Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme

Направиха и няколко опита да издърпат загражденията пред НС
Обновена: 15 дек 2013 10:47 | 14 дек 2013 19:16, Петя Славова
302
Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme
Снимка: Булфото

След  шест месеца ДАНСwithme "Раннобудните студенти" направиха призив към сънародниците си да се съберат днес на голям митинг  на площад "Независимост".

Началото бе обявено за 18.00 часа и час по-късно няколкостотин души се намираха пред Министерски съвет, за да изразят позициите си против правителството на Пламен Орешарски.

Освен студентите, имаше и представители на академичната общност - преподаватели от Софийския университет, от Югозападния университет "Неофит Рилски" и други университети, предаде Агенция "Фокус".

Още по темата
14 дек 2013 11:06
53

Те носиха плакат с надпис: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се". Студентите носиха знамето с юмрук на жълт фон. Протестиращите се бяха разположили между Президентството и Министерски съвет.

Част от участниците в протестното шествие хвърляха горящи факли по сградата на парламента. Протестиращите преминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание, като за кратко блокираха движението на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”.

Протестиращите направиха няколко опита да издърпат загражденията пред Народното събрание. За кратко част от заградженията бяха бутнати, но служителите на реда възстановиха целостта им. Трима души бяха отведени  до кола на Жандармерията, където им проверяваха документите за самоличност.

Част от протестиращите се преместиха в близост до паметника на Св. Климент Охридски в градинката до Художествената академия. Направиха няколко опита да издърпат огражденията пред Народното събрание, като полицаите от своя страна направиха кордон.

При няколкото опита да бъдат премахнати загражденията няколко души са пострадали. Някои са били от страна на протестиращите, но е имало и наранени служители на реда. На всички е оказана Спешна медицинска помощ.

Имаше и демонстранти, които държаха в ръцете си запалени свещи. Университетските преподаватели бяха застанали пред паметника на Цар Освободител.

Към 20.30 часа обстановката в района бе спокойна. Присъствие на полицаи продължаваше да има не само зад загражденията пред парламента, но и в периметъра на целия площад „Народно събрание”. Служителите на реда държаха в ръцете си каски. Група протестиращите чрез телефон и мегафон бяха пуснали песента „Родната полиция ни пази”. Те свиреха със свирки, биеха на барабани, развяваха български знамена, на Европейския съюз и имаше едно знаме на Украйна.  Част от протестиращите с искане за оставка на действащото правителство започнаха да се разотиват към 20.30 часа. Час по-късно приключи и протеста.

Движението пред парламента се осъществява нормално. Намаля и полицейското присъствие, но в района остават да патрулират служители на реда.

В същото време в профила си във Фейсбук "Ранобудните студенти" призоваха хората да се съберат пред Клуба на архитекта на ул. "Кракра" в столицата, където имали информация, че е вътрешният министър Цветлин Йовчев. Така след призива в столично заведение за около 2 часа беше блокиран Йовчев от протестиращи. Полицията обаче успя да направи кордон и да изтласка недоволните, за да може МВР шефът да си тръгне.

Не е ясно как демонстрантите са научили къде се намира вътрешният министър. Те са се насочили към заведението непосредствено след приключване на протеста пред парламента. Малко по-късно пристигна полиция и жандармерия, които отцепиха цялото протежение на улица „Кракра”, която минава пред сградата на Съюза на архитектите. Протестиращите се опитаха да блокират улица „Кракра”, сядайки по земята, но полицията не позволи това да се случи. След 22.30 часа кръстовището на „Кракра” и на „Шипка” бе отворено от полицаите и бе пуснато движението като протестиращите бяха изтласкани на четирите тротоара на различни малки групички като пред всяка от групичките имаше плътен полицейски кордон.

Не е ясно дали Йовчев още се намира в заведението, но според намиращите се наблизо демонстранти, той още е вътре. Протестиращите убедено заявават, че няма да си тръгнат, докато не поговорят с Цветлин Йовчев.

