Парадокс: Работа много, безработни - също

Много от наетите разочароват и бързо ги гонят от работа
24 фев 2014 17:00,
197
Парадокс: Работа много, безработни - също
Сред най-търсените служители са магазинерите. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Парадоксите на трудовия пазар в ЕС се запазват – в европейския портал EURES има повече от 2 млн. свободни работни позиции, а в същото време заетостта в общността намалява. Това показва статистиката в последния бюлетин на European Vacancy Monitor, изготвен от Европейската комисия. Данните се отнасят за второто тримесечие на 2013 година.

Статистиката за България показва, че наетите служители се увеличават с около 5% през анализирания период. В същото време у нас обаче има ръст на безработицата. Експертите разчитат тези данни като признак за растящи възможности за намиране на работа, но служителите не притежават нужните умения за длъжността.

Работодателите наемат служители за пробен период и след като не са удовлетворени от показаните умения, ги съкращават. Така се получава едновременно ръст на безработицата и ръст на броя на наетите служители.

Според бюлетина у нас сред най-големите и най-бързо растящи индустрии у нас е минната. Между второто тримесечие на 2012 година и второто тримесечие на 2013 година работещите в сектора са малко над 50 хиляди. В сектора на машиностроенето работят 52 хил. души. В селското стопанство заетите са малко над 33 хиляди.

Южните държави са на фокус

Данните показват още, че различията в трудовия пазар на ЕС вече са по оста „север – юг“. Южните държави страдат в много по-голяма степен от кризата, загуба на работни места и висока безработица сред младежите. Заетостта в Гърция намалява с 4,3%, в Португалия – с 4,1%, а в Испания – с 3,6%, показва още статистиката. Средно за целия ЕС заетостта през второто тримесечие на 2013 година е с 0,4% по-ниска спрямо същия период на предходната 2012 година.

Младежите без работа също са сериозен проблем за Юга – в Гърция почти 60% от младите хора (до 25 години) са безработни. За Испания този процент достига почти 56, а за Португалия е малко над 39. Средно за ЕС 24% от младежите са безработни, спрямо 15% през 2008 година.

В южните държави е характерно още и наемането на висококвалифицирани служители на длъжности, които не изискват висше образование. Основно възможностите за откриването на работни места са в областта на здравеопазването, продажбите и администрацията

В същото време нискоквалифицираните служители са почти два пъти повече, спрямо средното за ЕС – 33% от всички трудоспособни служители, спрямо 16% за ЕС.

Най-търсените служители

През второто тримесечие на 2013 година в първата петица на най-търсените и назначавани служители са магазинери, келнери, чистачи и камериери, макар и броят на наетите от тези сфери да намалява спрямо второто тримесечие на 2012 година

Ръст на наетите обаче има в областта на селското стопанство, показва още проучването към края на второто тримесечие на 2013 година, когато в ЕС са наети общо 269 хил. служители в този икономически сектор. Няма промяна по отношение на наетите служители в областта на здравеопазването – общо 264 хил. души. Расте и броят на наетите готвачи – 131 хил. през второто тримесечие на миналата година, показва още докладът.

Като цяло кризата доведе модата на временната заетост, която обаче може да се окаже нож с две остриета. В комбинация с ниска квалификация и умения временната заетост може да доведе до ниска продуктивност и по-лошо икономическо развитие. Това е особено сериозно предизвикателство за южните икономики, където броя на нискообразованите служители е по-голям от средния за ЕС.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: безработицанаети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
30
 
! Отговори
гачно преди 10 години
нормално,то за 300-400 лева нема смисъл да се работи майна...
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
19, дай я тази фирма, да я видим. Интересно ми е в какъв сектор е, защото ако знаеш само "английски с малко немски + вишу" най-много да бачкаш на някой телефон в НР.
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
спролетта бежанците ще заемат тези свободни работни места и готово те ще работят без пари както нашите българи работят за малко пари из Европа
25
1
 
