Храните поскъпват, ако затегнат регулациите за хипермаркетите

Търговци се застъпиха за саморегулация в бранша
Обновена: 12 фев 2014 13:52 | 12 фев 2014 11:07, Надежда Бочева
69
Храните поскъпват, ако затегнат регулациите за хипермаркетите
Снимка: архив, Reuters

Регулациите на дейността на търговските вериги водят до драстично повишаване на цените. Това каза пред bTV изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев по повод острите критики към сектора, отправени вчера от премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева.

Припомняме, че на срещата на правителството с бизнеса вчера Орешарски се усъмни, че при доставките има схеми за източване на ДДС, а Даниела Бобева съобщи за готвени законови промени за сектора.

Йордан Матеев даде пример с Франция, като заяви, че там при въвеждането на регулация цените на стоките се покачили – с 8% за няколко години, докато в същото време цените в Германия се понижили.

Той се застъпи за саморегулация на бранша, като се позова на протичащи в Евросъюза процеси. Според него саморегулацията трябва да замени готвените законови промени, а ако има все пак законодателство за отношенията между търговци и доставчици – то да е на ниво ЕС. В България има Търговски закон, а споровете могат да се решават в съда, допълни Матеев.

Още по темата
По повод продължаващите с години обвинения на производителите, че веригите им извиват ръцете, като настояват за все по-големи отстъпки, Матеев отговори, че можем да говорим за изнудване, когато има монопол, а търговските вериги държат една трета от пазара. Според Матеев през последните 15 години секторът е допринесъл за изсветляването на българската икономика, а от неплащането на ДДС страдат всички коректни фирми в България.

Той отрече обвиненията, че търговците не третират еднакво чуждестранните и българските производители и отговори, че всички трябва да имат свобода да сключват договори така, че потребителите да получат най-добрата услуга на най-ниска цена. Матеев посочи като реални проблеми високата цена на електроенергията за бизнеса, високите лихви по кредитите и сивия сектор.

Често не се разбира, че търговската верига продава търговски услуги. Важният въпрос е не дали въвеждат една или друга такса, а дали има конкуренция, която да доведе до най-добри условия за всички, поясни Матеев.

Изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България” Пламен Грозданов предлага  да се намери форма на регулация за сектора, която да комбинира регулативен режим и саморегулация.

„Преди 5 години беше табу да се говори срещу търговските вериги. Те придобиха такава огромна пазарна сила, че сега, ако има конкуренция, тя е между тях, но не и по отношение на доставчиците”, заяви Грозданов. Според него между веригите и доставчиците няма преговори, а условия, които доставчиците или приемат, или затварят бизнеса си.

Грозданов попита на какъв пазарен принцип всяка година от производителите се искат все по-големи отстъпки. Ние не търсим конфронтация, а начин да се работи на пазара, обясни той.

От „Произведено в България” предлагат да има една нулева година по отношение на отстъпките, искани от производителите.

Йордан Матеев допълни, че КЗК досега не е доказвала картел при търговските вериги, а само при някои производители. Според него веригите работят в условията на конкуренция.

Още за икономика и  политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственият начин да има ниски цени е да няма НИКАКВА регулация
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на о-стров Тасос, Гърция се продават САМО неща произведени в о-ов ТАСОС...даже има етикет - произведено в ТАСОС....мед - от Тасос, маслини - от Тасос...специалон се проверяват фериботите, които идват на всеки час да не би някой да внася храна... а ние не искаме да направим същото нещо за цяла страна
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
щом като ще поскъпват ако продават качстевени стоки защо лунаката не е по 1 лев, а сиренето по 1-2 лева най-скъпото след като продават отявлени ***?тебешир и палмово масло за сирене, жили вместо лунака, плесен в която се къпят жаби за боза......
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз съм за затягане на контрола.... като изгърмят половинаат вериги, и се види какви *** се пробутват на нашия пазар търговците ще бъдат принудени да ни дават нармалан храна - тия домати дето ги ядем сега - все едон че гума дъвчем. от тях и рак ще хванем. тъпчат ни с ГМО.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
trqbva da sko4im vsi4ki s toqgite ili koi kakvoto nameri i pogrom na vsi4ki golemi verigi koito ni mamqt !!!!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nikoga nqma da se opravi nishto i zashto/ Nie sme ov4i glavi !!!!!!!!!!! govorq samo za balgarite .vijte *** sprat im toka ska4at na bunt !!!!!!!! spirat im viodata na bunt a nie kakvo pishem si tuk ,kakvo se promenq !?????
29
6
 
