В Германия очакват 140 хил. българи и румънци

Очакваният голям наплив обаче не се състоя
Обновена: 2 апр 2014 21:19 | 2 апр 2014 21:19, Бойчо Попов
40
В Германия очакват 140 хил. българи и румънци
Снимка: Reuters

Влязлата в сила от 1-и януари пълна мобилност на труда за българи и румънци вече се усеща и на германския пазар на труда. Федералната агенция по заетостта (BA) в Нюрнберг очаква, че през тази година около 140 000 души от тези две балкански страни ще имигрират в Германия, а една трета от тях ще бъде изцяло на разположение на пазара на труда.

Обичайните предубеждения лесно могат да бъдат оборени - останалите две трети от тези граждани няма веднага да кандидатстват за социални обезщетения. Те са преди всичко членове на семейства, от които само част може да се регистрира като търсеща работа. „Една голяма част обаче няма да влезе в статистиката за безработицата“, пояснява Илона Мирчин, говорител на ВА, в разговор с Nürnberger Zeitung. „Много от тях са все още деца“.

Същевременно базираният в Нюрнберг Институт за пазара на труда и изследвания на заетостта (IAB) представи своя доклад "Immigration Monitor Bulgaria and Romania" и посочи един положителен аспект на пълното свободно движение на работници от тези две страни. „Новите възможности за заетост чрез свободното движение се използват и от вече живеещи в Германия българи и румънци", заяви проф. Херберт Брюкер от института.

Това означава, че хората, които тук преди са можели да работят само като самостоятелно заети лица или са имали нужда от разрешително за работа, сега могат лесно да си намерят работа като служители. Това води не само до по-ниска безработица, но от този факт ще се възползват и социалните фондове, смята той. „Тъй като хората, които емигрират от Румъния и България, са много млади, нашите социални фондове ще се възползват като цяло от тенденцията“, пояснява Брюкер.

Според изчисленията на IAB броят на живеещите в Германия българи и румънци е скочил през януари с 9850, като това представлява ръст от 80% спрямо януари 2013 г. Броят на заетите от двете страни се увеличава с 13 281 лица.

В своето проучване обаче институтът очертава и две отрицателни тенденции: от една страна българите и румънците си намират работа под тяхното ниво на умения. А от друга средният месечен доход на служителите на пълно работно време от тези две страни в края на 2012 г. възлиза само на 1862 евро, в сравнение с 2918 евро средно за германците и 2498 евро за останалите чужденци, които работят във Федералната република. 53 процента от българите са били заети в по-ниската гама на заплатите.

Новите правила за трудовия пазар имат и друг аспект. Досега т. нар "мигранти по бедност", идващи от България и Румъния, нямаха право на социалните помощи за дългосрочно безработни, известни като "Харц-IV". Изключването на българските и румънските граждани от системата на "Харц-IV" ставаше по силата на специална клауза в германското социално законодателство. Според европейските договори обаче всички граждани на ЕС трябва да имат същите права, с каквито се ползват и гражданите на приемащата страна. Така, след съдебна жалба на живеещо в Германия семейство от януари 2013 г., това се променя.

Според статистиката на Федералната агенция по заетостта към края на 2013 г. 45 260 българи и румънци получават помощ по тази система, което е с 15 249 повече от преди година и представлява ръст от 50,8 на сто.

Припомняме, че през миналата седмица германското правителство предложи да се затегнат правилата за достъп до социални помощи заради т. нар. „социални туристи". В началото на тази година германското правителство сформира специална работна група, която да направи ревизия на достъпа до социалната система заради отчетените случаи на злоупотреби, припомня изданието.

В проектодоклада на работната група е записано и предложение да се ограничи престоя на търсещите работа до три месеца, ако те не успеят да си намерят работа. Предвижда се също така да се експулсират имигранти, хванати в измами със социални помощи и да се блокира достъпът им до страната за определен период от време.

