Само на 1/4 от висшистите образованието им върши работа

Студентите ни подготвени само на теория
Обновена: 2 окт 2013 13:08 | 2 окт 2013 13:08,
52
Само на 1/4 от висшистите образованието им върши работа
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Едва една четвърт от завършилите висшити работят на позиции, изискващи висше образование. Това сочи одит на Сметната палата за изпълнението на реализацията на завършилите висше образование на пазара на труда за периода от 2009 г. до края на 2012 г.

Близо половината от завършилите, които са си намерили работа, са на длъжности, изискващи по-ниска степен на образование. Това означава, че много малко са младежите - висшисти, които работят на позиции, изискващи висше образование. По-голямата част от тях се реализират на позиции, изискващи по-ниска степен на образование.

Според изводите от доклада няма единна държавна политика по реализацията на завършилите висше образование, за да се постигне реално обвързване на обучението с националните потребности на пазара на труда и за повишаване на ефекта от инвестициите на публични средства във висшето образование.

Според справката в доклада обаче ВУЗ-ове никак не ни липсват.

В България функционират 51 акредитирани висши училища, от които 37 държавни и 14 частни, със 185 факултета, 15 филиала, 20 колежа, 55 департамента, 8 академични направления, 13 центрове и 5 института.

Най-наситена е мрежата от висши училища в Югозападния регион, като само в София те са 22 или 43 на сто от всички висши училища у нас, следван от Южен централен регион -  със 7 висши училища в Пловдив и Североизточен - с 5 висши училища във Варна.

Общо за четирите години на държавните висши училища е предоставена субсидия в размер на 1,326 млрд. лв. Установено е, че финансовият модел е в полза на държавните висши училища, но е за сметка на държавния бюджет, се казва в документа.

Не са създадени условия за постигане на съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование чрез проучване, идентифициране и краткосрочно и дългосрочно прогнозиране на потребностите на икономиката. Това създава риск за неадекватни управленски решения при разработване на стратегии и политики в областта на пазара на труда и на висшето образование. Създадени са условия за пренасищане на пазара с кадри от едни специалности и недостиг от други, се посочва още в доклада. 

Степента на подготовка на студентите не съответства на потребностите на бизнеса, тъй като е предимно теоретична, изтъкват още експертите.

Предприетите действия от Министерството на образованието, младежта и науката за подпомагане на практическите стажове и кариерното ориентиране на студентите са неефективни и не допринасят за подобряване на връзките на висшите училища с пазара на труда, се констатира още в документа.

Сметната палата е дала 11 препоръки на министъра образованието и науката и една препоръка на министъра на труда и социалната политика.

Одитният доклад е изпратен на министрите на образованието и науката и на труда и социалната политика, както и на комисиите на образованието и науката и на труда и социалната политика в Народното събрание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
20
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 10 години
Подготвени са... даже не на теория, а само на книга. Имат едни красиви хартийки, наречени дипломи... там са нащракани някакви цифрички за оценки и това е...Откакто направиха висшето образование общодостъпно - така ще е. Цедката трябва да е на изхода. Няма смисъл да бъдат насилвани хора, дето средното едва са изкласили, зорлем да ги правим висшисти.
25
1
 
14
 
! Отговори
Vesko преди 10 години
Живеем в един динамичен свят. Днес бизнеса не е като преди 10 години. Обстоятелствата са други. Не трябва ли науката да бъде водеща в една цивилизация. Да води човечеството към по-добър живот. Това е философки въпрос.За да бъдеш *** бачкатор не ти трябва образование. Ако превърнем университетите, които бълват техници, а не инженери, какъв прогрес ще очакваме от тях.Нека да не превръщаме унивесритетите във фабрики за трудоваци, а към истински личности и хора с визия за бъдещето.
24
2
 
11
 
! Отговори
oleander преди 10 години
Всичко е свързано. Един крупен магнат е казал: Фирмата е толкова успешна, колкото са богати служителите й. Всичко зависи от бизнеса. Каквото търси това получава.
23
1
 
23
 
! Отговори
Vesko преди 10 години
Повечето висшисти си намирали работа по-ниско квалифицирана. Ами естествно, просто защото няма совободни позици за високо квалифициран труд. Искам да поставя въпрос към всекиго. Образованието трябва да бълва кадри само да запълва свободни работни места или да бълва кадри, които да откриват работни места? Кое да е първо, кокошката или яйцето?Едно ще кажа само. Без наука и иновации ще бъдем една голяма държава пълна със слуги.
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скандално, аз завърших тая година и в момента съм безработен. Живи и здрави, но мисля че капацитета ми не е за барман и продавач в магазин.
21
1
 
