Два пъти повече българи искат да се пенсионират

Причината е неизвестността, смята синдикалист
Обновена: 22 апр 2014 14:04 | 22 апр 2014 10:22, Веселина Йорданова
69
Два пъти повече българи искат да се пенсионират
Снимка: архив, БулФото

Два пъти се е увеличил броят на хората, които искат да се пенсионират за първите 3 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Предварителните разчети сочат, че през 2014-а пенсионерите ще са доста повече.

На увеличаването на броя им влияе не толкова това, че нарастването на възрастта и стажа беше спряно, а неизвестността какво ще стане от следващата година, коментира икономическият експерт от КТ "Подкрепа" Николай Николов пред БНР.

Още по темата
Според него на хората, които са придобили право на пенсия, им е по-изгодно да се пенсионират, отколкото да чакат да видят какво ще се случи.

Излизат послания, че възрастта ще се увеличава в зависимост от нарастването на продължителността на живота. Тъй като България е сред страните с най-ниска продължителност на живота, хората си представят какво ли не, коментира той.

По думите на Николай Николов от бюджета на НОИ, който е малко над 9 милиарда и 200 милиона лева, близо 5 милиарда лева са за сметка на държавния бюджет, тоест сумата от 70 млн. лева, какъвто се твърди, че ще е дефицитът, е пренебрежимо малка.

Според синдикалиста той можеше да се компенсира от тези „безсмислени добавки“, които се раздават по Коледа и Великден, които не само не раздават справедливост, но и предизвикват напрежение между отделните групи пенсионери.

Според него декларираното намерение на правителството да превърне тези добавки в практика ще доведе до нецелесъобразно и неефективно изразходване на средствата на осигуряването и бюджета на държавата.

На 24-и април е насрочено заседание на Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъжда дали да бъде увеличена вноската за пенсия.

От КНСБ предлагат тя да се вдигне с 1%, което би донесло 190 милиона лева повече приходи в бюджета на НОИ.

От КТ "Подкрепа" предлагат да се направят прецизни разчети, които да покажат колко трябва да бъде вноската, за да се преодолее дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещата са точно такива каквито искат да бъдат еврогосподарите. Но стадото се залъгва с глупости тази партия била виновна онази или еди кои си еничарин. А те просто изпълняват заповедите от Брюксел за да живеят охолно
12
1
 
11
 
! Отговори
l'' преди 10 години
АКО СА СТИГНАЛИ ВЪЗРАСТА ЗА ПЕНСИЯ ЗАЩО ДА НЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ ! НАВРЕМЕТО СЕ ИЗЛИЗАШЕ В ПЕНСИЯ НА 55 Г . ,А СЕГА СЛЕД 60Г.
11
3
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
след 10 год. в България ще има само бизнесмени *** доцтори и полиция
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами спрете да храните *** и ще има за пенсионери и за български майки!
9
4
 
35
 
! Отговори
Сократис преди 10 години
Престанете да говорите за пенсионерите и да настройвате младото поколение срещу тях!Тези хора не се хранят нито от БСП,нито от която и да било партия а от осигуровките които са внасяли през целият си съзнателен трудов живот.Вместо младите да роптаят и пишат нелепости по адрес на пенсионерите,да обърнат ропота си към работодателите които не ги осигуряват на реалната заплата която получават а не рядко ги водят на 4 часов работен ден и така един ден ще бъдат и те с мизерни пенсии
8
1
 
27
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
Признайте си ,че не искате да вкарате индивидуалните партиди ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ!!На 2 пъти БСП и компоания крадоха фондовете за 25 години!!А няма да има да се дават на ***!!Но те вчера ви оправиха по новините!!Отрицателно салдо внос-износ,лекари няма застрашително,и няма кой да работи по морето а и няма туристи!!Айде да ви видя какви сте икономически факири!!!!
7
1
 
30
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
Във Франция ако си примерно земеделски производител регистриран след 10 години имаш право да се пенсионираш с минимална пенсия!!Аз имам 15 в друга сфера да кажем.Искам сега да се пенсионирам на минималната!!М-у другото господа политици,защо си мислите ,че хората не пътуват по чужбина и виждат как са нещата?Кого лъжете още тука по купените телевзии че и там се пенсионира на 60 да речем!!?Лъжете и пак лъжете!!В ИСпания чак сега вдигнаха на ТИР-аджиите от 10 на 12 години за пенсия???
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами спрете да храните *** и няма да се налага да се вдига възрастта за пенсиониране!!! Колко милиарда годишно изяждат тия ***?!
5
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Референдум за излизане от ЕС - като първа стъпка за разрешаване на икономическият и демографският проблем
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо: никой работодател не дава работа на 55 годишен кандидат. Второ: изоставения от здравните институции възрастен човек и да иска не може да работи. Трето: докато ни управляват измислени политици - ще е така.
3
0
 
28
 
! Отговори
те преди 10 години
Те работешите българи немогат да се пенионират - *** преди това. Пенсии вземат определено малцинство толерирано от държавата което срещу 1000 лева около 90% е с телк за асми .
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм на 28 години и искам да се пенсионирам! Мързи ме, не ми се работи, имам 500 кила ракия, а в момента нямам време, в което да седна и да пия спокойно! Това не е живот, 3-4 години работа като общ работник са ми напълно достатъчни, защо ме мъчат, не мога да разбера!
1
13
 
11
 
! Отговори
пена преди 10 години
Ми БСП-то да си ги хранят....

Спонсорирани публикации