Наздраве! Трифон Зарезан е!

За други празникът е Св. Валентин
Обновена: 14 фев 2014 08:12 | 14 фев 2014 07:22, Анисия Иванова
51
Наздраве! Трифон Зарезан е!
Зарязване на лоза. Снимка, архив Булфото

България вероятно е единствената страна в света, където на днешната дата се съчетават два празника - на любовта Св. Валентин и на виното Св. Трифон Зарезан. Българите имат уникалния шанс  да избират как да празнуват - между червения цвят на розите и между искрящия рубин на виното.

Празникът Св. Валентин датира още от 14-ти век, когато  като стар римокатолически празник се свързва с романтичната любов. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце. През 19-ти век тези послания са заменени от модерните за времето си готови картички. Още тогава е изчислено, че по света се разменят годишно по около 1 милиард любовни картички, като този феномен изостава по масовост само от коледните картички.

Денят на лозаря - "Трифон Зарезан", е посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи  път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон.

Тогава с постановление на  Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря.
С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: празник14 февруари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
4
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Честито на всички, които празнуват - Трифон Зарезан, Св.Валентин !Важно е да сме весели ,щастливи и добри. Да отворим душата си за позитивност.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТрифонПо принцип - от земеделска гледна точка, "зарязването" на лозите е по-добре да става към средата на февруари... Следователно, празникът е редно да е 14.02. Още повече, че традиционният му смисъл е именно земеделския. По-късно бива "осиновен" от Църквата, след като са видели, че не могат да го унищожат. Също както и нестинарските игри, между другото.
43
3
 
0
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Празниците са хубави, именно защото носят позитивно настроение. Тук обаче една част от коментарите са оплюване на празника Свети Валентин. За празнуващите го той също си е хубав, не виждам какъв е проблемът всеки да празнува каквото намери за добре. А това, че Трифон Зарезан е здраво свързан с българските традиции е вярно и никой не го отрича, въпросът е, че всичко опира до личния избор.
42
0
 
1
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Сегa, кaто зaседнем с Трифон нa обед, тa до нощескa, ще чествaме с винско и свинско, aйде нaздaрaве и зa свети вaлентинците
41
1
 
0
 
! Отговори
Трифон преди 10 години
Аз като пряко засегнат от казуса 1-14 Февруари, смятам че Трифоновден или Трифон Зарезан трябва да се празнува на 14-ти, колкото и Ивановден на 20-ти. Така че празнуването на Трифон Зарезан днес е само за да има алтернатива за ония, които по една или друга причина не празнуват Св. Валентин :) Преди години на 14-ти, когато Св. Валентин не беше популярен в БГ, никой не знаеше за Трифон Зарезан. В края на краищата, хората си търсят поводи да се напият :)
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 1 февруари беше празник на гейовете, днес е празника на хетероправославните.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПО КОЛКО ПЪТИ ЩЕ ГО ПОСРЕЩАТЕ ТОЯ ЗАРЕЗАНИЯ БЕ? НАЛИ ГО ПОСРЕЩАХТЕ В НАЧАЛОТА НА МЕСЕЦА. А БЕ НА ТАА ТЕРЕИТОРИЯ ИЗОБЩО ЗНАЕЛИ СЕ КОГА СА ИМ ПРАЗНИЦИТЕ? СИЧКО ПО ДВА ПЪТИ ГО ПРАЗНУВАТ. БАХ МААМУ.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Навремето Папата е искал да подчени Православната религия и е запалил вярващите всветите земи в Атон.След като не му е станал номера и умрелите за вярата си Православнимонаси са произведени в свети апостоли!-затова че не приемат КАТОЛИЦИ като ВЯРА!Сега обаче невежите празнуват свети Валентин ама кой е той не знаят!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста опасни празници, защото ако почетеш само Трифон рискуваш жената да ти изневери със западняк католик. Ако почетеш пък само Валентин чрез жената, рискуваш да забравиш нейните минали прегрешения и да не може да си простиш после, че си пренебрегнал доброто настроение на Трифон.
36
1
 
3
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
До forever aloneПо-добре да празнуваме празника на виното и веселието (празник, който датира още от тракийско време и по-късно е присвоен от Православната Църква като ден на Св. Великомъченик Трифон), отколкото паметта на някакъв древноримски сводник.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според Православната Вяра е ТРИФОН ЗАРЕЗАН и там празник на влюбените няма!Католишката религия е друго нещо и не ме интерисува кво празнуват будисти,католици и кришнари.Защото съм ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН!!!
34
14
 
0
 
! Отговори
forever alone преди 10 години
На всички пияници, чалгари и баш патриоти, честит Трифон Зарезан! На останалите нормални и възпитани хора-Честит Св. Валентин!
33
0
 
7
 
! Отговори
Народен Юнак преди 10 години
ДА ДАДЕМ РАДИКАЛЕН ОТПОР НА ВСИЧКО ПРОТИВ НАШАТА ИЗКОННА СЪЩНОСТ НА БЪЛГАРИ, А ДНЕС ДА ВДИГНЕМ ЧАШИ С РУЙНО ВИНО ЗА НАЗДРАВЕ С ДУХОВА МУЗИКА Vivo МОНТАНА-vbox7/play:8992d50d23
32
0
 
12
 
! Отговори
Народен Юнак преди 10 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПРАВОСЛАВНИ БЪЛГАРИЯ С ТРИФОН ЗАРЕЗАН!!!ДА СМЕ ЖИВИ-ЗДРАВИ-УМНИ И НАПЕВНИ С САМОУВАЖЕНИЕ КАКТО С ЦЕННОСТИ ДА СИ ВЪЗВЪРНЕМ ТОВА КОЕТО НИ БЕ ОТНЕТО КАТО НАРОДОПСИХОЛОГИЯ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ НАШИ ЛИЦЕМЕРИ-БЪЛГАРИ КОИТО ЗАРАДИ ПАРИТЕ СТАНАХА СЛУГИ НА ДЯВОЛА КАТО СЕ ОПИТАХА ДА КАСТРИРАТ УМСТВЕНО ЗА 24 ГОДИНИ ПСЕВДО-ПРЕХОД НЕ ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ ОТ НАШИЯТ НАРОД!
31
0
 
3
 
! Отговори
Празник-Наздрве преди 10 години
vbox7/play:7de61196
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Св. Трифон е много по-хубав и български празник от Св. Валентин, който е изкуствен и католически.
29
1
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
А, наздраве!
28
2
 
18
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Честит празник тракийци!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На днешния ден най-щастливия български политик е Михо, наздраве председателю днес никой нема право да те обвинява в прекомерна употреба само, че вино не водка!!!!!!
26
0
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 24Един мащабен производител на вино на смъртния си одър събрал синовете си и им казал: "Деца мои, искам да ви предам занаята си. Слушайте ме сега внимателно и си водете записки." И започнал да обяснява от каква есенция с каква есенция става еди си к'во вино.....говорил той известно време и накрая казал: Чувал съм, че вино става и от грозде, но не знам как!