Словакия ни подаде ръка при казуса с белоруските туристи

Проблемът е напът да бъде решен
10 май 2014 20:36,
26
Словакия ни подаде ръка при казуса с белоруските туристи
Снимка: архив, Булфото

Проблемът с белоруските групи туристи, които бяха на косъм да се откажат от почивка в България, е напът да бъде решен.

В тази връзка консулската служба на Словашкото посолство в Минск се е съгласила да съдейства на туроператорите и да издава двойни входни шенгенски визи за транзитно преминаване на гражданите от Беларус, които са решили да пътуват до родината ни.

Инициативата тръгна от Бургаската регионална туристическа камара след като туристически агенции се оплакаха, че родители на белоруски деца са отказали да пуснат децата си на лагер в България ако автобусите им минават през размирна Украйна.

Това беше причината туроператорите да начертаят нов маршрут, минаващ през Беларус – Полша – Словакия – Унгария – Румъния – България. За целта обаче беше нужно да се издадат транзитни шенгенски визи за белоруските граждани. „В противен случай ще се създаде оскъпяване на самия туристически пакет и белоруските граждани ще изберат друга дестинация. А това би довело до сериозни икономически загуби за страната ни.”, коментира Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Той уточни, че преди няколко дена от Външно министерство е пристигнало писмо, в което се посочва, че е намерено решение на проблема. От текста става ясно, че директорът на Дирекция „Консулски отношения” – Раковски Лашев, се е срещнал с представител на министерството в Словакия. „Посочих, че в паспортите на белоруските граждани ще бъдат положени български входни визи. (Бел. – със словашките двукратни шенгенски визи организираните групи от белоруските туристи с автобуси ще могат безпрепятствено да преминат транзитно през Полша, Румъния и Унгария на път за лятната почивка в България.)”, заявява Лашев.

В писмото се уточнява, че вече има назначен втори консул в Консулската служба на словашкото посолство в Минск, който ще работи там през предстоящия летен сезон. До момента са обработели значителен брой паспорти на белоруски граждани, които ще пътуват през летните месеци за Черноморието ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: туристиСловакияЛашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само погледнете на картата пътя от Балорус през Словакия до България. Те ще трябва да пътуват 4 дни с камили.А ако пътуват със самолет през Украйна, дали може да ги уцели "случайно" някоя американска ракета?
1
7
 
6
 
! Отговори
дядо преди 10 години
това за коя гидина ще е облекчение,при положение,че контрактите се сключват далеч по-рано?!