Едва един на всеки петима роми у нас е с работа

Увеличил се е и броят на безработните висшисти от малцинствата
Обновена: 9 дек 2013 08:08 | 9 дек 2013 07:12, Петя Славова
46
Едва един на всеки петима роми у нас е с работа
Снимка: Булфото

"Само един на всеки петима роми у нас има работа", съобщава в заглавие "Труд". Това показват данните от последното преброяване на населението през 2011 г. Измерено в проценти статистиката сочи, че 19,7 на сто от ромите имат работа. За сравнение през 80-те години на миналия век делът на работещите роми у нас е бил 84 на сто.

Едва 19,7% от всички роми в България имат работа по данни от последното преброяване на населението от 2011 г. За сравнение през 80-те години на миналия век делът на работещите сред това население е бил 84 на сто. Това стана ясно по време на международна конференция в София за положението на ромите в целия Европейски съюз и в България, организирана от фондация "Бузлуджа".

От изнесените данни стана ясно още, че през 80-те години ромите са работили в сферата на промишлеността и земеделието, а сега най-често си намират работа като хигиенисти. Два пъти повече са безработните висшисти роми. В същото време едва 0,3 на сто от тях стават студенти.

За първи сериозен срив в ромската заетост е регистриран през 1992 г., когато 47% от тях са заявили, че имат работа. През 2001 г. вече само 17,9 на сто от тях са работили.

"Най-голямата пречка за намиране на работа за ромите е еднаква с тази и за всички български граждани - просто липсват работни места в условията на криза. Едва на второ място идва дискриминацията, когато работодателят се отказва от кандидата заради цвета на кожата и на трето място е ниската квалификация на хората, които се самоопределят като роми", коментира пред "Труд" председателят на Сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова.

Многократно през лятото от Съюза на градинарите в България например възразиха срещу решението на социалното ведомство да извади от схемите за алтернативна заетост работата на полето.

"Недопустимо е безработните да се ангажират по паркове и градинки, а да не им се предлага опция да работят на полето или в оранжериите, където да им се и доплаща", посочиха от съюза. Оттам не крият, че по-голямата част от работниците са били именно от малцинствата.

Държавата губи 700 млн. лева всяка година заради неграмотността на ромите и съответно заради високата безработица сред тях. Сметката направи преди време постоянният представител на Световната банка в България Маркус Репник. Той се мотивира, че ромите пропускат потенциален доход от 5000 лева годишно на човек заради ниското си образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
SmqhBG преди 10 години
youtube/watch?v=HflINQZBrvUМного смях с тия ***, погедленете за какво става въпрос!
37
0
 
0
 
! Отговори
Бъг преди 10 години
Това е щото българите са голямото добро утро и ще дръпнат мн на пред ще станат първа нация в света несе иска мн от вас малко оважение към работнука с *** цвят сега сигурно разбирате кво е на един циганит и вие ходите по чужбина
36
0
 
3
 
! Отговори
Kennedy преди 10 години
Еми то човек като е мързелив какво значение има по-добре да краде от колкото да работи на полето.Мързела не убива от него страдаш цял живот.
35
1
 
4
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Като сме балами, ние българите да ги храним, та на това отгоре и вече 24г. да ни управляват ***, кой ни е виновен, че сме толкова търпеливи животни.
34
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Един бачка, другите 4-*** не искат, щото е по-лесно да се краде и на помощи. Така дохода е по-голям, като се съберат помощите и откраднатото.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те не искат да работят. Земя има бол, но как ще ходят те на полето. Дори в собствените си дворове не слагат нищо, ама им е по лесно да окрадат на 80 годишните си съседи градината. Много малък процент от тях искат да живеят по правила.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не работят, работят, ама имат професии като самотна майка, сутеньор, берач на жИлязУ, пр...ка, джепчийка и подобни.
31
5
 
0
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Анонимен 25 - соски тъй говориш бе расист , хайде гаджотата в Англия да ринат ла**** , нас тук братята евреи няма да ни оставят , вий ко си мислити ?????
30
2
 
2
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Анонимен 28 - ами евреин или арменец видял ли си бе *** ?
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми нормално. Без образование и с огромен мързел какво да работят? Да бяха само неграмотни, да ги пратиш на полето да копат, ама като прибавиш към това и мързела и стана невъзможно.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
850 лв. от моята заплата отиват всеки месец за данъци и осигуровки, т.е. за издръжка на ***. А моите родители всеки месец трябва да плащат скъпи и прескъпи лекарства.
27
0
 
10
 
! Отговори
boy преди 10 години
Не един на пет, ами 1 на 50!
26
0
 
18
 
! Отговори
интеграция преди 10 години
Като искате интеграция и мангалчетата да ходят на детска градина,измислете начин да ги накарате и да си плащат таксите за детската градина!Достатъчно помощи получават!Как така малкото *** ще яде 4 пъти дневно в детската градина и няма да плаща и лев за това???Кой да им плаща таксите,бе??Кой?
25
4
 
0
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
До ИстинатаЗащото така се краде най лесно не го ли разборате за да инсестират в отрасли трябва да ги дават парите на хората както в Гърция а така уж помощи за *** и хайде лява ръка десен джоб.
24
0
 
21
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Как да накараш *** сутрин да стане в 6 часа, да се изкъпе(измие) и да работи съвестно цял ден, като постоянно чака кога е "почивката"??
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз *** земеделец не съм видял защо ли? Ами тежка е земеделската работа,
22
2
 
29
 
! Отговори
g преди 10 години
А едно време всичкото *** работеше, защото социализма им беше измислил схемата. Бачкане в Строителни войски, барем и малко от малко се ограмотяваха. *** могат да работят, но когато държавата действа адекватно. Като не работят - няколко дни в неизвестно поделение на милицията, и после на работа. Днес държава няма, и резултатите са налице.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако България не излезе незабавно от ЕС до 5 години ще бъде ислямско-*** бантустан от четвъртия свят, без икономика, здравеопазване и образование. Дори и скрап няма да остане за крадене.
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незабавно спиране на всякакви социални помощи, за да оцелее държавата. Детски само до второ дете. Ако няма какво да ядат тук, еднопосочен билет за Франция. Ако не ги искат, излизаме от гадния ЕС!
19
1
 
11
 
! Отговори
Калина преди 10 години
"...Държавата губи 700 млн. лева всяка година ..." - No more comments