Търговските вериги с по-евтини храни от малките обекти

10-те най-големи търговски вериги дават работа на над 23 000 души
Обновена: 23 апр 2014 08:37 | 23 апр 2014 08:37,
57
Търговските вериги с по-евтини храни от малките обекти
Снимка: архив, Reuters

Търговските вериги предлагат основни хранителни продукти на по-ниски цени спрямо другите магазини, а асортиментът в тези вериги е много по-голям, пише в "Анализ на ефектите от навлизането на модерната търговия на пазара на храни и напитки в България", изготвен от Института за пазарна икономика /ИПИ/.

Докато малките магазини предлагат средно 500 вида стоки, средният брой артикули в супермаркетите е 12 000, а в хипермаркетите стига до 35 000, отчитат експертите на ИПИ.

Според проучвания, цитирани в анализа, качеството на продуктите в големите вериги е по-високо от това в традиционните магазини. Модерната търговия обикновено налага свои стандарти, които често надхвърлят държавните такива в съответните държави. Търговските вериги имат постоянни разходи, които захранват други дейности в сектора на услугите. Веригите формират 3,6 на сто от рекламния пазар, 2 на сто от пазара на частни охранителни услуги в страната, създават пазар на недвижими имоти за над 10 млн. лв. на година, а други между 4 и 5 млн. лв. на година - за почистващи услуги. Към тези числа могат да се прибавят по средно 4,2 млн. лв. на година за телекомуникационни услуги, 3 млн. лв. за поддръжка на софтуер и хардуер, 2,4 млн. лв. за счетоводни и данъчни услуги, 2,2 млн. лв. за банкови услуги, 1,6 млн. лв. за счетоводни услуги и др.

Според анализа на ИПИ обемът на стоките в търговските вериги, доставени от български производители или дистрибутори, се движи около 72 на сто в периода 2007-2013 година. В някои продуктови групи българското производство е абсолютен монополист или държи значителен пазарен дял - такива са например охладеното и замразено пилешко месо, бяло саламурено сирене, кашкавал, лютеница и други.

Според експертите в Института предизвикателството към малките производители в момента е сдружаването - общото предлагане, пласиране и инвестиции са възможност да стъпят в големите вериги. В Чехия например организации на производителите на плодове и зеленчуци спомагат за преодоляването на проблемите с недостатъчния обем на продукцията и липсата на инвестиционен капитал за малките производители. Участниците в подобни организации се ползват от обща инфраструктура за съхранение, сортиране и пакетиране, както и от нарасналата пазарна сила в преговорите с веригите.

Заключението от проучването на ИПИ е, че ефектът от развитието на търговските вериги върху традиционната търговия у нас е двустранен - от една страна, част от малките обекти не издържат на конкуренцията, но от друга - се отварят нови възможности за специализирани магазини и като цяло нетният ефект върху пазара на труда не е негативен, а в най-лошия случай - неутрален по отношение на броя на заетите в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия.

Местните производители и доставчиците са поставени пред необходимостта да се съобразяват с нови условия и да полагат повече усилия да бъдат конкурентоспособни и иновативни. От всички тези промени в сектора най-големият победител са потребителите, пише в анализа.

Ефектът от навлизането на търговските вериги за изсветляване на търговията на дребно се оценява на 5 млрд. лв. за периода 2004-2013 г., а данъчният ефект по линия на допълнително събрания ДДС - на 1 млрд. лв., пише още в анализа. Като цяло в държавния бюджет за периода 2007-2013 г. са влезли над 1,9 млрд. лева.

