Авиоотрядът летял за мачове, сериали и хора в нужда

Доклад на Сметната палата показа редица нарушения в звеното
5 фев 2014 17:04,
46
Авиоотрядът летял за мачове, сериали и хора в нужда
Снимка: архив, БулФото

Полети без заявки и без заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов откри проверката на Сметната палата за дейността на правителствения "Авиоотряд 28" в периода 1 август 2009 – 28 февруари 2013 година.

Одитът е от годишната програма на институцията. Паралелно е извършена и проверка на финансовото управление на Министерския съвет в периода 2011 – февруари 2013 година.

Още по темата
Полетите на Авиоотряда, извършени по заявка на физически и юридически лица, са били незаконосъобразни, тъй като липсва свидетелство за авиационен оператор, лиценз за въздушен превозвач, съгласно Закона за гражданското въздухоплаване и правна възможност в Устройствения правилник на отряда.

Приходите от полети на физически и юридически лица са отчетени неправилно и не е начислен данък върху приходите по Закона за корпоративното подоходно облагане, сочи проверката.

От Сметната палата са анализирали различни полети, сред които за нуждите на футболни клубове - ЦСКА, Левски, Литекс и Локомотив – София, които са участвали в европейски турнири. Полетите са заплатени и са приложени фактури.

Самолети и хеликоптери на "Авиоотряд 28" са използвани още за оказване на спешна помощ на български граждани в чужбина, за нуждите на Червения кръст и по искане на Българската православна църква, както и на Българския футболен съюз. Такива има и за нуждите на частни фирми (пр. Костенец Ризорт и Ню Бояна Вибурно, които снимаха филмовата продукция „Непобедимите”). Макар и заплатени, за част от полетите не се съхранява списък на пътниците.

"Авиоотряд 28" е бил използван и по заявка на партия ГЕРБ, като и от други държавни предприятия, например Българския енергиен холдинг, за присъствие на различни европейски и световни форуми.

Хеликоптери на отряда са използвани за филмови продукции, сериала на БНТ „Под прикритие” и за разпръсване на детски топки за празника на децата в София (по искане на Лайънс Клуб София – Диамант). Хеликоптери е използвало и адвокатското дружество „Батков и Сие”.

От Сметната палата препоръчват да се регламентира редът, по който се разрешават полетите на "Авиоотряд 28", както и за съставянето на досиетата и тяхното съхранение. Трябва да има и длъжностно лице, което да носи отговорност за съхранението на документите.

За дейността на Министерския съвет одиторите са открили пропуски по отношение на отдаване под наем на имоти, които се управляват от администрацията. Приходите от наем не са събирани ефективно, а дори има два апартамента, които са отдавани под наем без договор, показа проверката.

Ръководството на администрацията не е извършвало ефективен контрол и върху разходите, извършени за стационарни телефони, стойностите на които изискват възлагане на обществена поръчка по Закона за обществените поръчки.

След проверката одиторите препоръчват да се направи анализ на приходите от наеми на имуществото и те да бъдат адекватно планирани по бюджета на институцията. Заради установени пропуски при отчитане на командировките трябва да се въведат контролни механизми, които да осигуряват спазването на определения срок за отчитане на отпуските.

Трябва да има и обществена поръчка за предоставяне на телекомуникационни услуги по стационарните телефони, както и да се проверят договорите за отдаване под наем на ведомствени жилища, допълват още от Сметната палата в своя доклад.

Още финансови и икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
До Анонимен 19, прочети статията - " Полетите са заплатени и са приложени фактури.", "Макар и заплатени, за част от полетите не се съхранява списък на пътниците.", а от Сметната палата единствено "...препоръчват да се регламентира редът, по който се разрешават полетите на "Авиоотряд 28", както и за съставянето на досиетата и тяхното съхранение."
17
14
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
До Анонимен 17стига спекулирали с човешките трагедии, това кутевци срам нямате.
16
14
 
13
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
това по Борисово време ами по времето на Станишеф световноизвестниа некадърник син на доказан масов убиец и по времето на другите *** каде са репортите? Що само Борисов гледате? Няма лошо ама гледайте и проверявайте за всички!!! Ама как бихте могли нали световноизвестниа непрокопсаник ви държи в джобче!!! ***! Хората от глад мрът по улиците те за авиоотряд ме занимават говедари !! Вие сте психически болни хора страдате от умствени разстроийства всичките каде целувате краката на Станишеф!
15
15
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Т.е. много шум за нищо - всеки полет си е прилежно заплатен и фактуриран. На кутевци им дай да дрънкат алабализим да минава времето.
14
7
 
5
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Mi to inache tezi piloti kak shte natrupa chasove be... nali tria letiat
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези *** вече 25 години крадат държавата и народа, а вие авиоотряда......Болни мозъци!
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да накажем строго всички самозабравили се политици които са ползвали Авиотряд 28 като безплатно такси през последните 25 години.
11
3
 
11
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Рапонът не е измислил нищо ново.Преди много години съм пътувал с правителствен АН 24, понякога използван от Балкан за вътрешни полети.В кабината имаше специален шкаф, в който Пенчо Кубадински си е държал пушките, когато е пътувал на сафари в Африка.А ние сме си държали . . . . . и сме им плащали сметките.
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Елена Йончева каза че не пътувала за Сомалия с Авиоотряд28, от което следва че е пътувала от Сомалия за България, за Ирак, Афганистан, Индия и Египет.
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко си кара съотборницте, Сергей си кара любовниците - мила родна картинка
8
9
 
30
 
! Отговори
данъкоплатец преди 10 години
Докато не вкарат баш мутрата-Тиквата и неговите ГЕРБерасти в затвора за разхищения на народната пара и стотинка няма да дам.Егати и държавата след като един гангстер ни стана министър-председател !!!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
25 год. политиците ни разполагат с държавата като с бащиния и затова народа не им вярва.
6
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Авиоотрядът е обслужвал приятелите на Мутрата. Плащал е народа. Най-типичен пример е онова пиянде Мутафчиев, който не зная поради какви причини е Председател на СА и кой го е избрал въобще. Може би Мутрата го е назначил, както Рашид Турчин.
5
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имунитета и на съд горилата.
4
2
 
23
 
! Отговори
аз преди 10 години
И аз съм човек в нужда. Що требе да плащам за обикновен самолет за разходка до Малдивите? А много ми се ходи.
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...и хора в нужда.Че вие Тиквуняка за човек ли го броите!
2
4
 
25
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Ясно, някой си ползва държавните самолетчета като бащиния, а данъкоплатеца се ръси.И да бяха само тия по времето на Тиквуня. Що не извадят и миналите проверки. Бас ловя, че картинката ще е същата. Абе у *** почти никой няма частен самолет, щото нема по убаво от държавното - хем по-евтино, хем по убаво.
1
4
 
31
 
! Отговори
Гацо преди 10 години
Признал съм го Бойко за най-добрия селски футболист, ето и на тия години е звезда в Б група самолета трябва да лети.