EVN иска 9% скок на цената на тока за бита от 1 юли

Сметките на домакинствата ще се вдигнат с 3,50 лв. без ДДС
27 фев 2014 16:30,
66
EVN иска 9% скок на цената на тока за бита от 1 юли
Снимка: архив, БТА

За новия ценови период (от 1 юли 2014 година до 30 юни 2015 година) средната цена на електроенергията за битовите и бизнес абонатите трябва да се повиши със средно 7,9 на сто, предлага електроразпределителното дружество EVN.

Ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри това искане, електричеството за битовите клиенти на компанията ще поскъпне със средно 9%, сочат разчетите на дружеството.

След промяната домакинствата ще плащат по 0,16532 лева за киловатчас (без ДДС) за дневна тарифа, спрямо сегашните 0,15327 лева. Увеличението е от 7,86%. За нощната тарифа промяната е по-голяма – с 14,8% до 0,0959 лева за киловатчас. В момента цената на нощната тарифа без ДДС е 0,08676 лева.

Според средната консумация на електричество в Югоизточна България сметките на домакинствата ще нараснат с по-малко от 3,50 лева - от 38,26 лева на 41,69 лева, без ДДС, изчисляват още от EVN.

За бизнес абонатите цената на електричеството би се повишила със средно 6,5%.

От електроразпределителното дружество обясняват исканията за промяна с действително необходимите разходи за качествено функциониране на системата в Югоизточна България през следващия ценови период.

„Предложението цели да преодолее несъответствията, причинени от последните ценови решения на ДКЕВР, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайните снабдители“, се казва още в съобщението на EVN.

От дружеството посочват за пример орязването на признатите технологични разходи – от 10% на 8%, при положение че средното в Югоизточна Европа ниво е 13,99%. Освен това компанията изкупува от НЕК енергията на цена от 107,34 лева за мегаватчас. През нощта обаче дружеството трябва да продава на своите клиенти електричеството на цена от 86,76 лева за меагаватчас.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: ценатокEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
solar преди 10 години
hahahaha...takmo ot mai do oktomvri ima tolkova mnogo slantze - gratis elenergia!shut na evn!
51
0
 
2
 
! Отговори
javel преди 10 години
i ste poluchat vednaga cherven karton.
50
0
 
9
 
! Отговори
БГ преди 10 години
САМО НА НИКОГО НЕ Е ЯСНО,ЗАЩО НЕ СЕ РАЗВАЛЯТ НЕИЗГОДНИТЕ ДОГОВОРИ С ЦЕНТРАЛИТЕ,ВСИЧКИ ПАРТИИ СА ПАС,ВТОРО ЗАЩО СЕ НАЛИВАТ ПАРИ В ГУБЕЩА НЕК,КОЯТО ЕДИН ПЪТ КУПУВА ТОКА ,ВТОРИ ПЪТ НИ ГО ПРЕПРОДАВАТ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА,ВДИГНЕТЕ ЦЕНАТА ПАК ЩЕ ВИ ГОНИМ СЪС СОПИТЕ...
49
1
 
4
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Гарантирано от БСП.Това е социално увеличение.
48
3
 
11
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
"Време е да грабваме сопите като в Украина" - В Украйна вдигнаха сопите за да се присъединят към нас в евогейския "рай" т.е да станат овце за стрижене ! Сега искам шорошоидите и еврогейвете да кажат пак ли Русия и Путин са виновни , след като ЕОН ,ЧЕЗ ,ЕВН , ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 И др. са *** и АМЕРИКАНСКИ , А ? Заради тях ли сме бедни ?
47
2
 
10
 
! Отговори
N преди 10 години
Благодарим ви комунисти и *** за това,че обещахте когато дойдете на власт ще смъкнете цената на тока и то с една стотинка на места с половин но както казах още лятото-може да намалите цената на тока но после ще я вдигнете поне двойно и май така и ще стане.Не се ли научиха тъпите комунисти да не вярват на БСП и ДПС,толкова ли сте прости ве хора?
46
1
 
