България рискува да остане най-бедната в ЕС и след 2020 г.

Не сме определили приоритети за разходването на евросредствата
Обновена: 16 апр 2014 18:29 | 16 апр 2014 18:16, Надежда Бочева
88
България рискува да остане най-бедната в ЕС и след 2020 г.
Снимка: sxc.hu

Дори след като усвои евросредствата през периода 2014-2020 г., България може да остане далеч от средноевропейското ниво на социално и икономическо развитие. Причината е, че за новия период страната не е определила приоритети, върху които да се фокусира, а при подготовката на новите програми са обхванати всички възможни тематични цели.

Това са изводите в доклад на Сметната палата, която е проверила подготовка за управление на средствата от фондовете през 2014-2020 г. Проверката засяга действията на администрацията за периода  01.01.2012 г. до 30.09.2013 г.

Проверяващите отчитат, че процесът на подготовка на Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия (ЕК) и програмите се осъществява в силно динамична среда. До декември 2013 г. (а и към момента) регламентите за управление на фондовете още не са влезли в сила. От друга страна, при подготовката на програмите участват множеството ангажирани институции, представители на гражданите и бизнеса.

Анализ в Споразумението за партньорство потвърждава, че България е най-изостаналата държава в ЕС по показатели, като бедност или социално изключване, здравеопазване, секторна структура на икономиката, иновации, производителност на труда, енергийна интензивност, публично управление, контрол на корупцията и върховенството на закона и т.н. И като резултат от тази негативна ситуация България е изправена пред демографска криза с най-силно изразена тенденция за намаляване на населението в работоспособна възраст в световен мащаб.

До 30.09.2013 г. не са определени приоритети за решаването на проблемите на страната, за да се изберат оптималните и ефикасни решения, които да са максимално полезни, за стойността си, предвид ограниченото финансиране, са установили одиторите.

Според техните заключения, разпиляването на усилия и средства с обхващане на всичките възможни тематични цели, ограничава вероятността за постигането на икономическо, социално и териториално сближаване на България до средните показатели в ЕС и след 2020 г.

Все пак проверяващите отчитат, че в стратегическите и програмни документи успешно са разпознати и посочени проблеми с пряко влияние върху растежа и заетостта. Неуспешни обаче са усилията при преодоляването на проблеми в ключови области като: демографско развитие, здравеопазване, образование, производителност на труда и заетост.

Определена е насоката за развитие, но не са обхванати основни стратегически документи и няма яснота по отношение на желаната степен на промяната. Неефективни досега мерки се възпроизвеждат в новия период, което отново предпоставя последните места на България в ЕС по развитие в съответните области в края на седемгодишния период.

Възприема се като цяло досегашният модел на програми по сектори, което вероятно осигурява приемственост по отношение на успехите, но и на неуспехите. Увеличават се и рисковете, свързани с осигуряване на адекватна концентрация на помощта.

Предвид и очаквания ръст на брутния вътрешен продукт, според прогнозите на българските институции, обосновано може да се твърди и на този етап, че няма разумни очаквания България да се приближи съществено до средноевропейското ниво по социално икономическо развитие и след 2020 г.

В проекта на Споразумение за партньорство са заложени очаквани резултати, които не очертават ясно размера на търсената промяна и не адресират възможности за последваща оценка на изпълнението на тематичните цели. Избягва се като цяло рефериране към европейски или международни показатели. Одиторите настояват да се акцентира върху рамката за  контрол, за да бъдат защитени финансовите интереси на страната.

Според Сметната палата потенциалът на фондовете ще бъде пълноценно използван, ако се изпълнят следните условия: разбираема, предвидима, гъвкава и практична нормативна рамка за управление на средствата; управлението на средствата да е насочено в услуга на изпълнителите на проекти; да отпадне излишната бюрокрация; промяна на фокуса – да се търсят резултати; предварителни контроли с цел разумни бюджети на проектите.

Експертите препоръчват още да се въведе цялостно електронно управление на програмите и да се отстранят рисковете от институционална нестабилност и политическа намеса. Според тях трябва да се насърчат дейности като производство на продукти и предоставяне на услуги, изграждане на инфраструктура, реализация на пазара и износ, а не трупането на знания за бюрократичните правила и процедури.

