Парадокс: Работа много, безработни - също

Много от наетите разочароват и бързо ги гонят от работа
24 фев 2014 17:00,
197
Парадокс: Работа много, безработни - също
Сред най-търсените служители са магазинерите. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Парадоксите на трудовия пазар в ЕС се запазват – в европейския портал EURES има повече от 2 млн. свободни работни позиции, а в същото време заетостта в общността намалява. Това показва статистиката в последния бюлетин на European Vacancy Monitor, изготвен от Европейската комисия. Данните се отнасят за второто тримесечие на 2013 година.

Статистиката за България показва, че наетите служители се увеличават с около 5% през анализирания период. В същото време у нас обаче има ръст на безработицата. Експертите разчитат тези данни като признак за растящи възможности за намиране на работа, но служителите не притежават нужните умения за длъжността.

Работодателите наемат служители за пробен период и след като не са удовлетворени от показаните умения, ги съкращават. Така се получава едновременно ръст на безработицата и ръст на броя на наетите служители.

Според бюлетина у нас сред най-големите и най-бързо растящи индустрии у нас е минната. Между второто тримесечие на 2012 година и второто тримесечие на 2013 година работещите в сектора са малко над 50 хиляди. В сектора на машиностроенето работят 52 хил. души. В селското стопанство заетите са малко над 33 хиляди.

Южните държави са на фокус

Данните показват още, че различията в трудовия пазар на ЕС вече са по оста „север – юг“. Южните държави страдат в много по-голяма степен от кризата, загуба на работни места и висока безработица сред младежите. Заетостта в Гърция намалява с 4,3%, в Португалия – с 4,1%, а в Испания – с 3,6%, показва още статистиката. Средно за целия ЕС заетостта през второто тримесечие на 2013 година е с 0,4% по-ниска спрямо същия период на предходната 2012 година.

Младежите без работа също са сериозен проблем за Юга – в Гърция почти 60% от младите хора (до 25 години) са безработни. За Испания този процент достига почти 56, а за Португалия е малко над 39. Средно за ЕС 24% от младежите са безработни, спрямо 15% през 2008 година.

В южните държави е характерно още и наемането на висококвалифицирани служители на длъжности, които не изискват висше образование. Основно възможностите за откриването на работни места са в областта на здравеопазването, продажбите и администрацията

В същото време нискоквалифицираните служители са почти два пъти повече, спрямо средното за ЕС – 33% от всички трудоспособни служители, спрямо 16% за ЕС.

Най-търсените служители

През второто тримесечие на 2013 година в първата петица на най-търсените и назначавани служители са магазинери, келнери, чистачи и камериери, макар и броят на наетите от тези сфери да намалява спрямо второто тримесечие на 2012 година

Ръст на наетите обаче има в областта на селското стопанство, показва още проучването към края на второто тримесечие на 2013 година, когато в ЕС са наети общо 269 хил. служители в този икономически сектор. Няма промяна по отношение на наетите служители в областта на здравеопазването – общо 264 хил. души. Расте и броят на наетите готвачи – 131 хил. през второто тримесечие на миналата година, показва още докладът.

Като цяло кризата доведе модата на временната заетост, която обаче може да се окаже нож с две остриета. В комбинация с ниска квалификация и умения временната заетост може да доведе до ниска продуктивност и по-лошо икономическо развитие. Това е особено сериозно предизвикателство за южните икономики, където броя на нискообразованите служители е по-голям от средния за ЕС.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: безработицанаети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
26
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Интересно защо РАБОТНИК и ТРУДЯЩ се превърнаха в лоши, мръсни, неизползваеми понятия? Като слушам и гледам всяка фирма наема само СЛУЖИТЕЛИ! Защо ли е така? Този, който е под земята, и работи робски труд за жълти стотинки, и му обещават 222 лв пенсия като навърши 63.8 години той свободен човек ли е , роб ли е, работник ли е, трудящ се ли е или служител? ? ? Странна държава странни понятия ! Или е просто ЕЛЕКТОРАЛНА ДЕМОКРАТИЧНА ЕДИНИЦА? ЛОШ МАТ,РЯЛ може би?????
47
0
 
27
 
! Отговори
млада ромка преди 10 години
Да работят балъците, аз като изцвъкам десетина чаавета, си докарвам две бинки без ТЕЛК -овете, не дай си боже всички да са женски. Чакам да отхвръкнат малко и ги заплождам. Ей тогава потича парата.
46
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работа много,но парие са малко.
45
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работата била много!В град с 300 000 жители обявите за ден са около 10!Правете си сами извода колко много е работата!Ако беше повече и имаше от какво ,то заплатите щяха да започват от 800 лв ,а не от 300!Не говоря за държавата София ,а за държавата извън-София!Лично за мен работа колкото лихвата на 50 000 не е работа ,а експлоатация.
44
0
 