12
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Нека да посмеят да вдигнат тока. Пловдив, Бургас, Стара Загора ще изригнат. Разходите по нощната тарифа да си ги избият от огромните бонуси, които си раздават всяка година и от още по-огромните печалби, натрупани през последните 10 години от ограбване на потребителите. Когато вдигаха цените на всеки 6 месеца и ядоха кифтетата, не реваха. Но сега се скъсват да реват, че ДКЕВР ги ощетил с декемврийското намаление. Вън монополите от България и въвеждане на пазарен принцип в ел. енергията. Това е.
45
0
 
7
 
! Отговори
В Бургас преди 10 години
хората викаха "И Ви Ен, ауфидерзен", но те не ги послушаха :(
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За това ли контрапротестирахте да може господарите да ни стрижат до кръв! Те са във властта да вземат не да дават! колко трябва да се обяснява на този електорат че БСП не е социална партия ! Върхушката на Днешните социалисти са алчни капиталисти-олигарси а не са старото БКП на бай-Тошо което е било соцаилно!
43
1
 
25
 
! Отговори
НОРМАЛНИЯ преди 10 години
*** СВАЛИХА ГО ЗА 2-3 М. И ПОСЛЕ ВДИГАЙТЕ ЛУДИТЕ ДА ПЛАЩАТ И ДА МЪЛЧАТ. ДО КОГА??????????????
42
1
 
18
 
! Отговори
дасда преди 10 години
като искат цени като за ЕС ко праят в страна със по нисък стандарт от средния за съюза ?????????????????????????????????????????????????????
41
1
 
31
 
! Отговори
Жоро Бекъма преди 10 години
Защо някой трябва да изкупува тока от НЕК и после да ни го продава с 1000 надбавки и глупости. Не може ли НЕК да си ни го продава директно, който ги е вкарал тия измислени приватизатори да си отива директно в пандела!!! Плащаме като попове, ама и ние имаме граница на търпението бе. 200 пъти вдигнахте тока....
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сметките и сега са високи, но благодарение на меката зима увеличението на тока в по-малка степен личи. Ако беше истински студ, сумите щяха да ударят тавана с космическа скорост. Лъснаха и лъжите на коалицията, и истинския образ на борците за справедливост, част от които си намериха бързо работа в медиите на Пеевски /най-много в ТВ 7/ и сега са остриетата на Бареков в яростния му стремеж към властта със заплахи и изключителен популизъм. Привлича желаещи за облажване и наивници. Много жалко.
39
1
 
25
 
! Отговори
www преди 10 години
И АЗ ИСКАМ С ВСЯКО УВЕЛИЧЕНИЕ ЦЕНАТА НА ТОКА ДА МИ СЕ УВЕЛИЧИ И ЗАПЛАТАТА И НЯМА ДА ПРОТЕСТИРАМ...
38
1
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Оправете тока по селцата. Слаб е.
37
1
 
15
 
! Отговори
Сергата преди 10 години
Как ще се вдига??? Нали СЕргата обеща по нисък ток ?
36
2
 
10
 
! Отговори
Тангра преди 10 години
Проблема са ни *** от Европа и Турция ,които грабят !Но никой не прави нищо за да се махнат не може народи на по 1000 години да ни командарят нас!
35
1
 
15
 
! Отговори
fen преди 10 години
Не с 3.50 а 4,20 нещастници! Кое физическо лице си тегли дедесето?
34
1
 
24
 
! Отговори
Червен боклук преди 10 години
А тояга искат ли??!А как го обосновават това искане?? С разходи за *** на австрийските мениджъри, осчетоводявани после като представителни разходи; разходи за колективни оргии, пардон, тиймбилдинг, в 5-звездни хотели; ненужни, но скъпи служебни коли; безсмислени командировки на своите т. нар. консултанти, които не знаят кого и какво точно консултират, но взимат заплати по 5 бона на месец..Като не им изнася, да си ходят в Австрия. Тук все ще се намери кой да ги изкупи.. Ай сиктир..
33
1
 
17
 
! Отговори
мсд преди 10 години
много е просто никой да не плаща вижте как го правят ***