 години
А бе хора, дайте да излезем да протестираме!?? Дайте един път като хората да ходеме да ги замеряме тия *** в парламента.Не е майтап това което се случва с тези сирийци, нигерийци, сомалийци....България е държавата в Европа и света с най много *** на глава то населението! Не можем да си позволим още *** и ***, араби, а както знаете турците са доста и ще се съюзът с арабеските рано или късно......
149
5
 
9
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Пускайте бежанците на гроздобера, бе!Старите работници по селата измряха!Айде, че *** почнаха да крадат грозде!
148
5
 
1
 
! Отговори
do Sofiqnec преди 10 години
Za kakvo zapazvane na etnosa stava vapros be shope, ti si edin ot nadnicharite koito goni kompetetnite Balgari ot toq sait !!!
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Balgaria da bese gi davala tezi pomosti na naroda si i tezi pari stese da e stabilna a ne swga da mu hraniat teroristi v nasta darjava nali sa musulmani zasto ne ostanat v turcia?
146
1
 
27
 
! Отговори
Apokalypto преди 10 години
НИЕ СМЕ В ТОЛКОВА ПРЕКРАСНО ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ СИ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА ИЗХРАНВАМЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНО СИРИЙЦИ ?? ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО БЪЛГРАРИ ГЛАДУВАТ И СЕ ЧУДЯТ НА КЪДЕ ДА ПОЕМАТ?? ТЪПАНАРЩИНА !!!
145
1
 
7
 
! Отговори
ГаньоЕмигранта преди 10 години
Ако това е някой "нов план за европеизиране" на България, НЕ БЛАГОДАРЯ! Цяла Европа е станала кафяво-черна и се убива бялата нация като цяло. Нека ние поне в БЪЛГАРИЯ не допускаме това. Газ и *** за всичко освен нас С НАМИ БОГЪ
144
3
 
3
 
! Отговори
do Zlapametna put*ka преди 10 години
Ako iskash dasi smenim rolite , ti se zapishi kam soziqlni ot 35 lv!!! Pak az da rabotq na tvo e mqsto ot zaplata 800lv!!!
143
5
 
12
 
! Отговори
Сириец преди 10 години
Голям глад тука бе, да няхме си седяли на *** в Сирия
142
3
 
14
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Да са мислели преди да избягат при нас. И като не им харесва - да заминават в братската им Турция. Или пък в Албания.
141
4
 
19
 
! Отговори
Жан преди 10 години
Гъзодавско правителство !!! Настаниха в съседство(София, Орландовци) чернокожи сирийси. Те опънаха връвчици по отсрещните огради на улицата и си проснаха 10м. платове(потури?), образуваха *** от чехли, опаковки, огризки. Върнаха топлия хляб, който им докараха, нечиста храна, и изискваха техния си - пити без мая. Ако аз съм прегладнял, ще ям от техния хлаб, но те - не. А може-би не са прегладнели ? Сигнализирахте за неуместен коментар
140
2
 
15
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Аз пък очаквам друго нещо...нашите катуни като надушат цялата далавера ще започнат масово да "губят" документи и да се представят за бежанци от сирия. Голям купон - жената взима социалните за чаавета, мъжът взима помощ за бежанец. Голяма далавера. Тюх, бре. Що не се родих ***. И кой плаща цялата история? Ха честито, българино, дупе да ти е яко.
139
1
 
16
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Дрискалина Георгиева се ВЪЗПРИЕМА в позицията голям политик и общественик.Тази сутрин като я гледах как защитава НЕ пинтересите на Гражданското общество в БГ ,а интересите на РАБОТОДАТЕЛИТЕ СИ,съвсем се скапаха надеждите ми тя да е КАЧЕСТВЕН ПРОВОДНИК и ГОВОРИТЕЛ на някакъв Български интерес.Тя (като Кунева) е поредният добре платен,зомбиран от позицията си , чиновник на ЕС.
138
2
 
12
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Абе преди това нали писахте ,че те всичките идвали тук с по 15-20 хиляди евро ??За какви помощи говорите тогава ???От нас ,които и 5 лева нямаме излишни ли ???
137
5
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Еми да *** гадините, тхака е по-вероятно да им им спрат помощите на тия кръвопийци.
136
5
 
12
 
! Отговори
TS преди 10 години
До XXLМного вярно си го казал. В тяхната религия няма толерантност към другите. Няма да им мигне окото утре да ви теглят ножа, да ви изнасилят жената/дъщерята, след това и на тях да теглят ножа. За подобни действия им се обещава Рая.
135
5
 
9
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До ТS 147Приятелю, ако беше прочел мненията ми от първите страници, щеше да ти е ясно че аз раздавам на пенсионери, вдовици с деца, и семейства които са на възраст на децата ми. Подарявам на българи. Те имат нужда. Тарамбуките не ме интересуват.