Наблюдава се прогрес при подготовката на Споразумението за партньорство и програмите от гледна точка на подобряване на качеството им, но са необходими допълнителни усилия за превенция на рисковете от неизпълнение на предварителни условия, подобряване на нормативната и административна рамка, създаване на система за мониторинг и оценка, подобряване достъпността до средствата от ЕС и оптимизиране на административната тежест, препоръчва докладът.

В противен случай, според експертите, България отново ще бъде изправена пред опасността от спиране на плащанията от ЕК, финансови корекции и неизпълнение на целите и през новия програмен период и в крайна сметка няма да преодолее значителното си изоставане.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: европейски средства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 54То може да се печели и от оборот.
51
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нали западняците това искат никой не инвестира тук, само източват.Добре че са българските емигранти ,иначе да сме фалирали до сега
50
13
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 10 години
Исторически погледнато сте си гяу...!!!!
49
1
 
10
 
! Отговори
1213 преди 10 години
Ей са НАТО ша Ви напрай богати кат им купите 50 бракувани изтребителя да ви пазят от братушките
48
2
 
5
 
! Отговори
До националист преди 10 години
*** ще те е...ат 2020!
47
1
 
7
 
! Отговори
www преди 10 години
НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ ДАЖЕ ДА СМЕ НА ПРЕДПОСЛЕДНО МЯСТО В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ...
46
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Кажи му *** и замълчи!
45
2
 
11
 
! Отговори
националист преди 10 години
2020 г.ЕС се е разпаднало,България е вън от Нато,политическите престъпници са в затвора,монополите са изгонени,държавата участва в икономиката,национализирани са GSM,ерепета,транспорт,вода и т.н *** развъждане е спряно и цигана е накаран да работи,ДПС е забранено,американските убийци са изгонени,имаме търговия с Русия,Индия,Бразилия,Китай.Живеем спокойно с високи доходи и безплатно здравеопазване-това е красивата картина 2020 год- ЗАШОТО ВОЛЕН СИДЕРОВ Е ПРЕМИЕР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!
44
0
 
11
 
! Отговори
HAHAH преди 10 години
Чакайте от подаяния да станем богати *** такива.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато България е в Евросъюза, ще е най-бедната. Благата в Евросъюза са константа - игра с константна сума.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БПФЩо се отанся до *** въпрос, той също може да се реши с образование. Направете образованието на *** безалтернативно. Малко насилие няма да е излишно, но не може да се отървеш от тях просто физически, защото това си е фащизъм.
41
0
 
4
 
! Отговори
Бизнеса-БГ преди 10 години
За мен Демокрацията е това където умния-хитрия-нахалния-арогантния както и сменящ конюктури и политически партии на власт пробива и прави пари.За мен БГ 25 години е рай и аз съм горд с най евтината работна ръка както в Европа така и Света.Политиците-АЗ закърмени с евро-ценности каним инвеститори много прагматично-елате тук да ви работят балъците за 400 лева а за нас солиден процент.Аз се чудя какви претенции имате след като нямате качества за пари?Само едната ми джанта на Джипа е 1500 лева.Пари!
40
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Див аграрЖена ми изкарва повече пари от тебе.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Какво46Ще има , и ще се казва Република Ромалия :)) Те затова преименуваха *** в роми , за благазвучие
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A be daite neshto za rashata, stiga s taia bulgaria
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нито едно правителство не направи дългосрочна програма за развитието на икономиката, образованието и здравеопазването. Всеки идва само с нагласите за лично обогатяване. Това е трагедията ни!
36
0
 
8
 
! Отговори
Какво преди 10 години
Ще има ли въобще България до 2020 г.?
35
0
 
10
 
! Отговори
1878 преди 10 години
Бъркате времената в българския език господа управляващи,казва се не "да остане", а "е станала" най-бедната страна на ЕС и това е благодарение на вас!
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е осъдена да остане най-бедна поради една единствена причина: подценено образование и възпитание на населението. Нуждаем се не само от тотална промяна на образованието, но и на ценностната система на хората, а това пак се постига чрез образование, но на всички нива. Страните са богати с качеството на човекия ресурс. Последният решава всичко.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами ако гърция от едно изоставено летище са взели 2 милиарда лева,то ние от цялата приватизация взехме толкова,сложи бтк,нефтохима,булбанк и всичко което се сетиш.

Спонсорирани публикации