Защо изчезват младежите от пазара на труда?

Коефициентът на заетост при младите е с невиждано ниски нива
24 май 2014 10:19,
149
Защо изчезват младежите от пазара на труда?
Снимка: Reuters

Данните за увеличаването на броя на заетите през първото тримесечие на 2014 г. бяха в унисон с очакванията на повечето анализатори за положително развитие на пазара на труда. В същото време мащабът на подобрението (увеличение с близо 40 хиляди работни места на годишна база) може да се опише като изненадващ на фона на все още бавния ръст на икономиката.

По-задълбочения преглед на данните на НСИ за състоянието на пазара на труда потвърждава някои от положителните сигнали, но и разкрива някои притеснителни тенденции, които могат да имат ефект върху по-нататъшното възстановяване на трудовия пазар. Един от тях е рекордно ниската икономическа активност на младежите през първите три месеца на 2014 г.. Това се казва в анализ на икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Младежите не работят и не търсят работа

През първото тримесечие на 2014 г. коефициентът на икономическа активност на лицата между 15 и 24 години пада до невиждано ниски през последното десетилетие нива. Наблюдава се рязък спад както на броят на заетите младежи, така и на тези, които си търсят работа.

Прави впечатление, че спадът на икономическата активност на младежите на годишна база започва още през последното тримесечие на 2013 г., но проблемът се задълбочава в началото на 2014 г. Това означава, че повече млади хора дори не са опитали да търсят работа, след като са я изгубили или изобщо не са започнали да търсят първа работа (спад както на безработните, така и на заетите).

Предвид поредното увеличаване на минималната работна заплата от началото на годината и утежняването на законовите изисквания за провеждане на стажантски програми, може да се очаква и по-нататъшно задълбочаване на тази тенденция, особено в по-бедните области на страната.

В същото време част от спада може да бъде отдадена и на преустановяването на редица младежки програми за заетост през последните няколко месеца. Надеждата на правителството е, че програмите за заетост в рамките на европейската инициатива „Младежка гаранция” ще успеят до някаква степен да противодействат на тези процеси.

Въпреки това от дългосрочните данни за младежката активност на пазара на труда е видно, че проблемите с адаптацията на младите на пазара на труда продължават да се задълбочават. Програмите за временна заетост и платените стажове лекуват симптомите, а не причините за този процес – а именно анахроничната образователна система и недостатъците на трудовото законодателство.

След няколко години на „борба” с младежката безработица на трудовия пазар е видно, че структурно нещата не са се подобрили. Дори напротив – щом спрат програмите, заетостта изчезва.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
0
 
! Отговори
звездолюб преди 9 години
Наскоро завърших пичкология и сега търся работа по специалността.
127
3
 
0
 
! Отговори
Ним преди 9 години
Проблемът за младите хора е откъде да се започне!Явно е ,че те не са достатъчно готови за реализация в производството и за продължаване на образованието си ,с изключение на около 20-30 % т. е. качеството на подготовката им е незадоволително.Две неща са неотложни-качество на подготовката на учителите в университетите на съвременно ниво и съвремнна перманентна квалификация на действащите учители плюс заплати,съвременна материална база и пр.
126
0
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
А младите как да намерят работа с тези високи изисквания? Дори за чистачка-хигиенистка вече искат по три западни езика, компютърна грамотност и 5 години опит, а предлаганата заплата "престижна" - 350 лв. Всеки неопитен трябва да тръгва с ниска заплата, но те търсят опитни хора за малко пари. Опитът заслужава високо заплащане. Като дават малко пари, да си търсят неопитни кадри. Ама те не искат неопитни, а такива с минимум 5 г. стаж. Е, да, ама с трици маймуни не се ловят.Опитните са на запад веч.
125
6
 
