Бежанци у нас гладуват, ходят още по джапанки

БЧК: Дарявайте дрехи, обувки, играчки
Обновена: 27 сеп 2013 19:01 | 27 сеп 2013 15:20, Камелия Цветанова
195
Бежанци у нас гладуват, ходят още по джапанки
Сирийски бежанци в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

Бежанците, настанени в софийските квартали "Враждебна" и "Военна рампа", както и в центъра в Елхово, са в изключително тежко положение, няма какво да ядат, а една част от децата все още са по джапанки. За това алармира председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от БТА.

Той съобщи, че хуманитарната организация е помолила за финансова помощ Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) в Женева.

Поисканата помощ е за най-уязвимата група, която наброява 2000 души от общия брой бежанци, търсещи убежище у нас.

Още по темата
Има нужда основно от вода, храна, хигиенни средства, нехранителна помощ - одеяла, чаршафи, обувки, дрехи, памперси за деца.

БЧК ще деблокира от своите резерви комплекти за 1000 души за бежанците, настанени в домовете във Враждебна и Военна рампа, съобщи още Христо Григоров.

Комплектите включват одеяла, чаршафи, възглавници и други. Отделно от това, ще бъдат отпуснати хигиенни материали, памперси, играчки и други необходими вещи за триста деца.

Към момента в центровете за бежанци в страната са настанени 4798 бежанци, а до достигане на абсолютния максимум остават 202 души. Предвид темпото на навлизане на бежанците в страната този максимум ще бъде запълнен за два дни, коментира председателят на БЧК.

От организацията отново апелираха всеки да прояви човечност и да подаде ръка на бежанците, една част от които майки с малки деца, принудени да напуснат домовете си, като се включи в националната благотворителна кампания.

Досега по банковата сметка на кампанията са набрани 5612 лв., като с близо 3000 лв. от тях са купени хранителни продукти за бежанците, настанени в центъра в кв."Враждебна".

Те апелираха към фирмите за детски дрехи, обувки и други принадлежности да дарят, каквото могат, защото част от децата нямат дрехи.

Голяма е нуждата и от общински жилища за хората, придобили статут на бежанци, като от БЧК нееднократно са отправяли молба към Столична община за това.

Председателят на БЧК съобщи, че араби, завършили у нас медицина, са предложили доброволно да отидат на границата, за да помагат на своите сънародници. В разговори с бежанците повече от две-трети от тях твърдят, че искат да се върнат в родината си, каза още Григоров.

От БЧК в момента работят за отпечатването на информационни материали на арабски и на английски език, за да знаят бежанците къде и към кого да адресират своите нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
21
 
! Отговори
XXL преди 10 години
Вие луди ли сте ?? Не им давайте нищо на тия,ако може даже им вземете и това дето имат и шута в гЪзъ..Днес ще го нахраниш..утре ще скочи да ти е..бе жената или дъщерята..;( А на тебе ще ти пререже гърлото с кеф *** гадна ;(( Толерантност,бля-бла и др.подобни глупости...МОЛЯ..S T O P ! БОЙ и бег на май..а си в природата,това е единственото разумно действие !!
113
3
 
4
 
! Отговори
ввввввв преди 10 години
И къде да даряваме бе, ало БЧК-то?!!! Пак нямате никаква организация. Имам дрехи и обувки за даряване и предпочитам да ги дам на бежанците, отколкото на циганорите. Ама как става това, никой не ти казва. Само приказки. А съм зает човек и нямам време да търся. Просто всичко може да бъде по-организирано и лесно, ама...
112
0
 
12
 
! Отговори
Stef23 преди 10 години
Предлагам тия с джапанките,тия с льснатите европеиски патьци и тия от парламента-ВЪН!
111
1
 
22
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До Анонимен 118Разбира се, че не са виновни. Обаче е цинично да се каже "това е шанс за българския народ да покаже колко е солидарен" Докато останалите развити икономики стоят и гледат.
110
1
 
11
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Тези са от контингента на Доган!Утре ще гласуват за ДПС!
109
1
 
