Словакия ни подаде ръка при казуса с белоруските туристи

Проблемът е напът да бъде решен
10 май 2014 20:36,
26
Словакия ни подаде ръка при казуса с белоруските туристи
Снимка: архив, Булфото

Проблемът с белоруските групи туристи, които бяха на косъм да се откажат от почивка в България, е напът да бъде решен.

В тази връзка консулската служба на Словашкото посолство в Минск се е съгласила да съдейства на туроператорите и да издава двойни входни шенгенски визи за транзитно преминаване на гражданите от Беларус, които са решили да пътуват до родината ни.

Инициативата тръгна от Бургаската регионална туристическа камара след като туристически агенции се оплакаха, че родители на белоруски деца са отказали да пуснат децата си на лагер в България ако автобусите им минават през размирна Украйна.

Това беше причината туроператорите да начертаят нов маршрут, минаващ през Беларус – Полша – Словакия – Унгария – Румъния – България. За целта обаче беше нужно да се издадат транзитни шенгенски визи за белоруските граждани. „В противен случай ще се създаде оскъпяване на самия туристически пакет и белоруските граждани ще изберат друга дестинация. А това би довело до сериозни икономически загуби за страната ни.”, коментира Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Той уточни, че преди няколко дена от Външно министерство е пристигнало писмо, в което се посочва, че е намерено решение на проблема. От текста става ясно, че директорът на Дирекция „Консулски отношения” – Раковски Лашев, се е срещнал с представител на министерството в Словакия. „Посочих, че в паспортите на белоруските граждани ще бъдат положени български входни визи. (Бел. – със словашките двукратни шенгенски визи организираните групи от белоруските туристи с автобуси ще могат безпрепятствено да преминат транзитно през Полша, Румъния и Унгария на път за лятната почивка в България.)”, заявява Лашев.

В писмото се уточнява, че вече има назначен втори консул в Консулската служба на словашкото посолство в Минск, който ще работи там през предстоящия летен сезон. До момента са обработели значителен брой паспорти на белоруски граждани, които ще пътуват през летните месеци за Черноморието ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: туристиСловакияЛашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
sasha.koen.9 преди 9 години
Така така. Направо ще ги вземат там та да си харчат паритем ( Просто погледни: iconomicabg.blogspot/p/blog-page_2.html )
21
0
 
2
 
! Отговори
пеню пенев преди 9 години
Човека е човек когато е на път. Жената е жена когато е на гръб. Мъжът е мъж когато е на пъп.
20
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 9 години
До хмДобре е малко да прочете и да видите кога се пише НА път и в кои случаи правилното изписване е НАпът.
19
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 9 години
До НеграмотнициНапът е една дума според речника, но в масовото съзнание се тръгва на път?Напът се пише слято, както и други съчетания от предлог и съществително име насън, начело, отстрана, подръка, присърце, при които съществителното не се променя граматически. Това правило е формулирано в уводните части на същия речник.
18
0
 
10
 
! Отговори
Познавач преди 9 години
Словаците са страхотни хора и са ни като братовчеди, за разлика от надутите скапани чехи, които се мислят за голямата работа!
17
2
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Vijdam, che mnogo komentari ima za koi turisti sa dobri i koi loshi za stranata ni i napraktika loshi turisti nqma. Ako shte da sa nai golemite narkomani te idvat s pari za harchene i v nikakav sluchei nqma da ima poveche negativi ot kolkoto pozitivi. Angliiskite turisti verno terorizirat slunchev brqg i piqnstvat i drusat no harchat ludi pari po kurortite ni, a da ne govorim, che kato se nasvirkat i im trqbva lekarska namesa to za da doide lekar i opravi im kostva edno 1000lv.
16
4
 
8
 
! Отговори
бучук преди 9 години
До ZERRИ кой ще дойде, пияни ингилизи и шваби, бах ти и освобождаването на място, пък като ти гледам акъла и ти ще си в групата.
15
1
 
12
 
! Отговори
Неграмотници преди 9 години
НЯМА ДУМА "НАПЪТ"! Толкова ли нямате един коректор?
14
6
 
5
 
! Отговори
Гого преди 9 години
Тия комунисти, почнаха да ме учудват!!! Мизерници са, но някой неща които правят заслужават похвала!!1
13
1
 
10
 
! Отговори
хм преди 9 години
Пише се На път бе, *** такива! Как не се научихте досега.
12
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Словаците са единствените,които ни уважават от държавите в което съм бил.Даже в Братислава има 2 паметника на българи,единият е на българските партизани.По принцип в края на втората световна война,при изтеглянето на немците от Словакия там са влезнали български войски.И даже има загинал български танков екипаж,който след повреда на машината им хвърля танка в Дунав за да не изпогазят събрали се в края на моста по който се движат словаци.
11
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е сега ще се изсипат поне 10-15 трола да ти обясняват как по-Убаво от руските туристи нема :)------------Тебе е излишно да ти обяснявам щот си *** :)За останалите, като приходите от прецаканата ни икономика спаднат с още 700-800млн покрай проваления сезон, веднага ще се усети. *** така и така отрепките с хотели са все другари като *** и мутрата и др. филилаи на БКП минали през атлантическо кръщение, те ще го ядат най-голям.
10
1
 
39
 
! Отговори
Досие преди 9 години
За съжеление България пропусна възможноста да стане качествена дестинация с красива и чиста природа и спокойни хотели а избра мутренския туризъм тип несебърски битак
9
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей тия деца ако не дойдат тука да ударат по една лимонада и един сладолед направо ще ни фалира туристическия бранш.
8
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ZERRе сега ще се изсипат поне 10-15 трола да ти обясняват как по-Убаво от руските туристи нема :)
7
35
 
18
 
! Отговори
ZERR преди 9 години
И като не дойдат у нас руски и беларуски туристи кво? Голяма работа!Ще се отвори място за други. Ще дойдат повече европейски туристи. Дори и за нас, българските туристи ще ни е по-гот, защото няма по-гадно за една почивка да си в един хотел с руснаци наоколо - викове, блъскане край блок масите и т.н.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маршрутът е добър само от гледна точка на качество на пътя, иначе си е доста като време, предпоагам, че няма да имат 1 нощувка по пътя, а това е много изморително за когото и да е, не само за деца.
5
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците вече няма да ходят на море, защото американците са им вдигнали цените на всичко два пъти.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2Всъщност това е доста по-бърз вариант, тъй като реално те ще преминат през един граничен контрол, а тоя под мене се е изказал абсолютно неподготвен
3
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последното лято (2013) нашето черноморие беше пълно с украинци.Сега българите ще гладуват, защото *** поздрави новото им ръководство, за снижаването на жизнения им стандарт.