*Информацията е актуализирана към 23.10 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
6
 
5
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Поредната сбирка на градските хейтъри - некадърници и *** на които вечно някой им е виновен и при никоя система не им е добре.
233
1
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
До ами ако?ХА КАКВО СМЕШНО СРАВНЕНИЕ БЕЛИЯ ДОМ И НАШИЯ ПАРЛАМЕНТ! ТАКАВА КОРУПЦИЯ И ДЕМОНСТРАЦИЯ НА НАГЛОСТ,ПОДКУПНОСТ,АМОРАЛ СТРУВА МИ СЕ АМЕРИКАНЦИТЕ,А И НЕ САМО ТЕ НЕ БИХА СИ ПОЗВОЛИЛИ ДА ТЪРПЯТ! НО У НАС ТЪРПИМ ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ КОЛКО ГОДИНИ КОМУНИЗМА ДА ОГРАБВА И ПРОДАВА БЪЛГАРИЯ!ПРИ ТАКИВА СКАНДАЛИ В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ СИ ПОДАВАТ ОСТАВКАТА
232
1
 
2
 
! Отговори
kostur преди 10 години
ОБЕЩАНО НА ОРЕШАРСКИ--ПОСЛАНИЧЕСКИ ПОСТ ЗА МРЪСНАТА РАБОТА...ОРЕШАРСКИ Е ОБЩ РАБОТНИК С ВРЕМЕНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР...НАЕТ СЛЕД ОБЕЩАНИЯ ЗА ПОСЛАННИЧЕСКИ ПОСТ СЛЕД ОСТАВКАТА...НО--ДА ЗАДЪРЖИ ОЩЕ ТОПКАТА.ТОВА НАУЧАВАМ ОТ ТРЕТИ ИЗТОЧНИК...НО ДА СИ СПОМНИМ КОЙ Е ОРЕШАРСКИ-ИЗГОНЕН ОТ СДС , ОТИШЪЛ ПРИ ВРАГА , ПРЕДЛОЖИЛ ПЕЕВСКИ , УВОЛНЯВАЩ СЛУЖИТЕЛИ , РАЗВАЛЯ СЕДЕНКИ СРАВНЕТЕ НЕГОВИТЕ МИНИСТРИ...ЛИЛИ ПАВЛОВА С НЕЙНАТА НАСЛЕДНИЧКА---ПОЗОР.ИЛИ ДЕЛЯН С ДЕТСКИЯ Г.З СТОЙНЕВ.
231
1
 
4
 
! Отговори
kostur преди 10 години
ОБЕКТИВЕН 100%--ПОДКРЕПЯМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ТВЪРДО И БЕЗРЕЗЕРВНО...ВЪПРЕКИ ЧЕ СЪМ ПЕНСИОНЕР , ЩЕ ДОЙДА НЯКОГА СЪС ЗНАМЕ И ЯЙЦА...А ЙОВЧЕВ Е *** , ГЕСТАПОВЕЦ...ОРЕШАРСКИ--*** БЕЗПОДОБНА , НЕОРИЕНТИРАН , БЕЗВОЛЕВ НАДНИЧАР--ОБЩ РАБОТНИК...С ВРЕМЕНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР , КОЙТО ИЗТИЧА....ОБЕЩАЛИ СА МУ ПОСЛАНИЧЕСКИ ПОСТ , ЗАТОВА СЕ ХВАНА ...И ПАРИЧКИ МУ ПРЕВЕДОХА--*** БЕЗПОДОБНА..
230
3
 
2
 
! Отговори
ами ако? преди 10 години
поради каквато и била причина се събере тълпа и почне да хвърля огън по белия дом, какви ще са последиците? Ипосле няма ли да ги гледаме на снимки голи, и онодени от чернокожи пазители на хермокрацията?
229
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми е интересно тези платени *** каква точно цел са си поставили-: Да преминат заграждениата!? и какво като ги преминат.Това ми прилича на натраплива идея на психично болен
228
6
 
13
 
! Отговори
sapik преди 10 години
до Куроландес само така браво дпс и атака победанито пророка мохамеднито исус христосса били толкова велики колкото велики са лютви и воленнито исляма нито християнствотомогат да се сравняват с дпс и атаканито корана нито библиятаможе да се сравнява с устава на великата и единствена организациядпс и атака божествена организация
227
4
 
16
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Ранобудните студенти: Нямаше да нахлуем в ресторанта, това би било вандализъм Да бе. Целия народ, и междугалактическата демократична общност ви верваме. И един мармот
226
6
 
14
 
! Отговори
богове преди 10 години
лютви е по-велик от аллахволен е по-велик от лютвидвамата са великите боговепред който мохамет и христосизглеждат като дребни мошеннициволен и лютви + дпс и атакатова е великата мисъл на боговетелютви и волен божествата.
225
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четете в ГЛАСОВЕ - ГЕРБ подбираха само бели *** за протестите
224
4
 