27
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Интересно къде е ЕВРОПА В цялата картинка? Щото говорейки за солидарност, трее активно да помогне ЕВРОПА на нас, за да можем да помогнем ние на бежанците адекватно.Или и тия хора ще си станат "българските" сириици. Както с българските роми и DW ще обяснява колко хубав народ са те в България. Ама в същото време ще реве какъв "ромски проблем" има на няхна територия
108
1
 
31
 
! Отговори
ареее преди 10 години
Ми що не ходят в Дубай да ги нахранят и облекат,а идват в най-бедната европейска страна?!То за нас няма хляб и работа,та и за тях да мислим!!!Достатъчно *** си имаме!!
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
To i az hodq oshte po djapanki! ;)
106
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да, в България повечето живеят много тежко, но за това виновни ли са бежанците? хора, българи!!!! нека бъдем по-човечни!!!!!!!!
105
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бежанци у нас гладуват....всички у нас, освен политиците, 30-40 олигарси и 200 мутри ГЛАДУВАТ. нищо ново не казвате! Нямали подслон???? А онези хорица, които ги заляха наводненията заради лакоми собственици на язовири, къщи имат ли? Ами земетресението в Перник - чакат от 18 месеца за по 100 лв. Ай сиктир!
104
5
 
2
 
! Отговори
Български реформатор преди 10 години
Като вземим власта в сирия ние демократите и уловим Башар ,същият без съд като Чаушеско, Милошевич,Кадафи,Тодор Живков и други като тях ГЛАВОРЕЗИ, ДА бЪДЕ ОБЕСЕН И ВЛАЧЕН ПО УЕЛИЦИТЕ НА ДАМАСК КАТО САДАМ И ЧАУШЕСКО, ТА ДРУГИТЕ ДА РАЗБЕРАТ КАСВО ЗНАЧИ ,,ДЕМОКРАЦИЯТА ,,НАСТЪПВА,
103
2
 
9
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Kato ne im haresva da si fashtat pytia!
102
0
 
35
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Ей ся на, ще хукнем да даряваме и органите си за тях!!Защо румънците могат да ги връщат у нас ,че и ги съдят преди това,а от тук не ги връщат в Турция ????
101
2
 
21
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Да събират ябълки и дрянки . По кофите също ще намерят нещо ,понеже *** вече там почти не ровят.
100
1
 
39
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
Половината българи/особено пенсионерите/ гладуват и студуват от години,тези ми се загрижили за натрпниците талибани !!!
99
1
 
37
 
! Отговори
BG............. преди 10 години
АМИ ЩОМ ДВЕ-ТРЕТИ ОТ БЕЖАНЦИТЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ВЪРНАТ ОБРАТНО ЗАЩО ГИ ДЪРЖАТ ТУК ДА ГИ ТОВАРЯТ НА ВЛАК ДО ТУРСКАТА ГРАНИЦА И КОЙ ОТ КЪДЕ Е... ЗАЩО ВИНАГИ НИЕ ТРЯБВА ДА ПОМАГАМЕ КАТО И ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ У НАС СА НА СЪЩИЯ ХАЛ... ЗАЩО НЕ ИМ ПОМОГНАТ ОТ АРАБСКИТЕ ЕМИРСТВА ТЕ СА СИ ТЕХНИ ХОРА ДА ИМ ДАДАТ УБЕЖИЩЕ ТАМ....
98
3
 
25
 
! Отговори
jjj преди 10 години
пари за децата ни няма за пенсионерите ни също но за бежанците ще ги хрантутим че сме партньори на хамериканците където не ни пускат свободно в държавата им!!!Е такова партньорство сме че ,,,,,за това хората ще са на площадите защото пари има *** не ги дават!!!
97
6
 
29
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Бежанците били гладували. Някой да ги е канил? Защо са дошли тук? Да бяха отишли в съседните до Сирия държави, или пък да бяха останали в Турция. Какво дирят тук? Да се връщат в Турция или да хващат към Европата, която за пореден път ни го наби.
96
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия бежанци да вървят в русия.*** подържа войната
95
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ние трябва да ги интегрираме, пратете ги на европата те да ги интегрират и да променят техния състав на народите им!Защо за тях ще са винаги благата на поробените народи, а за нас ще са ла.йната?