Трябва да мотивираме децата да останат в училище!

Клисарова: Направих всичко да запазя произведенията на Ботев в програмата
Обновена: 5 яну 2014 22:26 | 5 яну 2014 22:06,
50
Трябва да мотивираме децата да останат в училище!
Анелия Клисарова Снимка: Булфото

България е на първо място в Европа по брой отпаднали деца от училище. Това съобщи в Калофер министърът на образованието Анелия Клисаровa, където присъства на тържествата по повод 166 години от рождението на Христо Ботев. 

Тя заяви, че се наблюдава слаба положителна тенденция, защото в момента във вечерно училище се обучават 7500 младежи над 16-годишна възраст.

„Отпадат предимно деца от малцинствата или от социално слаби семейства”, отчете министърът. Голяма част от децата отпадат по социални причини, затова според нея трябва да се развиваме в две направления.

„Трябва да мотивираме децата да останат в училище, като знаят, че щом завършат, ще могат да се реализират и в живота и на пазара на труда и да въведем дуалната система – от 16-годишни да могат да работят и получават средства и заплата”, каза още образователният министър. 

Клисарова коментира изследване, според което 50% от децата не завършват средно и основно образование. "Това е много сериозен проблем и повечето хора осъзнават, че без образование не може да се работи", допълни тя.

Клисарова каза още, че чиновниците, извадили произведения на Ботев от учебниците, са наказани. Христо Ботев е човекът, който продължавайки делото на Левски, защитава правото на българския народ за самосъзнаване и самоуправление, а делото му е толкова актуално и днес, след 166 години, колкото заразяващи и свободомислещи са били думите му и тогава, когато ги е изричал.  Ето защо направих всичко, което зависеше от мен, да запазя произведенията на Ботев в учебните програми, изтъкна тя.

„Аз не подписах новите учебни планове и програми, защото не може да отсъстват подобни текстове от учебниците”, твърди Анелия Клисарова. 

Стотици хора се събраха на централния площад в града на Христо Ботев, за да видят на живо тържествената заря-проверка.

В понеделник сутринта в Калофер местните свещеници ще отслужат Богоявленски водосвет, а в река Тунджа ще се изиграе традиционното мъжко хоро, в което се очаква да се включат десетки смели мъже, подготвяли се за голямото предизвикателство цяла нощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грешка! Трябва да мотивирате родителите на децата от български произход да останат в България и да плащат данъци на червени и турски крадци, защото геноцидът над българите на БСП и ДПС, които са управлявали най-дълго България след 1989г., е видим и с просто око.
42
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Защо не вкарате за изучаване "Защото сме социалисти" от този със смешната физиономия дето искате да пращате в Европейския парламент.
41
0
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 10 години
От училища и образование в сегашния им вид децата знаят добре, че нямат особена полза. Докато не започнат да се изучават необходими умения и да се придобиват съвременни знания в тях, никого няма да привлечете. Напротив, загубите ще продължат да нарастват. Госпожо, смятам, че и вие сте отдавна наясно, че не ставате за министър на това ведомство. За жалост и да си идете, от много години то не е бивало оглавено от нормален професионалист за дълго. Образованието не е приоритет у нас и няма да бъде.
40
0
 
13
 
! Отговори
РАД преди 10 години
Как ще ги мотивираш бе професоре?Всяко хлапе знае,че училищата се борят за него, щото то върви с делегирания бюджет!Училищата се борят за ученици, вместо обратното!Същото е и с университетите!Да не говорим, че има повече места, отколкото кандидат-студенти!Мотивация може да има и , ако има реализация. Сега ситуацията е такава, че всеки гледа да вземе кетапа и пита после за Терминал 2. Това е !Намалете училищата и университетите. Да започнем оттук! Ама не ви стиска нали ?
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мотивирайте децата да спортуват,че тези плондери освен да ядат *** и да слушат чалга нищо друго не знаят.
38
1
 
5
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Znaete kak se sazdava motivacia ? Nali? Ako ne znaete az shte vi kaja.Motivaciata ima badeshte i ne gorchi.Obrazovatelnata sistema v Balgaria e izostanala, neproduktivna, sazdadena ot bolni mozaci.Tia e gnila osnova za visoka tehnologia i proizvodstvo, predpostavka za slaba ikonomika i mizeren jivot.Balgarina niama otvorena glava za novostite.Tazi jena ot snimkata smiata che konstataciata e dostatachna za da poluci zaplata.Mnogo jalko za vremeto, truda i parite na balgarskia narod
37
0
 