Десетте най-големи търговски вериги дават работа на над 23 000 души към края на 2013 г. Това е около 6 процента от всички заети в сектора на търговията. Наетите в тези вериги получават средно с 38 на сто по-големи брутни възнаграждения спрямо останалите в сектора или средно 1048 лв. месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: хранитъргоски вериги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В големите хранителни вериги се създава по- добър комфорт за купувача,Затова умната, когато пазарувате.Не се изкушавайте да купувате повече отколкото ви е нужно.
46
6
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Какво искате сега, да затворят хубавите големи магазини, за да има бизнес за кварталните коптори? Еми аз не съм бакалин и не ме интересува, че някой си чекмеджето вече не го бие в корема. Аз съм потребител и искам да пазарувам като бял човек. Напротив, хигиенните изисквания трябва да се повишат, също и финансовия контрол.
45
5
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен 52Ти ако чакаш български круши през април, доста има да почакаш. Още не сме построили парници за овощни дървета. Бедата е, че бившите селяни забравихте откъде сте дошли и почнахте много да искате.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди няколко дни четох етикетите на щанда за плодове и зеленчуци в лидъл и не открих нищо българско, имаше дори круши от ЮАР и какво ли още не, само не българска продукция. Освен това т.нар. "промоции" са пълна измама.
43
3
 
18
 
! Отговори
Суджук за ДДС-то преди 9 години
Какво всички се хващате за касовите бележки бе, хора? Какво ми е дала държавата, че да я хрантутите аз? Плащам си редовно данъците. И? Какво получавам? НИЩО! Отидам при Джи-пи-то, няма направления, плащам си за друг преглед 30 лв! Отивам да си вадя свидетелство за съдимост, бум - 5 лв, пред блока ни не е асфалтирано от поне 8 години (оттогава живея там), данък МПС - 250 лв. ЗАБРАНИЛ съм им магазинчето до нас да ми дават касов бон!!! По-добре стотинките да отидат в джоба на обикновения човек!
42
2
 
11
 
! Отговори
рода преди 9 години
тази, дето е написала тази статия не съзнава, че проповядва фашизъм. със сигурност скоро ще похарчи парите от статията и след това ще се наложи да ближе отново веригите и по точно - мазните им мениджъри.Най-вероятно тя ще напише следващата манипулация, която вече ще предложи закриването със закон на всички магазини, извън тези ползотворни вериги.
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е долна лъжавлезте в един обикновен магазин за месо там месото е прясно ще ти го изберат ще ти го нарежат дори ще ти го смеляти сравнете цените в някоя верига в която месото е на промоция и ще видите ,че дори на промоция е по скъпо с минимум 1 лв демек ако купите месо от месарски магазин спестявате пари купувате прясно месо и подпомагате Българските производители и търговци...А НЕ ЧУЖДИТЕ,КОИТО ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБИТЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ И СЕ ОТНАСЯТ С РАБОТНИЦИТЕ КАТО РОБИ
40
2
 
11
 
! Отговори
Там не е евтино!!! преди 9 години
Чакайте да ви кажа, то това всички го знаете де! Не че е по-евтино в големите вериги , а един продукт се намаля за сметка на друг и така се постига баланса! Те имат възможност защото търгуват със хиляди вида стока и могат да лавират както си искат, но винаги са на печалба ,помнете това!
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Христов, може да живееш и на хляб и чешмена вода и ще спестиш 95% от сметките :) Аз лично предпочитам големият избор на хипермаркетите.
38
0
 
4
 
! Отговори
Спортна палата преди 9 години
Защо не изсветлят договорите на жена му на Кадиев и на жена му на Станишев. А се заели да намъкнат свои хора в търговията на дребно. Гледам ги, вече отварят врати разни дребни нови супермаркетчета - Спортна Палата, Каламата. Последното не само че не издава касови бонове (само при първо пазаруване) ами и ресто не връща - нямала дребни. За точен грамаж - да не говорим. Спор(т)ната палата не е нужно за нея да си обявява договорите. Ако са ячки спортисти, представям си договорите с производителите..
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тази статия някой си е докарал една хубава заплата :))) Кой ли е ?:)))
36
4
 
10
 
! Отговори
Христов преди 9 години
Ако се замислите колко ненужни неща купувеме като пазаруваме в големите вериги,и колко пари в коша са това сигурно няма да влезете в голям магазин вече. Един експеримент който си направих след като прочетох внимателно една статия: Един месец си купувах всичко от големите вериги абсолютно всичко и си събирах касовите бонове. Следващият месец си купувах всичко от квартални магазинчета около нас. Равносметката:за еднакви количества стоки които извадих от бележките съм платил 22% повече в супера
35
4
 