3
 
! Отговори
Нещо сбъркано преди 9 години
Като ви чета тук и виждам само лузъри и бедняци...само ревете като п.тки.Излизам навън тук кола за над 20 бона, там кола за над 50 бона,ресторантите пълни,баровете пълни,мола фраш всеки купува,всеки със смартфон,влизам тук и всеки реве как няма пари...явно само бедните се оплакват по форумите.
124
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е наопаки.За 25 години демокрация се прекъснаха много връзки с истинските български черти.А те са дисциплина ,трудолюбие и стремеж към знания.Оставихме децата демократично да се оправят сами.Премахнахме военното обучение и казармата.Труд та от труда се става гърбав ипари с труд не се натрупват.Училище то е празно губене на време.За слабия успех виновни са учителите.Децата ни трябва да се порадват на живота а не да бъдат изтезавани от някакви неудачни комплексари каквито са учителите.
123
2
 
5
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До Шаран -БГ Хайде шаране,престани да слъгваш чак толкова,може да сме "прости" българи,ама чак толкова прости не сме,че да не знаем,че 500 паунда не са 5000 лв, а към 1200-1300лв!А като сложим цените в Англия,тая заплата ще дойде колкото нашето 5-600 лв! Ако не знаеш,в някои сектори,не само в ИТ,1300 лв вече не са нещо толкова необичайно! Вярно,че все още е изключение,но дефицита на някои кадри,ще си каже тежката дума в бъдеще,ще им дават надевропейски заплати,но няма да има хора,това е!
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nqmam komputar be, umniko! Prati mi edin kato ti e tolkova mila kirilicata. Obeshtavam ti, che samo na kirilica shte ti pisha!!! Kato zapochnete da se zqjdate s tazi kirilica , chovek,koito chete ostrani zapochva da se chudi kak vi tarpqt jenite i majete vi vkashti? Tolkova drebnavi horica ... kirilicata, ta kirilicata! Kirilicata!!! Ne sme v severna Koreq, vseki shte polzva tova, s koeto razpolaga! Breh, shte vi pobelee kosata zashto po forymite ne se pishe na kirilica. Chovek da ne smee da si izkaje mislite veche!
121
1
 
24
 
! Отговори
Един човек преди 9 години
Млади хора,аз съм от поколението на вашите родители.Цял живот работих на ползу роду-народ,партия,родина,отечество,мама,тати,кака,бати...И знаете ли какво получих най-накрая от всичките тях?Един голям гол Х...Й.Ако сега съм на вашите години и с вашите възможности,на часа,на минутата,на секундата бих избягал от тук,и никога не бих се обърнал или върнал назад!Не ги гледайте или слушайте,камо ли да им вярвате на политици,партии,управници-ЛЪЖАТ ВИ!Те са винаги майка за едни,и мащеха за други!!!
120
0
 
22
 
! Отговори
Съни преди 9 години
Защото всички преуспели бизнесмени са си от старата и вярна партия, свикнали да живеят в разкош и охолство и вечно да се оправдават колко е труден момента за бизнеса, как заплати от 400лв са напълно достатъчни за нормално преживяване! Кога ли някой ще ги изрита тези беловласи капацитети от съюза за стопанска инициатива и рем подобни организации от националните медии , вече дотегнаха на всички а в проспериращия им бизнес да работят децата и метресите им, останалите да си хващат автобуса и навън!
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отидоха на разходка
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щотоми писна да гледам мутри сервиращи кокали за близане ясноооо и боле сикидеров и оня тоя и всеки нацист
117
1
 