11
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
...защитава правото на българския народ за самосъзнаване...------------- Тая леля словоблудства.
36
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 10 години
Ей *** който реши да извадиш Христо Ботев от учебниците в България отиди и виж в Албания къде се намира името му.Албанците го признават, а ние-не!Срам и позор!
35
1
 
27
 
! Отговори
отчайващо преди 10 години
Първо мотивирай учителите ! След 5-10 години няма да има преподаватели в класните стаи.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тая не трябва да се показва портрета на децата,щото и които не са напуснали, ще напуснат!
33
0
 
30
 
! Отговори
!?!?!?!?!?!?!?!??!?! преди 10 години
Егати "българското" министерство на образованието, щом министърът трябва да защитава присъствието на Ботев в учебниците.И то какъв министър с физиономия на фризьорка алкохоличка.А, дали МУКАДЕС НАЛБАНТ все още зам.министър в това министерство?Но за цялата идиотщина сме виновни ние българският народ, че не излизаме 500 000 души пред НС и да изметем цялата тая смрад наречена "българска" политическа "класа".
32
0
 
13
 
! Отговори
Върши Правда преди 10 години
До БекирЕй като щеш Кемъла да изучаваш изнасяй се към турке! Тука е България и ще се изучава Ботев а ти щом не се чустваш българин а турчин махай се от страната ни - тука не те щем. АНАДЪН МУ?
31
0
 
10
 
! Отговори
Върши Правда преди 10 години
До БекирЕй като щеш Кемъла да изучаваш изнасяй се към турке! Тука е България и ще се изучава Ботев а ти щом не се чустваш българин а турчин махай се от страната ни - тука не те щем. АНАДЪН МУ?
30
7
 
9
 
! Отговори
бивш ученик преди 10 години
Те като я видят децата само и бързо бързо ще се мотивират да избягат. Такова страшилище бива ли да го оставим да плаши учениците!?
29
1
 
21
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Ще ги мотивирате, като им кажете, че които повече учат, по-лесно ще си намерят работа в чужбина, като пораснат. Жалко, но факт !
28
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди време ме впечатли неприятно изказване на холандски политик,че българите не сме бели.Наскоро обаче попаднах на сайта на БСБМ/Български съвет за бежанци и мигранти/,сайт създаден по холандската програма MATRA ,в който имаше снимка на 2 прекрасни негърки облечени в бълг. национални носии.MATRA е програма за социално трансформиране на Югоизточна Европа и арабските страни.В тази програма фигурираха имената на всички страни в региона,но не и България.Вие сте само регион,дами и господа!
27
0
 
18
 
! Отговори
dp преди 10 години
32, признавам, не ми беше минал през ума възможен довод за отпадането на Ботевитекстове защото бил терорист.... Звучи достатъчно *** за да е достоверно.Или за да мине за достоверно. Не го вярвам, смятам, че е умишлен саботаж - и като(ако) се разшуми около историята ще изкарат напред някой загубеняк комуто даприпишат идеята за "тероризма" на Ботев. Навярно дори ще го намерят автентичен,за да тръгне да реализира такава идиотия трябва да е достатъчно *** дане е разбрал, че е манипулиран.
26
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите не обичате да четете.Информирайте се:коефициентът на плодовитост на българката е 1,41 деца на жена ,колкото е в Германия;1,17 е средната стойност за света.Общият прираст на населението е формула: естествен прираст/раждаемост/+механичен прираст/миграция/-смъртност.Висока ни е смъртността и механичният прираст ни е отрицателен затова внасят бежанци.Макар и през Руска гимназия английският ми е достатъчно добър за да мога да прочета Евростат,а Ботев е терорист-разваля ЕС идеята.
25
3
 
22
 
! Отговори
dp преди 10 години
Много постове срещу жената - не я знам но да бъде хулена задето предотвратилаотпадането на Ботеви текстове от програмата звучи като... мибългарски приказки.Интересно кой е поискал тия текстове да бъдат махнати; това не може да еглупост, умишлен саботаж е. Поне в тоя случай има шанс да се видиоткъде иде в образованието.Чел съм големите български и англоезични поети, ми не съм прочел нищо сравнимос Ботевата "Борба". Да искаш да заглушиш *такъв* глас е открито враждебен акт.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво ви е Ботев като Слави Трифонов го има в учебника по пеене и Софка Мариновa, и тя там. Има го и Пешо коня и други *** - а вие Ботев, та Ботев.