30
 
! Отговори
иванов преди 10 години
наемат не плащат и после пак и пак и пак
43
0
 
24
 
! Отговори
38 преди 10 години
Правилно. Щом считаш, че имаш необходимите качества и си недоволен от условията сменяш фирмата. Не е лошо при възможност човек да смени и държавата. Най-малко трупа полезен опит и самочувствие.А частния бизнес у бг си е приключение, но в определени области става.
42
2
 
44
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Да, много от нетите рачароаот и ги гонят от работа, но още повече са разочаровани и бързо напускат работа. Не гледйте нещата само от страната на т.нар бизнес, какъвто в България реално няма. Работодателите искат ако може да плащат мин. РЗ, а насреща всеки да е минимум 3в1. Идете с фирмата си в Германия, Холандия и т.н и търгнете да наемате хора при вашите условия и заплащане. Ще ви помислят за луди..а може и за престъпници!!!
41
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
42, няма как да е иначе, като можещите напускат държавата още във втори курс, а някои веднага след гимназията. Малкото, които остават тук, трудно работят с некачествените, които са останали и не след дълго и те си бият камшика. Скоро и 3000 лева на месец да даваш, няма да има кой да ги вземе, ако се спазват изискванията.
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 36Общ работник съм, защото с моята професия( индустриален мениджмънт и предприемачество) няма къде да се реализирам тук или ако има свободно място по обява искат 3 години стаж примерно. Как да го натрупам, като не ме взимат като стажант първо?!
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжеление в България работа почти не остана!Има разни измикярски занаятчета ,собственост или на франчайз преставители на големи концерни или местния дерибеи дето стотинката на 2 сцепва.Не всеки може да работи на 6 дена като му се води ,че работи 5 ,не всеки може да го заключват като роб в шивашка фабрика ,не всеки може да си рискува здравето и кариерата за едните стотинки.Бе това е държавата на 6 месечните неизплатени заплати още за експлоатоторите си говорим.
38
1
 
31
 
! Отговори
Бай Добри преди 10 години
Двама работодатели си говорят:-Абе ти на твоите работници плащаш ли им заплати? Щото аз на моите не, и още идват на работа! Не и аз не им плащам! Даже им сложих такса на входа, ама те се изхитриха. Идват в понеделник и си тръгват в петък.
37
10
 
9
 
! Отговори
34 преди 10 години
До ?На думи всички са знаещи и можещи. В действителност не е баш тъй. Понеже сам си подбирам хората за работа в моята фирма от опит ти го казвам - при 5-6 ясни изисквания по представена автобиография всичко е ОК, при елементарно препитване обаче се указва, че нито езика им е език (макар и изискването да е за ползване, а далеч не за фиологично владеене) ни компютърните умения са им баш ком. умения, а и за самата образователна подготовка има доста бележки за повечето кандидати.
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А като плащат мизерни заплати?
35
2
 
2
 
! Отговори
Философ до 29 преди 10 години
Нема значение. Най-важното за фесовете е да бъдат фесове. Убии неверника. Теоритично казано.
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
32, аз затова и напускам другия месец. А скоро мисля и държавата да напусна, макс до година и нещо.А за тия с частния бизнес - баща ми опита и понеже не беше "човек на човек" направо го побъркаха. Накрая му писна от административни глупости и всякакви държавни рекети и разпродаде всичко, но поне си запази здравето.
33
0
 
51
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Странно какви огромни изисквания и какви претенции може да има един работодател за длъжности като чистачка, камериерка, продавач и т.н., особено като се има предвид невероятно високото възнаграждение, което предлагат :))).
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 11И това доживяхме - общ работник да напише коментар без правописна грешка !
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами, не, пич, не, че не им стиска. Просто не можем всички да сме работодатели, щото няма да останат работници. Но и не им се работи за разни дерибеи и просто отиват на Терминал 2.
30
16
 
14
 
! Отговори
? преди 10 години
Много интересно, толкова народ със знания, езици и потенциал а всички недоволни от заплатите. Хора, като сте толкова кадърни и можещи за какво ходите изобщо да работите за някой? Отваряте една фирма и няма да чакате и да се оплаквате от никой. Ще си работите за вас, ще си прибирате всички пари за вас и ще сте щастливи.И изобщо, наистина ли има някой, който работи за 400-500 лв, освен на държавна служба? Как преживявате изобщо? За какво седите на такива заплати?
29
0
 
11
 
! Отговори
25 преди 10 години
Че кой те кара да се развиваш баш в тази фирма? Преди, когато още работех за фирми нещата бяха прости - договарях се за съответното възнаграждение и съответните бонуси при свършена работа. И задължително от 6 до 1 г. договор с право на прекратяване за двете страни. Когато моите и техните очаквания се разминеха просто се разделяхме по живо по здраво.