138 години от Априлското въстание

На 20 април 1876 г. на Калъчевия мост пуква първата пушка
Обновена: 20 апр 2014 09:49 | 20 апр 2014 09:46, Александър Попов
257
138 години от Априлското въстание
На 20 април 1876 г. на Калъчевия мост, наречен още "Моста на първата пушка", е изстрелян първият куршум срещу турските поробители, с който избухва Априлското въстание. Снимка: Булфото

Днес отбелязваме 138 години от Априлското въстание. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение.

Въстанието избухва предсрочно заради предателство, с изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков.

В него участват около 10 000 души, като прибързаното му обяваване, недостига на оръжие, липсата на международна подкрепа и заинтересованост и готовността на османските власти водят до кървав и бърз край.

Макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата. Априлското въстание намира силен отзвук в Западна Европа и Русия.

Жестокото му потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на конференцията са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници.

Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Априлско въстание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
4
 
! Отговори
морски преди 10 години
Слава на Русия,на руския войник и на руския героичен народ че ни е освободил от омразното ТУРСКО РОБСТВО,от мрака и изолацията от останалия свят!!!
130
6
 
6
 
! Отговори
за 198, а стига бе преди 10 години
Престанете да цитирате фалшификатът "писмо на Левски"!!! Няма нищо написано от Левски с такъв текст!!! ОСВОБОДИЛА НИ Е РУСИЯ, НЕ ТУРЦИЯ, НЕ САЩ, НЕ НАТО! Имаме обща култура, писменост, езиците ни са от една езикова група, вярата, традициите... Как ли пък не, тепърва ще се отказвам от себе си за нечия чужда материална изгода!
129
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подаренете свобода ---винаги е още по-страшно робство...!НЯМА "ПОДАРЕНА СВОБОДА"---САМО ТАКА..... СЕ НАРИЧА "НОВОТО РУСКО РОБСТВО"!
128
8
 
6
 
! Отговори
А, СТИГА ,БЕ.... преди 10 години
В ЦЯЛАТА "ОСВОБОДИТЕЛНА РУСКА ВОЙСКА" В ТАЯ ВОЙНА Е ИМАЛО ....САМО ДВЕ ЧЕТИ /по 100-човека/..ОПЪЛЧЕНЦИ!Още Левски го е казал:" КОЙТО ВИ ОСВОБОДИ --ТОЙ ЩЕ ВИ ПОРОБИ ОТНОВО"!ПОСЛЕ.... "ЛЕВСКИ НЕ БИЛ"--- ПРОРОК И СВЕТЕЦ.....?!!!АБСОЛЮТЕН ПРОРОК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
127
2
 
8
 
! Отговори
История на България преди 10 години
История на България колко пъти бива пренаписана , коя История е вярна и истинска
126
11
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН-ПЕНСИОНЕР преди 10 години
НИЕ НЕМАМЕ ПАРИ ЗА ДА СЪЩЕСТВУВАМЕ , ТИЯ ТРЪГНАЛИ ДЪРЖАВАТА ДА СПАСЯВАТ.ЗА КАКВО МИ Е ТАЯ ДЪРЖАВА ,КОЯТО ОГРАБВА ПОДАНИЦИТЕ СИ И ДАВА ПАРИТЕ ЗА ДЪРЖАВНА СУБСИДИИ НА РАЗНИ ИЗМЕКЯРСКИ ПАРТИИ -БЕЗ ХОРА!К*ТО ОТ "ХИПОДИЛ" ВЗИМА 500-ХИЛ.ЛВ.СУБСИДИЯ ...А АЗ ПРЕЖИВЯВАМ С 200лв./мес.НАЙ-ДОБРЕ Е СУЛТАНА ДА СИ СЕ ВЪРНЕ!!!!ТОВА НЕ Е НИКАКВА ДЪРЖАВА...А , СОЦ-***!500-ГОД. ПРИ СУЛТАНА ---НИЩО НЕ СА ПРЕД 50-Г КОМУНИЗЪМ!
125
3
 
12
 
! Отговори
Оногондур преди 10 години
Ако може да ми уточните дали по стар или по нов стил трябва да отбелязваме събитията,че почнах да се обърквам.Обесването на Левски е по нов стил,Априлското Въстание е по стар,а Санстефанският договор е по нов.Въобще,пълна каша и липса на традиции,безидейност и безхаберие.
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, странно! Националистите днес цял ден поздравяват Хитлер във Фейсбук. Как ли са пропуснали? Сигурно от любов към родината...
123
5
 
1
 
! Отговори
Kirdjaliec преди 10 години
kakvo vistanie beeee..bilfarski teroristi ispozvan nevinniya narod pred turskite vlasti. a samite te se skrieli
122
8
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Днес е и 125 години от рождението на добрия приятел на бългАРИЯ , Човека дал ни всички територии Адолф Нитлер ! Само колко ни липсва в тая *** политика ?
121
3
 
13
 
! Отговори
михаил преди 10 години
Трагедия за цели градове е било потушаването на въстанието,вече не правят филми за това.Не актоално .Живея в такъв квартал работят работят .На последните избори едвам ни се размина да не турчин ,играят заено с ***.
120
13
 
9
 
! Отговори
страх от Путин преди 10 години
За изтезанията , престъпленията на Руските Офицери по време на това манипулативно Освобождение нищо не пише , голям страх от Путин да не прати снайперистите в България
119
8
 
7
 
! Отговори
дo: манипулатор преди 10 години
Абе ша ти дам аз едно освобождение манипулатор са манипулатор , Руснаците дошли да режат глави , били освободили , да ама ***
118
11
 
5
 
! Отговори
кокошки в двора преди 10 години
Комшията изклал всички кокошки в двора щото нямало ко да яадат , те казали че имало клане (ама на кокошки)
117
3
 
1
 
! Отговори
******************** преди 10 години
коко рече , ади ва
116
5
 
8
 
! Отговори
mihail преди 10 години
Цели родове са били изклани 1-на година не смял никои да ги погребе,за това в турция с малка буква има светли турци ,предимно заради българките
115
4
 
8
 
! Отговори
mihail преди 10 години
доста жени и деца са били избити от турците при потушаване на въстанието .Още има раиони в България които помнят това.От турчин знам че са взимали българките в турция и си играели с тях казано на по мек език
114
4
 
5
 
! Отговори
Живковия МОДЕЛ преди 10 години
Тодор Живков умря ама Тодор Живковия МОДЕЛ не
113
10
 
10
 
! Отговори
УМИШЛЕННО преди 10 години
Не прилича много на Освобождение Руснаците нахлули и превзели България , колко изнасилвания и убийства има , ама не пише в История на България УМИШЛЕННО
112
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕдинПоне днес се спри с гнусните си провокации. Във всеки един парламент след освобождението турците са били в Българския парламент, защото винаги са имали същите права като нас Българите и никой не ги е дискриминирал. Масово турците са били излъчвани от листата на БЗНС по онова време. Образовай се малко и поне да днешния свят ден спри да бъдеш тиква и да трупаш дивидент за селския бек от Банкя.