13
 
! Отговори
DARK преди 10 години
Все винаги като се заговори за държавна регулация и частниците винаги скачат и почват да реват , че са щели да се вдигнат цените я у лево ваща мама картелна!
28
0
 
30
 
! Отговори
fghfhghfg преди 10 години
В България и Германия, а и не само Германия, разлика в цените на хранителните стоки в супермаркетите няма, даже там някои стоки са по-евтини и обърнете внимание - В ПЪТИ ПО-КАЧЕСТВЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ !!! Стандарта на живот е изравнен, но къде може да сравняваме доходите на немците и богатият им избор на работа с тези на българите ?!? ....
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМОРЕГУЛАЦИЯ?!?!?!?!?!?!Все едно крадец да се саморегулира ОТКЪДЕ,КАК и КОЛКО да открадне!!ХАХАХАХААХААААААА......
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До MartoДа, нагли са! Смъкват от доставчиците си по 50 - 60 % отстъпки, при което ги карат да работят на загуба и отделно слагат надценка от 15 - 30 % ! И плашат, че ще вдигат цените, ако се въведат регулации! Държавата трябва да отговори подобаващо и да въведе Европейски регулации срещу тази наглост!!!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Икономиката е сложна система което изисква висока степен на образованост за евентуалноторазбиране. Не познавам българин който да има елементарни наченки в познаването на тази материя. Да си прочел основните икономически теории е тотално недостатъчно да претендирашче знаеш нещо изобщо.Когато БокУ дойде на власт ,казах че ПОСКЪПВАНЕТО *** на врата. Скоро то беше ФАКТ и след 3 години правителсвото ПАДНА поради масовото обедняване.Ореха тръгва по стъпките на БокУ.
24
4
 
8
 
! Отговори
Най-добре преди 10 години
да ги затворят "по санитарни съображения" и да видим каква върволица от посланици ще се изниже пред министерския съвет. ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
23
3
 
27
 
! Отговори
Marto преди 10 години
Нагли са веригите. В Германия, Англия, Франция и тн.......... цените на хранителните стоки са по-ниски от нашите. Там дали не е регулирано?
22
3
 
26
 
! Отговори
Апис преди 10 години
Не знам за друго, но не може в страни с 10 пъти по-големи възнаграждение да имаме еднакви цени на много от стоките по магазините. При положение особено, че работната ръка в България е толкова евтина не виждам как се прави ценообразуването на българската продукция, така че сиренето ни да е на същата цена като френското. Има нещо много сбъркано и съм склонен да мисля, че собствениците на предприятия алчнеят.
21
4
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Политика на ухажване и подмазване,БСП е в стихията си.Дано не го мисли Орешарски сериозно да се намесва с внушения .Вътрешнообщностните доставки не са нарушение,а защо една стока отива през посредник също не е престъпление.И вие държите хората на помощи и ваучери пък не им осигурявате нормални доходи.
20
1
 
9
 
! Отговори
5666 преди 10 години
Ами ще пазаруваме в кварталното магазинче.Там разликите са с 5-20ст.А някои стоки са и на същите цени.Вече няма комунизъм и празни рафтове.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Амън от специалисти като този цитиран в статията, наемани за един ден от големите вериги само и само да отвърнат с плюене на каквито и да било мерки за подобряване на БГ икономиката. Монопола трябва да е навсякъде ако ги питате. А малкия бизнес ???
18
0
 
3
 
! Отговори
макето преди 10 години
хи хи хи на мен ми е скъпа ракията и не я купувам ами си я варя скъп ми е токо не го ползвам правя си свещи манджата е скъпа гледам си овчици и прасенца и си ги папам доматите са турски у оранжерията почнаха да пъстреят
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всичко е свързано=поскъпване=инфлация(със същите пари купуваш по малко)=няма продажби=няма ддс=няма за пенс и за дър служформулата на успеха= кладенец + кокшки + картофи
16
2
 
3
 
! Отговори
JJ преди 10 години
До АнонименВсичко идеално, но при една президентска република, кой ще е президент - Бойко, Станишев, Доган, Волен... Защото тия четиримата веднага ще се кандидатират и един от тях ще вземе властта.Аз лично не виждам никаква алтернатива и оправяне на положението.