23
 
! Отговори
ники преди 9 години
Аз не виждам кой работоспособен и нормален млад човек би стоял в това блато.За тукашните "работодатели" едно *** OFF.Наемайте *** да ви работят за 500-600 лева.
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
v moeto polojenie. De da bqh vrazkarka i visoka zaplata kato tqh. chestno kazano za obiknovenoto momiche i momche edinstvenoto spasenie e terminal 2.Za vsqka edna pozicia iskat mejdu 1 i 15 g staj, da ne spomenavam drugite iziskvaniq, koito se pokrivat ot malko hora, nakraq se nabutvat vrazkarite, koito dori ne mogat da vkluchat komputara. Posledno mi kazaha za edna jena , naeli sa q kato kasierka samo zashtoto bila poznata na upravitelq. Nito umee da raboti s komputar, nito znae angliiski ezik, ne e rabotila s pari i valuta, nqma vishe obrazovanie. tova e realnostta v Balgaria.
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nikoi ne ti dava shans. Predi tri sedmici hodih na intervu, vapreki che rabotata beshe sezonna, po 14 chasa na den, za 600 lv bqh saglsna da rabotq, reshih da napravq kompromis dori da ne se qvq na darjaven izpit samo i samo da me vzemat, i poznaite , ne me izvikaha dori probno za 1 den. Na sledvashtata sedmica tazi firma pak si pusna obqva v jobsbg! Tova e chista gavra s choveka v bezizhodica!!! Na 25 g. Da iskash ot roditelite ssi pari e poveche ot unizitelno!Kolegite ot universiteta mi kazvat eh, kolko si dobre, ima koi da te izdarja! Samo az si znam kakvo mi e!!! Nali ne sa izpadnali v m
114
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е глад и мизерия, ама карай - нека простите да продадат България за 50лв! Не сте достойни да се наричате българи... Комунистите, *** и турците на власт .. супер! И като си тръгнем всички кадърни какво ще стане? Масови цветнокожи протести и те ще искат да си ходят, ама никой няма да ги иска никъде! България ще стане по - зле от дивите арабски страни! Честито на печелившите!!
113
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МЛАДЕЖИТЕ РАБОТЯТ НО НЕ НА ОЛИГАРСИТЕ А ЗА ТЯХ СИ. И НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ НИКЪДЕ ЗА ДА ИМ ВЗЕМЕТЕ ДАНЪЦИ И ДА СИ ВДИГАТЕ ЗАПЛАТИТЕ С ПО 500 ЛЕВЧЕТА. ДРУГАРИ СЕЛСКИ ТАРИКАТЧЕТА ОТ ПАРЛАМАТА. СИВАТА ИКОНОМИКА Е В РАЗЦВЕТ НО ТОВА НЕМОЖЕ ДА ГО ВИДИТЕ ЗАЩОТО СТЕ МНООООГО НА ВИСОКО И ЛАПАТЕ МУХИ. А И НАЙ ВАЖНОТО ЧЕ НЕ РАБОТЯТ ЗА 250 ЕВРО НА МЕСЕЦ. КОЛКОТО ИМ ДАВАТ ПИШМАН БИЗНЕСМЕНИТЕ. ИМА И ТАКИВА КОИТО РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА КЪДЕТО СЪЗДАВАТ СЕМЕЙСТВА И НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ НИКОГА В ТИКВОЛАНДИЯ.
112
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младежи, народните представители си вдигнаха РЗ с над 500лв. защото вдигнали минималната с 5, 10 лв!Айде потдръжниците на БСП-ДПС-АТАКА гласоподаватели да им работят на олигархията по морето за сезон и да се потиграват...
111
1
 
33
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Като че ли само ние, българите , имаме поговорка : " За лудо работи, за лудо не стой1" Ама те лудите се свършиха, дето да работят без пари. По телевизията показаха учителка от силистренско, която за седмица получава 500 паунда у Англия. Грубо това са 5000 лева на месец. Тая госпожа ще ги види като годишен доход тия 5000 лева през крив макарон ! Е, господа политици, статистици и прочие скъпо платени кибици ?? Накъде отиваме ?
110
0
 
18
 
! Отговори
Младен преди 9 години
Мааалеееее, младежите не работят! От къде ще крадем сега?!Работят те младежите, но така, че да не им вземате парите.
109
1
 
23
 
! Отговори
Допълнение 2 към 111 преди 9 години
Твоята класация трябва да изглежда така:В днешна България, минималната заплата е 340 лева; млад висшист в БАН започва с 350 лева и след десетилетия трудов стаж пак е на това ниво; учител взима 360 лева; чистачката получава 380 лева.Раждащата като на конвеир неграмотна *** е с майчински 340 лв месечно и няма никакво намерение някога да започне работа.Нейният малограмотен съпруг няма професия, но отказва да започне работа, ако му предлагат минималната заплата от 340 лв. Реват за още помощи.