Разпети петък - най-тъжният ден за християните

Днес постът е особено строг - не се яде нищо, пие се само вода
18 апр 2014 07:40,
185
Разпети петък - най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е
принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията - от църковнославянски) на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на
християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е
извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе  плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.
В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: "На този ден и птичката гнездо не вие". На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието. Този, който ги носи, трябва да мине под нея, т. нар. препъване, за здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
7
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Понякога много се обърквам и не знам на кога да вярвам. Мисля че всички тия религии са част от политиката на един народ. Защо трябва всяка година на разпети петък да повтаряме разпятието на Исус. Аз не одобрявам това. Ако си вярващ не е нужно да виждаш разпятието на Исус отново и отново всяка година и едва ли Исус е искал това.Много неща са излишни и неправедни, има хора бедни и гладни и това ли е искал Исус. Но все пак аз се моля да има мир и любов за цялото човечество.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 90"аврамист" и "духовно извисен" са антоними
83
9
 
3
 
! Отговори
@ 87 преди 10 години
Винаги ми е смешно като видя някой първосигнален *** , който се тупа в гърдите , че не вярва в нищо започне да си мисли , че просто защото има хора по-извисени духовно от него , то те задължително не мислят. ;)
82
5
 
11
 
! Отговори
чичо Луцифер преди 10 години
"Да се изучават суеверията като истини е най-ужасното нещо. Детският ум ги приема и им вярва, и само с голяма болка, а вероятно и огорчение, може след години да се освободи от тях. Всъщност, хората ще се борят за суеверието с готовността, с която и за жива истина - дори повече, тъй като суеверието е неосезаемо и затова не може да бъде опровергано, а истината е гледна точка и следователно е променяема." - Хипатия (казано преди ~1600 години, а някои и днес не са вникнали в смисъла му)
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес е денят на лицемерието!Кой страда, че е разпнат този, който знае и защитава истината?!Кой страда за този, който се е жертвал, за да се пребори с всички човешки пороци, които в момента са максимум?!Тези дни са превърнати в лицемерно смирение и чревеугодничество,разхищение и фалш!Ако човек не е честен към себе си, какво да очакваме от другите?Потребителството и чревеугодничеството нямат нищо общо с притчата за скромността на Христос, с неговото себеотрицаниеКой е възхитен от скромност?
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 85 ПравославенИзбори ли ще има утре, че е ден за размисъл. Или просто това е единственият ден, в който последователите на религията/вярата ви, се упражняват в мислене?
79
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 85Хубаво е, че все още има хора, които знаят откъде са крадени всички християнски обичаи и как те са изопачили първоначалното значение, а именно - празнуването на пролетта и плодородието. Яйца и зайци - какви по-добри символи. Само едно допълнение - името идва по-точно от англосаксонската версия на Ищар - Еостра/Еостре. Иначе си мисля, че по-добре да се почетат Изида, Ащорет, Ищар, вместо стъкмистиките, които всъщност се празнуват днес от сляпото и незадаващо въпроси простолюдие.
78
10
 
6
 
! Отговори
Православен преди 10 години
Днес е ден за размисъл и покаяние.
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вавилонската богиня Ищар е тази, на която бива кръстена великден. На английски великден е Easter (произнася се Ийстър) и сами можете да направите фонетичната връзка с Ищар (даже на вавилноски Ищар се произнася точно по този начин Ийстър).
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 83 напиши в Гугъл Окултните корени на великден
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бърз въпрос към всички "знаещи" - защо Великден се казва Easter и откъде идва това име? ;)
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 75 ! Явно не си ме разбрал правилно ! Аз напълно подкрепям мнението ти ! Наричам Тангра и Перун езически богове, не защото не ги уважавам, а защото така ги нарича историята ! Аз съм тотално против това но просто такъв е термина ! Моля прочети коментара ми по-внимателно преди да ме наричаш полу-българин, защото аз съм написал точно това което си написал и ти !
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разпети петък - най-тъжният ден за християните, а 325 година е най-тъжната година за човечеството, като цяло.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И нека предпремиерата на епизод 2014 от сериала "Йеш...ъъъъ... Джийзъс воскресе" започне сега!П.С. Авторите на "Sol Invictus", "Хорус", "Митрас" и още няколко продукции на независимото кино смятат да съдят продуцентите на сериала за плагиатство
71
3
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Истината е, че населението на Земята е 7 милиарда и чрез КапитализЪма и религиите е направен успешен опит то да бъде управлявано...А пък и все някой трябва да върши черната работа...Представете си, как се подчиняват 7 милиарда гадинки със сила?! Не е възможно.По-умно ще е, софтуерно, чрез религия и - страх от необясними висши сили, смирение и подчинение...
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мили хора,Истината е винаги тук,но Пътят до нея трябва да се извърви самостоятелно от всеки един от нас.Не преставайте да си задавате фундаменталните въпроси на човешкото съществуване!Да бъдем търсещи!Любов,Мъдрост,Истина,Правда,Добродетел - нека това да ни води!
69
1
 
0
 
! Отговори
!!! преди 10 години
taka e
68
7
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 10 години
Езичник е баща ти :)))Като не можеш да говориш с уважение към България и Тангра по-добре не говори. Това е езическа религия само в очите на заслепените полу-*** определящи българите като "варвари" и други подобни.Вярата в Тангра е най-хуманната и най-истинската религия на Земята, колкото и да не ти се вярва на теб и другите псевдо-българи. Може би по-хуманни за теб са Византийците - християни изболи очите на хиляди вярващи в Тангра българи.Не си дорасъл да определяш кой е езичник и кой не.
67
3
 
0
 
! Отговори
ВиК и правителството преди 10 години
"Днес постът е особено строг - не се яде нищо, пие се само вода "По Великден и без вода.
66
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Представете си ако бяхме все още езичници ! Дали нямаше да сме една уникална култура, която не се е подчинила на световното господство на християнството ? Какво щеше да стане ако Борис беше проявил по-силен характер и не беше излизал *** на византийските императори и на папата ? Щяхме да имаме двама уникални Бога, които са единствени и само за нас - Тангра и Перун ! А колкото до християнството, безспорно най-жестоката религия на планетата !