29
 
! Отговори
аз преди 10 години
Мен пък не ме наемат с мотива, че съм прекалено квалифициран :)
24
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Постъпих на работа в уж голяма компания. Заплата, редовно я дават, дотук ОК.Научих още един западен език, ходих и на други курсове. Върша повече и по-разнообразна работа. Работодателят (българин) - "Емииииии, ще помислим, ще преизчислим..."И така вече три месеца преизчисляват.Е, каква ми е мотивацията да оставам и да се развивам в тази фирма?
23
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Парадокс: Работа много, безработни - също "Парадокса се нарича "български работодател" - човек нямащ уважение към нищо, понеже той е тариката, паралията, той едва ли не ни дава възможеност да се "реализираме", не ни дължи никакво уважение понеже сме под него и може и може да се прави на супер върховен за сметка на другите. Да ги командва без да изпитва и капка увзжение към тях. Да подтиска личното им самочувствие.Ама Господ ви гледа вас кривооки работодатели.
22
1
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
Дали !? Жалко за мисленето ти найстина жалко !
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до МомоМного хубава дума - "заплатодатели"
20
24
 
6
 
! Отговори
Заплатодател преди 10 години
До Momo, за да получиш заплата трябва да свършиш и работа! В България работата е пиене на кафенце, пушене, клюки с колегите, дрямка и в краен случай свършване на нещо полезно ако те пришпори шефа!
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е Парадокс: Работа много,но в София безработни много ,но в провинцията
18
20
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 10 години
Какви ги говориш, човече?! 2 езика + висше за 500лв.. Е такова нещо няма! Прощавай, аз знам само английски и малко немски и взимам 2500лв. чисто с 3 години трудов стаж. Кадърните хора са малко. Не малко ми минават през интервюта и ги виждам какво знаят. Знаели език- да, ама не. Въпреки задоволителните заплати в нашата компания, хора много трудно намираме, защото просто няма кадърни.
17
6
 
22
 
! Отговори
14 преди 10 години
До СуекаОт 800 паунда да заделиш 300 значи си съществувал като *** :)
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 15И що трябва да ме уволнява дисциплинарно бе, брато?
15
2
 
33
 
! Отговори
7 преди 10 години
До абе КалинеКви 200 хил. мениджъри? Миналата година излезе статистика, че 60% от т.н. работодатели и бизнесмени са без образование и квалификация :))).То целото бг е един парадокс :).
14
7
 
33
 
! Отговори
Суека преди 10 години
В Англия в 1 ферма при минимума за страната заплащане на най-ниското стъпало в йерархията изкарвах към 2 бона лева . Сложете разходите като наеми , храна и т.н. настрана и пак заделях над 1 бон лева на месец пари които в БГ немога да заделя и за 4-5 месеца като трябва да се храня и да плащам сметки ! В БГ заплащането на труда е под всякаква критика и е нормално да се махаме за временно или постояно от тук това ще е винаги тенденцията докато *** от власта не бъдат линчувани !!!
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе все работниците им некадърни. Погледнете заплатите в EURES системата и ще ви стане ясно защо не се задържат хората. Аз лично съм си патил от такива работодатели - бях на 6 месеца пробен период на минималната за професията заплата с уговорката след това да ми я вдигнат до средна. Всеки месец исках писменно да ми дават оценка според очакванията за изпиталенитят срок и всичко беше ок докато не стана 6-я месец и трябваше да се вдига заплатата.Еми не ми я вдигнаха, защото не се справям и до там
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работа няма, има обяви за работа...нищо общо между 2-те неща
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 6Да, бе човек. Аз работя като общ работник, но като постъпвах на работа им казах, че нямам шофьорска книжа, а беше препоръчително, но....ме взеха. Дойдоха нови момчета след няколко месеца и казали, че имат шофьорски книжки и сега заедно с мен са общаци, но и карат бусове когато се наложи, а аз се возя до тях. Взимаме едни и същи пари. Вместо работодателя ни да им даде някой лев отгоре , че и управлява фирмена кола, той ги държи на парите колкото и аз взимам дето само се возя. Не е ли жалко?
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гонели ги, а дали реалната (И очевадна) причина не е малко по-друга? Отворете обявите, евентуално кандидатствайте. Първо, изискванията са почти винаги смехотворно огромни. Второ, много от уж работните места са фалшиви - търсят, ама не съвсем
9
21
 
11
 
! Отговори
Трифон преди 10 години
Обществото ни е некадърно .. Гамени и търтей навсякъде