Два пъти повече българи искат да се пенсионират

Причината е неизвестността, смята синдикалист
Обновена: 22 апр 2014 14:04 | 22 апр 2014 10:22, Веселина Йорданова
69
Два пъти повече българи искат да се пенсионират
Снимка: архив, БулФото

Два пъти се е увеличил броят на хората, които искат да се пенсионират за първите 3 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Предварителните разчети сочат, че през 2014-а пенсионерите ще са доста повече.

На увеличаването на броя им влияе не толкова това, че нарастването на възрастта и стажа беше спряно, а неизвестността какво ще стане от следващата година, коментира икономическият експерт от КТ "Подкрепа" Николай Николов пред БНР.

Още по темата
Според него на хората, които са придобили право на пенсия, им е по-изгодно да се пенсионират, отколкото да чакат да видят какво ще се случи.

Излизат послания, че възрастта ще се увеличава в зависимост от нарастването на продължителността на живота. Тъй като България е сред страните с най-ниска продължителност на живота, хората си представят какво ли не, коментира той.

По думите на Николай Николов от бюджета на НОИ, който е малко над 9 милиарда и 200 милиона лева, близо 5 милиарда лева са за сметка на държавния бюджет, тоест сумата от 70 млн. лева, какъвто се твърди, че ще е дефицитът, е пренебрежимо малка.

Според синдикалиста той можеше да се компенсира от тези „безсмислени добавки“, които се раздават по Коледа и Великден, които не само не раздават справедливост, но и предизвикват напрежение между отделните групи пенсионери.

Според него декларираното намерение на правителството да превърне тези добавки в практика ще доведе до нецелесъобразно и неефективно изразходване на средствата на осигуряването и бюджета на държавата.

На 24-и април е насрочено заседание на Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъжда дали да бъде увеличена вноската за пенсия.

От КНСБ предлагат тя да се вдигне с 1%, което би донесло 190 милиона лева повече приходи в бюджета на НОИ.

От КТ "Подкрепа" предлагат да се направят прецизни разчети, които да покажат колко трябва да бъде вноската, за да се преодолее дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
10
 
! Отговори
Гост преди 10 години
До гошкоЗащото това обезщетения . Ама от къде да го знаеш? Това по чалготеките не се учил.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гошко, много си ***. Защото пенсионерите не получават пенсии, а помощи под социалния минимум.
31
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам да успокоя всички драскачи, че за вас пенсии няма да има. Не се майтапя.
30
0
 
12
 
! Отговори
ЦИГАНИН преди 10 години
ПРОБЛЕМА ЩЕ СЕ РЕШИ МНОГО ЛЕСНО, ПОМОЩИТЕ ,КОИТО РАЗДАВАТЕ НА НАС *** КАТО ГИ ОБЛОЖИТЕ С ДАНЪК ЩЕ СЕ ЗАПУШИ ДУПКАТА В БЮДЖЕТА НА НОИ.
29
1
 
8
 
! Отговори
Азе преди 10 години
"в турция на 42 години можеш да се пенсионираш,ако имаш 20 години осигурителен стаж.минималната пенсия е 311 евро " Тъй, ама то там нали такова, дето това, начи, па и тъй натаак, то там, начи, е , чи то ша мой ли тей? А пък тука, наче-е, е-е, тука то-о, то тука тей не ши мой, наче-е. А! Па кай чи и в Германия нящо не си давали дзорът да рабутят местните, помощи имало, работи имало, такова имало, ама тука сми мърдзяли и работи. Ами.
28
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само човек който не е карал с 200 лева на месец , 3/4 от които отиват за лекарства, може да говори против пенсионерите. Проблемът е в умишленото затриване на икономиката. ЕС ни дебне на всяка крачка да не се намесим на пазарите на европейските страни. Сега е момента да се търсят нови пазари - на изток.
27
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пенсионните фондове бяха ограбени от комунистите, но сега според опорните точки за всичко е виновен Костов.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дайте възможност на хората с 40 г. стаж да се пенсионират!Да работят младите!Хората мрът като мухи!
25
14
 
11
 
! Отговори
ER преди 10 години
Сегашните пенсионери са виновни за цялостното състояние на държавата. Те позволиха комунистическите *** да се превъплътят в капиталистически олигарси и да окрадат каквото могат, включително и пенсиите им. Сега да гладуват...
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парите за сегашните пенсионери бяха окрадени от приватизаторите-олигарси! парите на бъдещите пенсионери се дават за насърчаване на раждаемостта и издръжката на *** етнос...та затова е перспективата за пенсионна възраст 80 години който доживее...търпяхте и вярвахте на лъжите сега си го получаваме
23
4
 
17
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
Неграмотникът явно си ти. Пенсиите се намират в държавния пенсионния фонд!!! Думата фонд ли нещо те притеснява? Каса по-добре ли е? Разходно-покривните системи може да ги говориш пред овцете. И как пък ти хрумна, че пенсионерите не били внасяли пенсии, новороден ***! Това че касата/фонда беше ограбен от Костовари е друг въпрос. Но е факт, че в днешно време не влизат реални пенсии в държавата поради причини, които вече съм описал.
22
3
 
8
 
! Отговори
ntv преди 10 години
nova pensionna vazrast - 70 godini.
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в турция на 42 години можеш да се пенсионираш,ако имаш 20 години осигурителен стаж.минималната пенсия е 311 евро
20
0
 
29
 
! Отговори
Не е точно така преди 10 години
До СократисПарите на сегашните пенсионери бяха окрадени и сега наистина им се плащат пенсии от сегашните работещи вместо държавата да си ги вземе от хората, които ги откраднаха.
19
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Драги ми ***, пенсионерите не са ви виновни. Те са си внесли пенсионните застраховки и то на реалните им заплати!!! Работили са и са си натрупали и стаж. След като имат натрупани точки имат повече от право да се пенсионират. Проблемът е в една тенденция, която в България се подкрепя МАСОВО от младите. И тя е осигуровки на минимални пенсии, че да остане повече от заплатата! Е?! За какво си говорим? За официален алъж-вериж! Е какви приходи очаквате да има в пенсионния фонд?!
18
0
 
4
 
! Отговори
fanka.shopova преди 10 години
До БрайкоБраво!
17
10
 
3
 
! Отговори
bobo преди 10 години
Супер,е как иначе да е,ми на всеки Великден ще ми дават по 20 лв. !!! За каква неизвестност говорим!!?? Да са живи и здрави *** и сега за 1-ви май ако има как пак да дадат по15-20 лв!!!
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иван Костов е виновен
15
2
 
33
 
! Отговори
Брайко преди 10 години
Хайде стига с тези български майки бе и като са майки та какво от това-нас да не ни е донесъл щъркела,говорите да не се дават пари на *** а в същото време да се дават на майките-ами нали същите тези *** се водят български майки и именно те източват социалните средства!Именно на тези майки не трябва да се дават пари за раждане а за работа и тогава *** ще спрат да се плодят а ще си търсят работа за препитание.Давайте добри заплати на работещите а децата си ще ги гледат без и помощи
14
2
 
34
 
! Отговори
мира преди 10 години
40 години се осигурявам искам си парите на индивидуална сметка стига сте хранили *** с моите пари

Спонсорирани публикации