Храните поскъпват, ако затегнат регулациите за хипермаркетите

Търговци се застъпиха за саморегулация в бранша
Обновена: 12 фев 2014 13:52 | 12 фев 2014 11:07, Надежда Бочева
69
Храните поскъпват, ако затегнат регулациите за хипермаркетите
Снимка: архив, Reuters

Регулациите на дейността на търговските вериги водят до драстично повишаване на цените. Това каза пред bTV изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев по повод острите критики към сектора, отправени вчера от премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева.

Припомняме, че на срещата на правителството с бизнеса вчера Орешарски се усъмни, че при доставките има схеми за източване на ДДС, а Даниела Бобева съобщи за готвени законови промени за сектора.

Йордан Матеев даде пример с Франция, като заяви, че там при въвеждането на регулация цените на стоките се покачили – с 8% за няколко години, докато в същото време цените в Германия се понижили.

Той се застъпи за саморегулация на бранша, като се позова на протичащи в Евросъюза процеси. Според него саморегулацията трябва да замени готвените законови промени, а ако има все пак законодателство за отношенията между търговци и доставчици – то да е на ниво ЕС. В България има Търговски закон, а споровете могат да се решават в съда, допълни Матеев.

Още по темата
По повод продължаващите с години обвинения на производителите, че веригите им извиват ръцете, като настояват за все по-големи отстъпки, Матеев отговори, че можем да говорим за изнудване, когато има монопол, а търговските вериги държат една трета от пазара. Според Матеев през последните 15 години секторът е допринесъл за изсветляването на българската икономика, а от неплащането на ДДС страдат всички коректни фирми в България.

Той отрече обвиненията, че търговците не третират еднакво чуждестранните и българските производители и отговори, че всички трябва да имат свобода да сключват договори така, че потребителите да получат най-добрата услуга на най-ниска цена. Матеев посочи като реални проблеми високата цена на електроенергията за бизнеса, високите лихви по кредитите и сивия сектор.

Често не се разбира, че търговската верига продава търговски услуги. Важният въпрос е не дали въвеждат една или друга такса, а дали има конкуренция, която да доведе до най-добри условия за всички, поясни Матеев.

Изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България” Пламен Грозданов предлага  да се намери форма на регулация за сектора, която да комбинира регулативен режим и саморегулация.

„Преди 5 години беше табу да се говори срещу търговските вериги. Те придобиха такава огромна пазарна сила, че сега, ако има конкуренция, тя е между тях, но не и по отношение на доставчиците”, заяви Грозданов. Според него между веригите и доставчиците няма преговори, а условия, които доставчиците или приемат, или затварят бизнеса си.

Грозданов попита на какъв пазарен принцип всяка година от производителите се искат все по-големи отстъпки. Ние не търсим конфронтация, а начин да се работи на пазара, обясни той.

От „Произведено в България” предлагат да има една нулева година по отношение на отстъпките, искани от производителите.

Йордан Матеев допълни, че КЗК досега не е доказвала картел при търговските вериги, а само при някои производители. Според него веригите работят в условията на конкуренция.

Още за икономика и  политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
tt преди 10 години
това какво означава заплаха ли , според мен да
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Golemite verigi sa sazdadeni v usluga na monopola. Monopola vinagi e protiv konkurenciata na proizvoditelite koeto vodi do narushenie na balansa i poskapvane na stoki koito ne struvat dori i 10% ot stoinostta na stokata i 8% ot cenata zakachena pod stokata. Hranitelni stoki kupuvam vseki den samo ot bakaliata i samo tova koeto e neobhodimo i niama da bade izhvarleno ot hladilnika.Kogato palnem kolichkata s hrani na promocia ne pravim smetka kolko ot parite za tezi stoki otivat v kosha-***
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Надке, на тези химически бомби храни ли им викате?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво ни пука ,нали ни вдигнаха заплатите !!!!!!!???????И БЕЗРАБОТНИ НЯМА ??????!!!!!!!!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
номер 9 е абсолютно прав!затова рядко близам в хипермаркет - много е скъпо!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сърповете и чуковете от БСП ще ви управляват още сто години ами и ние нормалните хора ще страдаме покрай вас
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА САМО БСП ГО МОЖЕ
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V golemite verigi moje bi pestish vreme no ne i pari
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лекарствата поскъпват, храните също, опашки по границата и къде ли още не, полицейско присъствие пред НС, парламент пълен с лаещи кучета ааааааа НЕ този филм сме го гледали!!!ОСТАВКА и избори за ВНС, нова Конституция, 100 депутата мажоритарно избрани, президентска република и референдуми по всички важни за народа и държавата въпроси!!!!
6
1
 
8
 
! Отговори
Магив преди 10 години
Ама вие кво искате,тия само да лапат да неплащат нищо и да продават *** и скъпо.Да вдигат цените кво плашат.Ще почнат да затварят като не им изнася да ни продават безпари.Краино време е да се сложи ред.Само така да видим кои ще издържи.
5
1
 
12
 
! Отговори
POMISLETE преди 10 години
6 meseca kupuvah samo ot golemi superi i verigi sled tova 6 meseca kupuvah samo ot bliskata bakalia. Sled kato si napravih tochen godishen otchet za dvete 6 mesechia se okaza neochakvanoto ot men.Vapreki promociite na golemite verigi pazaruvaneto ot tam v kraina smetka mi izleze po-skapo.Zapochnah da mislia zashto.... Primameni ot edna promocia kupuvame i mnogo izlishni i mnogo po-skapi neshta. Taka verigata pecheli a klienta izliza s falshivoto zabludeno chuvstvo che e ikonomisal.
4
13
 
5
 
! Отговори
fago преди 10 години
В цял свят големите вериги магазини играят ролята на регулатор на пазара и "озаптяват" безмерния апетит на търговци и производители. Затова са толкова неудобни на някои хора у нас, които вият до небесата как им "извивали ръцете" и пр. и пр. Никой никого не кара насила да си дава стоката за продажба в която и да било верига. Но да искаш 100% печалба... Може много още да се каже по въпроса - и за контрола на държавата, и за други неща. Впрочем - за сведение - нямам нищо общо с търговията и произв.
3
15
 
8
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Разбира се, това е поредната поръчка на българските мутро-"производители", които от години реват, че западните вериги им убиват "производството". Става въпрос за Гришко Ганчев и неговата захар, и за другите хубавци. При ГЕРб номерата не минаваха, но сега ще успеят да се наложат. Резултатите са ясни - монополно положение на няколко български мутри, които ще ограбват дребните произовдители и ще предлагат скъпи и некачествени стоки на "гражданята" по големите градове. Само БСП!
2
3
 
14
 
! Отговори
Г.Т. преди 10 години
Тоест няма да могат да си продават залежалата стока, както до сега, на ниски цени, акции и тем подобни!
1
7
 
13
 
! Отговори
Авантаджия преди 10 години
Ами,да ги оставиме да правят каквото си искат, та да ни излиза по-евтино!