Академичният съвет заседава извънредно заради "Окупацията"

Понеделник е неучебен ден за Софийския университет
Обновена: 26 окт 2013 16:39 | 26 окт 2013 16:29,
37
Академичният съвет заседава извънредно заради "Окупацията"

Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции. Това се посочва в декларация на Ректорския съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", прочетена днес от ректора проф. Иван Илчев.
 
Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение - форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо, посочват от Ректорския съвет.

В същото време окупационната форма на протест е едно крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на Университета - образователната и научната му дейност, и нарушава правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, се посочва в документа.

За обсъждане на създалата се ситуация Ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академическия съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа и с цел избягване на административен хаос, обявява деня за неучебен.

Ректорският съвет се обръща с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста, или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

Тази декларация няма да бъде харесана от някого, винаги е така с подобни декларации, каза проф. Илчев. Със студентите постигнехме пълно разбиране, че в сградата на Ректората, която е окупирана, има хора, чието присъствие в университета е наложително и те ще бъдат допускани.

Ректорът посочи, че учебният процес в университета няма да бъде бламиран от няколко дни протест. Същевременно учебните занятия не могат да бъдат преместени в други сгради, защото в Ректората се обучават над 14 хиляди студенти, пише БТА.

Запитан дали подкрепя протеста на студентите, проф. Илчев каза, че те имат пълното право на протест, но не са избрали правилно времето, мястото и начина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бръснати глави, предвождани от депутата от БСП Борис Цветков нахлуха в двора на Софийския университет. Някои от тях са влезли и в окупираната сграда на Алма матер.В двора се е изсипал и традиционният контрапротест, който гледаме всеки ден пред президентството. Там са водачката му Нина Гергова и Андрей Вълчев от младежкото БСП
29
0
 
2
 
! Отговори
Вън от училищата преди 10 години
Господин Илчев, това не са студенти, искащи и търсещи знанието. Това са шайка безделници. Ректоратът да ги изключи за една година най-малко, да потърси помощта на полицията чрез Прокуратурата. Вън от унивирситетите Бойковски гаменчета. Аз също съм против това правителство на илюзията, но никога не бих си позволил да оскверня Училищата и Църквите, защото вие гаменчета полуграмотни, точчно това правите. Изгонете ги и от общежитията, настанете такива, които наистина учат. Баста, стига лигавене.
28
0
 
3
 
! Отговори
хих преди 10 години
Голям смех. Кво правите още в този цирк бг бре... Драдскате по форумите, протестирате..... Безделници! Я бегом в чужбина да бачкате и да си оправите живота.
27
0
 
0
 
! Отговори
men преди 10 години
Ne e istina kolko plateni draska4i vav tozi sait 4e ve4e I studentite opluha.Zadnitsite vi sa tolkova 4erveni 4e ve4e boli.Kupete si vazelin I se uspokoite malko be *** vse pak tova e bade6teto na bg I te imat pravo na glas.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако можеха тия студенти така ожесточено да се борят с разврата в бардаците на т.нар. "студентски"град - цена нямаше да имат.Жалко, но факт - у нас нищо не е наред.
25
1
 
7
 
! Отговори
НБУ срещу СУ преди 10 години
"Студентите-организатори са от Нов Български университет и са възпитаници на Сергей Игнатов".според сайта Афера бг.Не са познавали професора срещу когото протестират , казаха по телевизията в интервюто си очевидци.
24
1
 
6
 
! Отговори
Герб яха протестите преди 10 години
До асд - Да, така е, ако падне БСП, не значи че автоматично герберите пак ще напълзят към властта.Това докато не се разбере - няма да има смисъл от оставки.4 години ни управляваха разни пожарникари и мутро-милиционериНе се забравя лесно товаСега Бойко яхва протестите и това най-много дразни. Хората скочиха срещу монополите тъкмо по времето на герб.
23
1
 
2
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Алекс ти без да искаш разказа историята на партизаните и днешния елит , произхождащ от партията майка :)
22
2
 
7
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Цяла България трябва да окупираме , мутрите и продажниците вън !
21
4
 
6
 
! Отговори
reostat преди 10 години
в Ректората се обучават над 14 хиляди студенти, пише БТА. ,, Колко ли пара е това ,, а проблема след 3+5г учене на ДВГ не знаем кава кола сме си купили моно или пълен инжекцион какво говори това
20
12
 
9
 
! Отговори
az преди 10 години
BRAVO.preklanqm se pred tezi mladi hora
19
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ КУПАТОРИ ЗА КОЛКО ЛИ СА КУПЕНИ...ЦИРКАДЖИИ-ГЕЙБЕРАСКИ
18
3
 
14
 
! Отговори
fsdf преди 10 години
И точно Софийския университет най-малко си прекарват времето в Студентски град за сведение
17
7
 
13
 
! Отговори
fsdf преди 10 години
До ИмамСамо един от тези "***" имат повече акъл от 1000000 такива като теб, взети заедно :Д :Д :ДТези "***" като се махнат от тази държава, ще видиш ти и управление, и пари, и данъци, и прочее... Добре че няма много такива като теб, че иначе за никъде не сме
16
14
 
12
 
! Отговори
Имам преди 10 години
Имам аз едничка гриЖА - ще фалират в тези дни заведенията в Студентски град! Нали там основно прекарват времето си тези повярвли си, че са нещо много важно за държавата Глупендари!
15
22
 
21
 
! Отговори
Aleks 1969 преди 10 години
Мързеливи безделници,дошли от провинцията.Родителите им дават и последните си пари за да ги образоват,а те си играят селски игрички.Всичките тези безделници да бъдат изключени от Университета,явно на тях им е противопоказно образованието.
14
15
 
21
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Жалко за бъдещето на България.Подрастващите си мислят /въпрос на възпитание/,че всичко може да се постигне със сила,независимо от другите хора.Е тва е нагледно приложение на "Закона на джунглата".Браво на мистър Колт,който преди почти 2 века е направил хората равни.Няма ли да се намери и днес някой като него?
13
7
 
29
 
! Отговори
abcl преди 10 години
То па едно учене... Учебните планове трябва да се ревизират изцяло, за да имат поне някакъв допир с практиката. Университета е фабрика за безрабoтни. Никой не търси книжни плъхове, а кадри,каквито, уви, университета не създава. Това е една капсулирана общност, която е извън времето и пространството и не знае навън дали е 15-ти или 21-ви век.
12
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се връзвайте на драскачите! Те са платени! Наскоро една психоложка сподели, че хора, които са платени да пишат само негативни неща и да променят нарочно психиката на хората се разболяват от деменция или шизофрения в по късен етап!Не се връзвайте на глупости! Бъдете над тях! Те вече са болни за да защитават такова правителство! Браво деца! Само така! ОСТАВКА
11
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
окупирваѝте бащите Ви са ВИ ИЗПРАТИЛИ ДА СТАЧКУВАТЕ А НЕ ДА УЧИТЕ !МАЛОУМНИЦИ1Затова нищо не става от ВАС ОСВЕН ДА ХОДИТЕ ПО КАФЕНЕТАТА И ДА НЕ УЧИТЕ!