26
 
! Отговори
Пантелей Пътник преди 10 години
Две трети от всички висши учебни заведения трябва да се закрият. Докато се работи за количество, а не за качество, вървим назад, а не напред.
20
6
 
27
 
! Отговори
DDT преди 10 години
Че една четвърт пак е много. Те всичките "висшисти" завършили в България са полуграмотни ***. Висше в БГ= евтино пиене и евтини селски жени, изкуфели преподаватели или такива дето ич не ги е еня, чалга, селяния и един бял лист, наречен диплома дето от "университета" те питет какво искаш да пише в нея, че си завършил.
19
0
 
15
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
"По наше време на всеки му беше предначертано"Аз пътя си го чертая сам. Ти като нямаш акъл, чакай на някой друг да ти го "предначартае"
18
5
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
изобщо не пиша глупости, половината ми колеги съвсем съзнателно си слагаха подписа под онея пожълтели декларации и пак си караха с двойно здравно осигуряване, щото знаеха, че никой никога няма да си мръдне пръста да провери. що се отнася до успеха, в СУ проверяват по следния начин "сигурен ли си, че си си го сметнал правилно и ти е 5.85 успехът? / сигурен съм / добре. следващият"
17
14
 
8
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Важното е да се кърка по дискотеките, а лятото на Сл. Бряг. Пък после работодателите да му мислят...
16
2
 
8
 
! Отговори
до 14. H преди 10 години
пишеш глупости.. преди да ти дадат стипендия се проверява успеха на всеки един студент. също така като записваш семестъра се попълва декларация дали те осигуряват от друго място илине.
15
4
 
12
 
! Отговори
оха преди 10 години
Така е за съжаление в България....Я вижте рекордьора по "работещи" кадри са Московския университет,това какви невероятно умни и способни създания го завършват,и то с програми от преди 50 години-всичките куци,кухи,кьорави и обрантни се реализират на 100 % в управлението на превърнатата в долна и надупена болшевишка старана България( за огромно съжаление)
14
2
 
29
 
! Отговори
Н. преди 10 години
Всичко трябва да се намали наполовина - броят на университетите, броят на администрацията в тях, броят на студнетите. Да се закрият измислени специалности, да се съкратят вече 80-годишни професори и академици, да има строг контрол - повечето студенти са с двойно здравно осигуряване, да не говорим колко от тях лъжат за успеха си, за да взимат стипендии. Да се увеличат таксите, но заедно с тях и стипнедиите, за да не се налага да учиш и да работиш като ненормален още от първи курс.
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски, Бобева и Чобанов нали са професори в УНСС. Каквито професорите такива и студентите такава и държавата.
12
7
 
15
 
! Отговори
еми преди 10 години
На мен ми предстои кандидатстване в университет тая година, обаче просто чувствам как това "училищно образование" просто ми губи времето и не ме учи на това как да изкарам 1 лев..
11
1
 
29
 
! Отговори
ззз преди 10 години
Има идея да се влиза лесно в ВУЗ - всеки който иска да влезе и покрива някакви минимални изисквания да влиза.Но изхода трябва да е труден и студента трябва да е положил много труд. Изпитите трябва да се правят в големи комисии, и да се изисква повече от карта на баровете в студентски град.
10
5
 
18
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Наистина е много сложно отношението на държавата към студентите "Държавна поръчка"! За какво се харчат луди пари за студенти пиещи в Студ. град? Качествените кадри дори не работят в държавни предприятия!!! За какво ги "поръчва" държавата? Да се плащат безумни пари за хора които ще работят в частни фирми е прахосване на средства! Да не говорим че в ХТМУ има "държавна поръчка" за металурзи като няма нито един държавен металургичен комбинат вече! Но не е само в металургията - вече няма нищо държавн
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То по принцип не повече от 1/4 от сега завършващите би трябвало да бъдат допуснати въобще до ВУЗ...
8
2
 
15
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Вишуту не прощава.
7
1
 
46
 
! Отговори
дипломирал се преди 10 години
Като знам какъв съм "инженер" ,направо ме е страх да има на "доктор" !