10
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
На някого дали прави впечатление защо осветлението над щанда със зеленчуци и плодове в "Кауфланд" е жълто, защо на много опаковани продукти се пише с черен текст на тъмночервен фон, или болшенството на цените да завършват на .99лв и БОГ знае още колко еквилибристики, само и само "тежките" вериги да печелят !
34
12
 
6
 
! Отговори
Иво преди 9 години
31, чуждата верига плаща всичките данъци и осигуровки и благодарение на тях има пари за пенсии, здравеопазване, заплати на учителите и т.н. По скъпите български магазинчета не само ти бъркат по дълбоко в джоба, ами масово не дават касови бонове и не плащат данъци! За изпълнение на хигиенните условия да не говорим! Без да си мият ръцете или да ползват ръкавици пипат хлява и други неопаковани стоки и парите!
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тая "статия" и се вика платен пиар.Бъка с натъкмени истини,полуистини и откровени лъжи.Да,осигуряват работа на 23000 души,но това са най-вече изхвърлените на пазара на труда хора от фалита на малките семейни фирми.Познавам една жена,имаше малко магазинче в Младост,хипермаркетите и съсипаха бизнеса и тя фалира,сега е касиерка в един от тях за 300-400лв чисто.А пък за храните,дето били по-качествени-опашата лъжа.Купувам и хляб,и месо,и мляко от малки специализирани магазинччета-разликата е...
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първия монопол, който парадира нагло е "Lafka" !
31
1
 
5
 
! Отговори
Световната конспирац преди 9 години
НИЕ ЩЕ ФАЛИРАМЕ ВСИЧКИ ВАШИ ГАДНИ СЕРГИИ , ПАВИЛИОНИ И СЕЛСКИ ГЕШЕФТИ !НИЕ ВИ КОНТРОЛИРАМЕ С РЕКЛАМИ И ВЕЧЕ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕТЕ БЕЗ НАС ФАКТ Е,ЧЕ ВСЕКИ ПЪТ КАТО ОТКРИВАМЕ НОВ ОБЕКТ СЕ БЛЪСКАТЕ КАТО *** ЗА 1-2ЛВ ПО-ЕВТИНО И ПО НЯКОЕ БАБЕ ГО ПРИЕМАТ В ПИРОГОВ!
30
1
 
2
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
ИПИ - Нашите проекти са подкрепени от:America for Bulgaria Foundation, Balkan Trust for Democracy, Bulgaria Fund, CEE Trust, Bulgarian-American Enterprise Fund, C.S.Mott Foundation, EU, Center for Social and Economic Research, Center for International Private Enrerprise, European Comission, , Freedom House, Friedrich-Nauman Foundation, Konrad Adenauer Foundation, Open Society, Open Society Institute - Budapest, USAID и още около 10 с три думи Институт за Лобистка Икономика.
29
3
 
17
 
! Отговори
СТИГА С ТИЯ ВЕРИГИ Б преди 9 години
ОКОВИ И ВЕРИГИ НЕ НИ ТРЯБВАТ ТРЯБВА НИ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ !!! ТИЯ *** В ТИЯ ВЕРИГИ ДА СИ ГИ ПАЗАРУВАТ !!! КВО СТАНА С ХРИСТО БИСЕРОВ ПРЕВЕЛ НА ДОВЕДЕНИЯТ СИ СИН 150 000 ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКА ОТ ШВЕЙЦАРСКАТА СИ СМЕТКА ?????КВО СТАВА?????????????????
28
4
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 9 години
в големите вериги продават основно нискокачествени храни тотални химии и ***,това важи най вече за лидъл, а в кауфланд месото е пълен *** от там купувам само определени стоки,колко наивни българи има които хвалят веригата лидъл и пазаруват от нея стоки не усещат ли храната им като я ядът какво е качеството и!а и *** които продават са СКЪПИ,такива надценки слагат а ползват невероятни отстъпки това ли е евтиното им дадена стока по евтина с 2 стотинки от малкия магазин????