#Окупацията: Площадите ни да станат Майдани!

Стига страх, съмнения, скепсис и безразличие, зоват студентите
Обновена: 27 яну 2014 08:59 | 27 яну 2014 08:45,
244
#Окупацията: Площадите ни да станат Майдани!
Вериги по вратите на СУ. Снимка: БТА

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" продължава, въпреки че ректорът проф. Иван Илчев подаде сигнал в прокуратурата срещу протестиращите студенти.

От 10.00 часа окупаторите ще дадат пресконференция, обявиха те на страницата си във Facebook – #Окупацията.

Там студентите, които в петък срещу събота наново окупираха Алма Матер, твърдят, че протестът им вече не е само студентски, нито дори само младежки.

Още по темата

"Окупацията е гражданска, българска. Протестът вече е в Ректората. Това се наложи заради безпрецедентния и позорен опит на Ректора под външен натиск да плаши окупиращите студенти с прокурорска, тоест полицейска намеса. Затова ние заедно превръщаме Ректората в свободна зона, в малък Киев, в оръжие, вдигнато срещу оглушалото Народно събрание, в алтернативен център на изгубения национален суверенитет. Ние, окупиращите студенти и граждани, призоваваме цялата страна към общонационална стачка, неподчинение и ефективни блокади на властовите институции.

Стига страх, съмнения, скепсис и безразличие. Не само абстрактни концепции, а и материалните ни интереси са заплашени от кражбите и заемите на управляващата коалиция. Докладът на ЕК за България е отчайващ. Последиците ще ни застигнат бързо - най-вече задълбочаваща се бедност, още корупция и институционален тормоз над дребния бизнес и частните лица.

Така че всички заедно сме длъжни да свалим поредното провалено управление на престъпници и да не допускаме следващо такова. Площадите ни трябва да се превърнат в Майдани", настояват окупаторите.

На свой ред ректорът на СУ проф. Иван Илчев обяви, че след сигнала очаква органите на реда да си свършат работата.

По думите му би следвало днес всичко да отидат на работа, тъй като не е обявяван нито неработен, нито неучебен ден.

"Разговорите с окупаторите се изчерпаха. От техните водачи само един учи в Алма Матер. Какво да говорим с тях?”, попита той от ефира на Нова тв.

Междувременно недоволните от окупацията на Ректората ще се съберат пред Софийския университет в 13.00 часа, за да изкажат несъгласието си. Проявата им също се организира в социалните мрежи.

Поканени са студенти от Софийския университет, преподаватели и служители, които не са съгласни със затварянето на университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
40
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Много правилно казано относно гласуването! Повече от половината българи пият ракия и мезят салатка в изборния ден... Вечерта като обявят резултатите почват да псуват пред тв-то. Ами идете, гласувайте! Това е наше право! Други права без туй не ни останаха! Заради НЕгласуването управляват партиите с твърдия ***, турси и комунистически настроен електорат, като си мислят, че ще се върне бай тошово време... Всичко сами си направихме или по-точно половината граждани които не гласуват!!!!
165
5
 
42
 
! Отговори
Народен съд преди 10 години
Излезте и се опитайте да правите каквото правят в Украйна, тогава ще се преброим, но няма да плачкате и да се жалвате в ЕС.....хахахахах
164
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво морално има в това да окупираш Университета и удобно да се скриеш зад академичната му автономия? Как може да се призовават футболните агитки да влезнат в сградата му? По силата на каква законност и морал шепа хора, повечето нямащи нищо общо със СУ, нарушават правата на около 3000 преподаватели и служители и 23 000 студенти? Университетът не може да бъде заложник на каквито и да е политически искания! Защо не окупират централите на партиите, защо не окупират банките на олигарсите?
163
7
 
40
 
! Отговори
Сепаратист преди 10 години
Варна да обяви автономия от София,по подобие на Лвов от Киев
162
6
 
48
 
! Отговори
Бай Григор преди 10 години
Площадите - Майдани ??? А готови ли сте за Беркут ? Това е въпроса - щото както се вижда крутия протест предизвиква крути мерки !!!!
161
11
 
48
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
Подкрепящите окупаторите сте много зле!
160
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много чалгаджии и простаци има това е един от основните и неизлечими проблеми.
159
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на младите хора, но за съжаление нищо няма да стане без кръв.
158
15
 
50
 
! Отговори
Родител преди 10 години
Кой сте вие че решавата каква трябва да бъде България???Стотина ,некадърни *** ,които лишават хиляди други от учение!!!Кой ще плаща за пропуснатите лекции??СОФИИСКИ МЕКЕРЕТА.
157
11
 
50
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Явно се опитват да блокират изпитната сесия и нищо повече. В тази държава почти всеки е готов на всичко за пари... Продажници! Заради такива вече 25 години всичко е корумпирано до девето коляно и няма оправия!
156
14
 
49
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Имали мъже между студентите , който са отвън, да вземат клещи за арматура да отрежат веригите и да освободят уневерситета от тия *** , мисля че тези мъже студенти ще влязът в историята с добро.
155
11
 
43
 
! Отговори
Те гледат преди 10 години
Българските деца се учат от нас.Едни измамници,алчни за власт,окупираха Парламента и теглят заем след заем за раздаване на ,,честните''свои частници и студентите тях гледат.Когато едните окупатори си отидат,ще си идат и другите.За да има истински ЧЕСТНИ избори.Никой не иска доносници,измамници и властолюбци ,на всяка цена и създаващи ОМРАЗА,да ги управляват.Защото вече има призиви за Майдан.И тогава?
154
6
 
48
 
! Отговори
аз преди 10 години
искам извънземните да дойдат и за това ще окупирам местната кръчма и ще задължа собственика да ми дава ядене и пиене! Ако съм на мястото на ректорар ще спра водата, парното и тока като първа мярка, после ще искам съд за пропуснати ползи от тези нещастници, които очевидно мечтаят да бъдат Герои. И изключване на всички, които нарушават академичните правила и напъхват политиката в СУ.А майданите са площадите - да седнат на стълбите отпред, а не на топло вътре.Мизерници, а не герои, омръзнахте!
153
10
 
46
 
! Отговори
Протестант преди 10 години
Стига сте се занимавали с глупости, а учете!!!
152
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До смях!естествено че първо ще искам оставката не шефа:) и след това всички оставки
151
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смешковци, ми като искате да се сравнявате с украинците излезнете и окупирайте навънка някой площад бе кавали, кво сте се заврели вътре на безплатно парно, ток и вода
150
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Будни млади хора, не разбрахте ли,че в тази държава останаха болшенството неграматни и мързеливи.Като прибавим към тях ромите и пенсионерите,които друго освен комунизъм не са виждали,кой очаквате да ви подкрепи?
149
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Камерите на Канал 3 показаха как се изнизват основните провокатори, които не са студенти - Манол Глишев, Цветозар Вълков, Явор Никифоров и др. Сега около оградата и вътре са останали само 15 студенти в очакване на полицията, а тези дето излязоха отидоха на инструкции в НПО за готвеният сблъсък около 12.30 - 13 ч. край Ректората.Поразяващо е малоумието на един студент историк (представи се като Калин Каменов), който се опияняваше от собствените си глупости и налудничаво-революционен плам!
148
0
 
46
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Окупаторите се оляха.
147
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре окупирайте банките бе кавали, там че получите повече подкрепа