7
 
! Отговори
смешно преди 10 години
Както казваше Михнева-Смешно,смешно,че чак тъжно.Бих добавил...и тъпо
223
8
 
9
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
Абе те метат ама един ден ще се чудят що са мятали. За какво им е протест
222
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви поразии са направили,колко са крещели и дудукали това вече го знаем,кажете ни колко са били -бройка искаме,и дали това са най умните,най способните и най кадърни хора в държавата-това ни кажете,защото аз мисля точно обратното-ограничени,немислещи и корумпирани от сега млади хора и нереализирани професори през времето на социализма и по времето на демокрацията.Хора всичко е борба за власт и влияние,и кариера разбира се.НЕКАДЪРНИЯ МОЖЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА САМО КАТО ВНАСЯ РАЗДОРИ И СМУТ .
221
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо зацикля протеста - изтъркан, безидеен, скучен хепънинг на ограничени млади хора. Личи си, че са притеснени от безрезултатните си действия. Притеснени са от факта, най-вече, че не могат да докладват на тези, които ги управляват, че някой най-после им е обърнал внимание.. Все повече заприличват на млада студентка на парти, която, където и да застане, никой не й обръща внимание.
220
3
 
11
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Напрежението е ескалирало доста, щом ражда такива глупави акции.Не е нормално да се протестира по този начин,но не е редно хората да бъдат доведени до там,че да протестират така.Ако ПРОТЕСТИРАЩИТЕ заприличаме на зомбита,които като папагали повтаряме "ОСТАВКА"или на ПЛОЩАДНИ маймуни,които търсят популярност,НЯМА ДА ПОСТИГНЕМ ЦЕЛИТЕ СИ.Като гоним министри по ресторантите,създаваме аргументация В ПОЛЗА на това правителство.Представят ни като ***,които не знаят какво искат.
219
7
 
15
 
! Отговори
Бистър преди 10 години
Сбирщина, некадърници и наркомани в борба за власт. Та тези не могат да си планират деня, камо ли управлението на една държава.
218
11
 
7
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
2...Повече години ще се криети- лицата ви се знаят ..До това води алчността и наглостта - непременно да си на власт : ДС- турчетата, ДС- муцуните , монимки, червени *** и сие ..:))КЪДЕ ще се криете един ден ??? Това ви е проблема >>:) Хахахааа.....Младите могат и 20 години да ви чакат - за да ви ШУТАТ по софийските улици ..Засега , в София - утре - и в други градове ::))Мента , моники, маи , видинско недоразумение , гей..та , *** от атаката- 'елитът " , който ни управлява ::))Няма да е за дълго ::))Хахаааа...
217
13
 
4
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Другари , лошо ви се пише ..:)) Вашето е напред ..ВЕЧЕ земята пАри под краката ви ..Гореще са софийските улици за вас ..Как ще се появявате? Да не съм на ваше място ..Сами бутате нещата към коктейлите "***"..Къде си , бе ,"герой" данчо ментата, пицата , ибрикчията ?? Нали 50-тина души имало по улиците ?? ВЕЧЕ и с мин, на вътрешните работи да ХОДИШ из София - не е безопасно за ТЕБ ..:))) Хахахаааа........ПАри ли , пАри ли, разходката из София ?? Този път няма да ви се размине е "едногодишно" криене , като след Виденов ..Повече години ще се криети- лицата ви се знаят ..До това води алчно
216
10
 
20
 
! Отговори
123 преди 10 години
Последните месеци разполагам с повече свободно време-по здравословни причини,а не защото съм *** и глупав,имам приличен стандар и стаж като гл счетоводител вече 35 години,така че мисля че съм от хората които поназнайват по нещичко от ситуацията в България,та от висотата на моите 50години а не на 2 години обучение по история в СУ ,гледам няколко професори с зомбирани погледи да обикалят няколко телевизии и да говорят глупости.Именно те зомбират тези млади хора,наивници.
215
0
 
2
 
! Отговори
beros преди 10 години
oktopoda se namira v sofia nai goliamoto zlo koeto vi pie kravta qde tryda i smyche potta ,tam sa parazitite gnidite koito tr.da badat ynishtojeni do krak ,te vi dokaraxa smart bolesti mizeria.