За още новини от "Свят" посетете Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
42227 преди 10 години
Бе те и в Англия (хайде да не пишем Великобритания) също очакваха ГОООООООЛЯМ (наплив!!!) от българи...
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 38. Ти никога не си бил извън страната, нали? Само СССР рулз. *** ниедни.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако великият диктатор можеше да види в какво се е превърнал третият райх, щеше пак да се гръмне - араби, турци и *** - това са новите европейци. Прости бедни и миризливи.
32
1
 
4
 
! Отговори
Мери 21 преди 10 години
Дойде време,"Европейците" да си платят гяволъка! Унищожиха ни икономиката,доведоха ни до просешка тояга,оставиха ни без работни места и т.н.-все европейски екстри придобити с ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА "РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА",а сега ще дават и ще търпят български и румънски ***! И стига с това лицемерие,нали всички по закон сме равноправни,я!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те да не се успокояват толкова лесно, защото ги чака нова вълна български сирийци
30
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 10 години
Falsch: Arbeit macht krank!
29
3
 
14
 
! Отговори
Смяяяях преди 10 години
Абе те нека приемат Украйна в ЕС и тогава ще се молят за 140 000 българи и румънци.Щото поне 5-6 милиона украинци като се юрнат натам и ще прецакат *** не само на Германия ,но и на Великия ЕС.
28
2
 
5
 
! Отговори
antideutshe преди 10 години
...и също комплексари,психари и темерути
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой иска да ходи при тези Зоофили , педофили и гейове..
26
2
 
2
 
! Отговори
lack of motivation преди 10 години
Ще чакаш американската х-й тек инфлация на хамстеров , даже и американците не си позволяват такъв лукс ама тия родни тикви кво ги чака ......
25
2
 
11
 
! Отговори
gft преди 10 години
само не разбрах надписа на тази снимка, никой ли не погледна какво значи?
24
2
 
20
 
! Отговори
Христо преди 10 години
България, най-големия износител на черни българи в Европа .Ще на запомнят европейците .
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наплива не се състоя, щото по Банго Васил повечето българи сме си вкъщи, а после като продадем и купим тук таме от племето някоя джебчийка, лятото на морето ще ви вземем парите и без да ходим до вас. Ама бойте се- нека ви страхуваме, в момента сме поръчали слоган : "България на Три Минарета" С г?я, б?я и злод?я да ви посрещат с "Дай пари чуждоземецо" на летището
22
2
 
7
 
! Отговори
Ismet преди 10 години
Idvam I az v Germania davet li social I tam?Jivot e stom ima sicial welfare.
21
1
 
1
 
! Отговори
wc преди 10 години
eee njama da vi doidem veche si imate
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с отпадане на ограничението за българи и румънци от 01.01.2014 г.,Германия въвежда особен режим,с цел те да могат равноправно с германците да работят,но да не могат да ползват социалните придобивки на германците,в случай че останат без работа.И този особен режим за гастарбайтери е по-хуманен, от онзи в концентрационните лагери, по време на фашизма. Докато в концлагерите нетрудоспособните изпращали в газовата камера, то в Евросъюза нетрудоспособните само ги връщат в държавата, от която са дошли.
19
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турците са тумурът на Европа.
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Квиченето е най-вече заради това, че Германя има сключени спогодби за внос на *** турци, които да бъдат хранени от германските данъкоплатци. Турците са вече над 15 млн в Германия, но никой не казва истинската бройка.Сега българите и румънците заемат в Германия жизнено пространство, предвидено за турци.
17
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВСИЧКО В ТОЗИ ЕВРЕЙСКИ *** Е ЛИЦЕМЕРИЕ. ЗНАЧИ МОЖАХА ДА НИ УНИЩОЖАТ ЗАВОДИТЕ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ДА ИМ ВНВСЯМЕ ГМО то И ГЕРМАНСКИТЕ *** А КОГАТО ОТИДЕМЕ В ГЕРМАНИЯ НЯМА РАБОТА И НИ ГЛЕДАТ КАТО ЧЕ СМЕ ПАДНАЛИ ОТ МАРС. АЙ ПИ.КА ВИ МАЙЧИНА СМРЪДЛИВА ШВАБСКА.
16
2
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
Ми накарай ги да заваряват 1 млн . роми , за една година могат за се произведат тези заварчици и заваръчни апарати / стругове , но както е казал бг математика аз им давам 300 лв те бегат , ти им даваш 30 лв. за изборен глас те пак *** номера , е ми на "изгорелите честито". 2918 евро на месец за заварчик , тука само х*й тек лихви чакайте ...... + *** ........ we are living in Sofia ....